"Uz atgriešanos mājās mērķtiecīgi gājusi vairāku gadu garumā." Lielbritānijā iestrēguši desmitiem Latvijas valstspiederīgo

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Pēc svētdien, 20. decembrī, noteiktā pasažieru pārvadājumu aizlieguma Lielbritānijā iestrēguši vairāki desmiti Latvijas valstspiederīgo, kuri vēl līdz gada beigām plānoja pagūt pārcelties atpakaļ uz dzīvi Latvijā, vēsta "TV3 Ziņas".

Cilvēku stāsti ir dažādi - citi jau pārtraukuši īres līgumus un darba attiecības cerībā tuvākajās dienās atgriezties dzimtenē.

Tā, piemēram, Lielbritānijā dzīvojošā Kristīne. Viņa šobrīd esošās situācijas dēļ ar meitu palikušas teju vai uz ielas. Māja jau ir izvākta, vīrs ar iedzīvi jau pārcēlies uz Latviju – šodien bija paredzēta lidmašīna arī Kristīnei. Tagad vienīgais glābiņš ir draugi, kuri devuši patvērumu.

"Mēs jau sēžam tukšā mājā, nekā mums nav, šodien es atdodu atslēgas. Sarunājām, ka brauksim pie draugiem, bet es nezinu, cik ilgi draugi arī varēs mūs pieņemt. Man tagad divus gadus vecs bērns uz rokām," "TV3" ziņām stāsta Kristīne.

Kā un kad varēs atgriezties Latvijā, pagaidām nav zināms. To saka arī Diāna, kuras meita šobrīd iesprūdusi Lielbritānijā. Citi centušies 20. decembrī līdz pusnaktij izkļūt no Lielbritānijas ar automašīnu, bet arī tas nav izdevies.

"Mana meita palika Lielbritānijā un netiek mājās, bet viņa uz šo atgriešanos mājās ir gājusi mērķtiecīgi vairāku gadu garumā.

Šobrīd ir beidzies darbs, ir uzteikts dzīvoklis un bija paredzēts 23. decembrī atgriezties mājās," viņa stāsta.

Tautieši Lielbritānijā cer uz Latvijas valsts atbalstu. Ārlietu ministrijā vērsušies jau desmitiem valstspiederīgo. Ministrijā atzīst, ka situācija ir sarežģīta, bet cilvēkiem, kuri, neraugoties uz valdības nemitīgajiem aicinājumiem tomēr bija devušies atpūtā uz Lielbritāniju, bija jārēķinās, ka esošajā nestabilajā situācijā var būt dažādi riski. 

"Jāsaka, ka šis nedrīkst būt tāds liels pārsteigums, jo mēs esam sagatvojuši mūsu valstspiederīgos diezgan ilgu laiku, gan aicinot neceļot, gan arī rēķināties ar to, ka, ja ir kāda neatliekama vajadzība un ja tomēr ir jāceļo, ka ir jārēķinās, ka nevar rēķināties ar nemainīgiem apstākļiem," skaidro Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris.

Ministrija gaida epidemiologu vērtējumu - vai, ņemot vērā jaunā vīrusa paveida izplatību, netiktu apdraudēta sabiedrības veselība kopumā. Atšķirībā no pavasara, kad tika organizēta vērienīga repatriācija, šobrīd to darīt vēl nav plānots. Tomēr ministrijā meklēšot risinājumus, lai sniegtu atbalstu tiem – kuri nonākuši šādā problēmsituācijā.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits jau izteicies, ka, ņemot vērā neskaidro situāciju, pasažieru pārvadājumu ierobežojumu ar Apvienoto Karalisti varētu pagarināts arī pēc 1. janvāra.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu