Izraēla sākusi vakcinēšanu pret Covid-19 (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Izraēla svētdienas, 20. decembra, rītā sākusi vakcinēšanu pret Covid-19, solot, ka vakcīnas varēs saņemt aptuveni 60 000 cilvēku dienā.

Vispirms paredzēts vakcinēt veselības aprūpes nozares darbiniekus, pēc tam cilvēkus, kas pārsnieguši 60 gadu vecumu vai pieder pie citām riska grupām.

Izraēla norāda, ka nodrošinājusi lielākajai daļai no deviņiem miljoniem valsts iedzīvotāju pietiekami daudz kompāniju "Pfizer" un "Moderna" vakcīnu, ko ASV Pārtikas un medikamentu pārvalde (FDA) šonedēļ apstiprināja ārkārtas lietošanai.

Sabiedriskās domas aptaujas gan liecina, ka daudzi izraēlieši uz vakcināciju raugās visai piesardzīgi, tādēļ premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņoja, ka vēlas iedvesmot cilvēkus ar personisku piemēru, un saņēma vakcīnu jau sestdienas vakarā.

Ar "Pfizer" Izraēlai noslēgts līgums par astoņiem miljoniem vakcīnas devu. Ņemot vērā, ka vienam cilvēkam jāsaņem divas pretpotes, ar šo daudzumu pietiek gandrīz pusei valsts iedzīvotāju. Decembra sākumā Izraēla noslēdza līgumu arī ar "Moderna" par sešu miljonu devu iegādi, kas nodrošinās vēl trīs miljonu cilvēku vakcināciju.

Slimības izplatība Izraēlā pieaug, un jaunu inficēšanās gadījumu skaits pašlaik ir nepilni 3000 dienā, tādēļ valsts vadība spriež, vai noteikt jau trešo karantīnu kopš pandēmijas sākuma. Daudzi ierobežojumi ir spēkā vēl kopš rudenī noteiktās otrās karantīnas, joprojām slēgta lielākā daļa viesnīcu, restorāni izsniedz ēdienus tikai līdzņemšanai un bezdarba līmenis valstī mērojams divciparu skaitļos.

Izraēlas taktika cīņā pret vīrusu devusi pretrunīgus rezultātus. Pavasarī ātra robežu slēgšana un stingri ierobežojumi gan deva triecienu ekonomikai, bet palīdzēja iegrožot slimības izplatību, taču pārsteidzīga un nekonsekventa atgriešanās ierastajā dzīves kārtībā noveda pie straujas vīrusa izplatības vasaras nogalē, un tobrīd Izraēla pieredzēja vienu no smagākajiem slimības uzliesmojumiem pasaulē.

Kopējais kopš pandēmijas sākuma atklāto inficēšanās gadījumu skaits Izraēlā pārsniedz 368 000 un jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 prasījusi vairāk nekā 3000 cilvēku dzīvības.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu