"Bija sāpes plecā, bet ar to varēja sadzīvot." Ārsts no Latvijas Lielbritānijā saņem vakcīnu pret Covid-19

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 vakcīna. Ilustratīvs attēls.
Covid-19 vakcīna. Ilustratīvs attēls. Foto: Viacheslav Lopatin/Shutterstock.com

Process aizņēma vien 20 minūtes, un pēc tam bija tikai nelielas sāpes plecā – tā pēc "Pfizer" / "BioNTech" vakcīnas saņemšanas apgalvo mediķis no Latvijas, kurš jau vairākus gadus dzīvo un strādā Skotijā, ausu, kakla un deguna ārsts rezidents Rašads Misirovs, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Ir pagājusi aptuveni nedēļa, kopš Lielbritānijā sāka iedzīvotāju vakcinēšanu un pirmo devu saņēmuši jau vairāk nekā 130 000 iedzīvotāju.

Lielbritānijā masveida iedzīvotāju vakcinēšana aizsākās pagājušās nedēļas sākumā. Pirmie poti saņēma mediķi, kuri strādā intensīvās terapijas nodaļās un ar Covid-19 pacientiem, sociālo aprūpes namu darbinieki, kā arī vecāka gadagājuma cilvēki, kuri atrodas riska grupā.

Skotijā pirmo vakcīnas devu saņēmuši jau vairāk nekā 18 000 cilvēku. Viņu vidū ir arī Rašads, viņš strādā Nainvelsas slimnīcā, kas atrodas Dandijā, Skotijā.

"Atnāca māsiņa, medicīnas darbiniece, kas mani aizveda uz konkrēto staciju.

Izstāstīja, pajautāja par alerģijām, riska faktoriem pret vakcīnu. Tad vakcinēja.

Pēc tam 15 minūtes bija vienkārši jāpasēž vienā telpā, jo viņi vēlas redzēt to, ka nav nekādas akūtas reakcijas uz vakcīnu. Pēc tam viss. Tad esmu brīvs, dodos atpakaļ uz darbu strādāt," stāstīja ausu, kakla un deguna ārsts rezidents Skotijā Misirovs.

"Man personīgi nebija nekādu lielu blakņu.

Bija nedaudz sāpes plecā pāris dienas, bet varēja ar to sadzīvot, nebija nekādi pretsāpju medikamenti jālieto.

Drudža nebija, galvassāpju nebija, sliktas dūšas nebija. Bet mani kolēģi minēja, ka viņiem bijušas nelielas muskuļu sāpes, varbūt nedaudz temperatūra, bet tas neapturēja viņus turpināt strādāt, operēt, satikt pacientus," stāstīja ārsts.

Nākamā pote Misirovam jāsaņem 21 līdz 28 dienas pēc pirmās devas saņemšanas. Un tikai tad tā nodrošinās aptuveni 95% aizsardzību pret vīrusu.

Vienlaikus, kā apgalvo mediķis, ar vakcīnas saņemšanu nekas nebeidzas. Lai apstādinātu vīrusa izplatību sabiedrībā, jāvakcinē kādi 70 līdz 80% iedzīvotāju.

Ņemot vērā, ka šobrīd neviens vēl īsti nav pasargāts, ikdiena mediķiem turpina būt spriedzes pilna.

"Ikdiena ir mainījusies diezgan izteikti saistībā ar to, ka ir lielāks uztraukums.

Darbā arī daži kolēģi ir aizgājuši slimības atvaļinājumā. Ir liels satraukums gan par viņu, gan par tuvinieku veselību.

Ikdienas darbs ir mainījies ar to, ka vairāk mēs koncentrējamies uz akūto palīdzību, mazāk operējam plānveida operācijas, jo ir vajadzīgas gultas Covid-19 pacientiem, ir arī salīdzinoši liels darbinieku trūkums, anestezioloģijas māsu trūkums, jo viņas pārprofilējas par intensīvās terapijas māsām," stāstīja Rašads Misirovs.

Viņš nedomā, ka situācija ir kritiska, jo "vēl joprojām veicam plānveida operācijas.

Bet bieži dzirdu no saviem kolēģiem un arī mums bijušas situācijas, ka atceļ plānveida operācijas, ir jāatvainojas pacientiem.

Pacienti gan lielākoties ir saprotoši, jo viņi zina, kāda ir situācija pilsētā un visā valstī pašlaik," stāstīja ārsts.

"Pašā pilsētā, nerunājot par medicīnu, ir tā, ka mums ir otrais uzliesmojums. Ir atšķirība starp to, kā pašlaik norisinās situācija te, Skotijā, salīdzinot ar Latviju.

Latvijā, manuprāt, pirmā uzliesmojuma nemaz īsti nebija, salīdzinot ar to, kas notiek pašlaik. Līdz ar to cilvēki nespēj attiecināt pašreizējo situāciju pret iepriekšējo. Liekas, ka kaut kas ārpus normām notiek Latvijā. Mums ir tā, ka mēs zinām, kā bija martā, aprīlī, maijā. Un mēs spējam salīdzināt," stāstīja ārsts.

Viņš klāstīja, ka Skotijā pašlaik restorāni ir vaļā līdz pulksten sešiem, taču nedrīkst alkoholu lietot restorānos. Sporta zāles ir vaļā, bet nenotiek grupu nodarbības. Bet pirmajā uzliesmojumā aptuveni piecus, sešus mēnešus sporta zāles bija ciet, arī restorāni bija ilgāku laiku ciet.

"Līdz ar to pašlaik mums situācija ir labāka nekā pirmajā vilnī.

Bet es saprotu, ka, piemēram, Latvijas iedzīvotāji to nespēj attiecināt uz sevi, jo nebija tāda izteikta pirmā viļņa.

Ir jāpasakās valdībai, ka toreiz tika veikti attiecīgie pasākumi, kas novērsa Latvijā sliktāku situāciju. Es biju lepns," atzina ārsts.

Viņš arī atzina, ka bija patīkami pārsteigts, ka Lielbritānija bija viena no pirmajām valstīm, kas saņēma šo vakcīnu.

"Es esmu ausu, kakla, deguna ārsts. Mēs esam tiešā kontaktā ar mutes dobumu, deguna dobumu. Mums ir risks saslimt. Viens no pirmajiem Lielbritānijā saslimušajiem ārstiem bija arī ausu, kakla, deguna ārsts," norādīja Rašads.

Viņš arī saprot, "ka cilvēki neuzticas tik daudz politiķiem, bet cilvēkiem nevajadzētu būt šaubām uzticēties mediķiem. Mēs esam mācīti runāt patiesību, mēs esam mācīti darīt patiesu darbu, nevienam nekaitēt, līdz ar to uzticieties mediķiem un sekojiet norādēm. Drīz jau pēc pāris mēnešiem viss būs labi," sacīja Rašads.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu