Mūžībā aizgājis viens no Latvijas modernās medicīnas pamatlicējēm Jānis Volkolākovs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Svētdien, 20. decembrī, 89 gadu vecumā mūžībā aizgājis viens no Latvijas modernās medicīnas pamatlicējēm sirds ķirurgs, profesors Jānis Volkolākovs, aģentūru LETA informēja Rīgas Stradiņa universitātē (RSU).

RSU norādīja, ka viņš sirds ķirurģiju izveidoja par sistēmu Latvijā un noturēja to akadēmiski un profesionāli izcilā līmenī. Profesors visu savu mūžu bija veltījis sirds ķirurģijas nozares attīstībai Latvijā, veicis pirmās operācijas mākslīgajā asinsritē iegūtu un iedzimtu sirdskaišu pacientiem, izveidojis un vadījis Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centru, sākotnēji Sirds un asinsvadu ķirurģijas centru.

Volkolākovs piedalījies arī asinsvadu ķirurģijas un kardioloģijas centru izveidē.

No 1965.gada līdz 1995.gadam viņš bijis RSU Vispārīgās, sirds un asinsvadu ķirurģijas katedras vadītājs, Latvijas sirds un asinsvadu ķirurgu asociācijas vadītājs un Latvijas Ķirurgu asociācijas viceprezidents.

Līdztekus nozares vadībai, sirds ķirurga un pedagoga darbam, profesors daļu dzīves veltījis pētnieciskajai darbībai. Viņš ir 485 zinātnisku publikāciju autors, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, Eiropas Zinātņu un mākslas akadēmijas loceklis, kā arī valsts emeritētais zinātnieks.

1998.gadā Volkolākovs apbalvots ar ceturtās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, bet 2002.gadā viņš par mūža ieguldījumu medicīnā saņēmis Paula Stradiņa balvu. 2015.gadā ķirurgam pasniegta arī RSU Gada balva mūža ieguldījumu universitātes attīstībā. Profesors bija arī Latvijas Ārstu biedrības Goda biedrs. 

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu