Ņem vērā! ⟩ No šodienas stājas spēkā jauni ierobežojumi cīņā ar Covid-19 (17)

Covid-19. Ilustratīvs attēls. Foto: Olka Matveeva/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

No pirmdienas, 21. decembra, uz trim nedēļām noteiktie drošības pasākumi būs vērsti uz to, lai mēs pēc iespējas nesatiktos ar citiem cilvēkiem ārpus savas mājsaimniecības, vēstī Veselības ministrija (VM). VM izprot, ka tas radīs grūtības un sarežģīs ikdienu, bet vienlaikus lūdz ikvienu iedzīvotāju sadarboties.

Ierobežojumi, kas stājas spēkā no pirmdienas:

Izglītība

  • Par vienu nedēļu – līdz 8. janvārim – 1. līdz 6. klases skolēniem būs pagarināts ziemas brīvlaiks.
  • Klātienē nenotiks nekāda veida praktiskās nodarbības. Arī profesionālajā un augstākajā izglītībā, dažādos kursos - tamlīdzīgas nodarbības drīkstēs notikt tikai attālināti. Izņēmums ir klīniskā prakse rezidentūrā.
  • Interešu izglītība un dažādi mēģinājumi arī drīkstēs notikt tikai attālināti.

Pakalpojumi

  • Nestrādās visa skaistumkopšanas nozare.
  • Sporta inventāra nomas pakalpojumus drīkstēs sniegt tikai ārpus telpām.
  • Nenotiks fotosesijas un netiks sniegti citi fotopakalpojumi, izņemot fotografēšanu dokumentiem.
  • Nenotiks dzinējmedības.
Foto: Veselības ministrija

Kultūra

  • Nestrādās bibliotēkas, izstāžu vietas un citas kultūrvietas, kā arī nedrīkstēs organizēt gadatirgus, arī Ziemassvētku tirdziņus.
  • Apmeklētājiem būs slēgtas muzeju iekštelpas, bet turpinās darboties muzeju brīvdabas teritorijas, kurās būs jānodrošina cilvēku vienvirziena kustība, jānovērš cilvēku plūsmu sastapšanās un jānodrošina vismaz divu metru distancēšanās. Ar šādiem nosacījumiem darboties varēs arī dabas takas.

Sports

Amatieru sporta treniņi drīkstēs notikt tikai ārpus telpām - līdz 10 cilvēkiem, neizmantojot ģērbtuves. Tas nozīmē, ka sporta klubi neuzņems klientus iekštelpās – nestrādās trenažieru zāles, un nevarēs doties uz klubu trenēties individuāli.

Foto: Veselības ministrija

Darbavietas

Ar grozījumiem rīkojumā īpaši uzsvērts, ka ikvienam, kuram darba specifika atļauj strādāt attālināti no mājām, tas ir jādara. Darba devēja pienākums ir to nodrošināt. Šie nosacījumi attiecas gan uz valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēm, gan privātiem uzņēmumiem.

Tas nozīmē, ka klātienē strādās, piemēram, pārdevēji, šoferi, krāvēji, policisti, ugunsdzēsēji, apsardzes darbinieki, radio un televīzijas raidījumu diktori un operatori, mediķi un citi, bet ne, piemēram, biroja darbinieki.

Foto: Veselības ministrija

Aizliegts pasažieru transports uz Lielbritāniju

Ņemot vērā ziņas par jaunu Covid-19 paveidu Lielbritānijā, Latvijas valdība svētdien lēmusi uz laiku no pirmdienas, 21. decembra, līdz 1. janvārim aizliegt starptautiskos pasažieru pārvadājumus uz un no Apvienotās Karalistes, tādējādi cenšoties pasargāt sabiedrību no jaunā koronavīrusa paveida izplatības Latvijā.

"Sabiedrības veselības interešu nodrošināšanai ir svarīga ātra, mērķtiecīga un ar citām Eiropas Savienības valstīm koordinēta rīcība," uzsvēra Satiksmes ministrs Tālis Linkaitis (JKP).

Svētdien Ministru kabinets, balstoties uz Satiksmes ministrijas priekšlikumu, ir pieņēmis lēmumu uz laiku aizliegt starptautiskos pasažieru pārvadājumus uz un no Apvienotās Karalistes, tādējādi cenšoties pasargāt sabiedrību no jaunā koronavīrusa paveida izplatības Latvijā.

Vairāk uzzini šeit.

Tirdzniecība

No 19. decembra ir stājušies spēkā arī stingrāki tirdzniecības ierobežojumi, kas paliks spēkā līdz nākamā gada janvārim.

Lai mazinātu cilvēku drūzmēšanos tirdzniecības vietās, samazināts maksimāli pieļaujamais cilvēku skaits tirdzniecības telpās, nosakot, ka tirdzniecības vietā uz vienu apmeklētāju jāparedz ne mazāk kā 15m2 no publiski pieejamās telpu platības.

Ja saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietas platība ir mazāka par 15 m2, tad tajā vienlaikus var atrasties viens apmeklētājs.

Tirdzniecības pakalpojumu sniedzējiem pie ieejas veikalā labi redzamā vietā ir jānorāda informācija, tai skaitā svešvalodās, par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu, kas vienlaikus var atrasties konkrētajā tirdzniecības vietā, kā arī par to, ka plūsmas kontrolei ieeja atļauta tikai ar groziņu vai ratiņiem vai tirdzniecības pakalpojuma sniedzēja iepirkuma somu (to skaits kopā nedrīkst pārsniegt maksimāli atļauto apmeklētāju skaitu tirdzniecības vietā). Bez groziņa, ratiņiem vai somas apmeklētāju atrašanās tirdzniecības vietā ir aizliegta.

Tāpat tirdzniecības pakalpojuma sniedzējam jānodrošina, ka apmeklētāji tirdzniecības vietā tiek ielaisti tikai pa vienam(viens mājsaimniecības pārstāvis), izņemot ar bērniem līdz 12 gadu vecumam, ar kuriem var būt kopā viena pilngadīga persona.

Kādi veikali ir vaļā un kādas preces atļauts iegādāties klātienē uzzini šeit.

Kāpēc nepieciešami papildu drošības pasākumi?

Veselības ministrija uzsver, ka šobrīd ir ļoti būtiski mazināt cilvēku došanos uz vietām, kur ir iespējams satikt citus cilvēkus. Jebkura šāda tikšanās ar sev pazīstamu vai svešu cilvēku ir lielāks risks saslimt pašam vai inficēt citus cilvēkus neatkarīgi no tā, vai tas ir veikals, sabiedriskais transports, darbavieta, skaistumkopšanas salons vai kāda cita sabiedriska vieta, jo īpaši telpās.

Epidemioloģiskā analīze un prognozes liecina: ja Covid-19 izplatība turpināsies ar pašreizējo intensitāti, tad tuvāko divu nedēļu laikā slimnīcās Covid-19 pacientu skaits pārsniegs 1000 pacientu. Tāpēc jādara viss iespējamais, lai mazinātu iespēju cilvēkiem saslimt.

Analizējot cilvēku paradumus, Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) vērš uzmanību, ka svētku laikā pastiprinās cilvēku mobilitāte – cilvēki pulcējas, bieži izmanto sabiedrisko transportu, laiku pavada veikalos un uzturas mazāk vēdinātās telpās, vēlas satikt tuviniekus –, līdz ar to ir lielāks infekcijas izplatīšanās risks.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu