Apollo.lv faili 2020 ⟩ Gaišā piemiņā. Personības, kas šogad aizsauktas mūžībā

Foto: Ieva Čīka / LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Aizsaulē 2020. gads ir aizsaucis daudz personību, par kuru aiziešanu un talanta zaudēšanu sērojuši daudzi. Šogad mūžībā devušies vairāki Latvijā un ārvalstīs iemīļoti cilvēki. 

Latviešu personības, kas 2020. gadā devušās aizsaulē 

Gvido Linga

Svētdien, 20. decembrī, mūžībā devās grupas "Linga" dibinātājs un līderis, daudzu dziesmu un hitu autors Gvido Linga, mikroblogošanas vietnē "Twitter" vēstīja Latvijas Radio Ziņas.

Par Lingas nāvi Latvijas Radio paziņoja Igors Linga. Gvido bija 51 gadu vecs. 

"Viņš bija savas grupas sirds un dvēsele, daudzu fanu iedvesmas avots. Gvido bija visfantastiskākais tēvs diviem dēliem, visfantastiskākais vīrs un visfantastiskākais brālis," sociālajā tīklā "Facebook" raksta Igors, aicinot aizdegt sveces un uzliekot Lingas dziesmas, pieminot Gvido.

Ģimenē Gvido atceras kā visfantastiskāko tēvu diviem dēliem, visfantastiskāko vīru un brāli. 

Gvido iepriekš nebija nekādu slimību, līdz pirms piecām dienām viņam pēkšņi sākās ļoti nopietnas problēmas ar sirdi, Latvijas Radio pastāstīja mūziķa vecākais brālis Igors Linga. Gvido sirds apstājās ātrās palīdzības mašīnā, bet mediķu pūles viņu atgrieza šajā saulē. Piecas dienas Gvido turējās, līdz devās aizsaules gaitās.

"Linga" ir latviešu rokgrupa, kuras solists ir Gvido Linga. Grupu 1988. gada decembrī dibināja bijušais grupas "Zig Zag" līderis Gvido Linga un ģitārists Armands Cālītis, kad viņi kopīgi ierakstīja dziesmu "Pilsēta".

Kaspars Lācis

2020. gada martā pāragri aizsaulē devās "Rīta panorāma" sporta ziņu moderators un LTV7 raidījuma "Hokeja laukums" vadītājs Kaspars Lācis.

"Tas bija un ir šoks! Neaptverami! Kaspars bija lielisks kolēģis un draugs. Pragmatisks, mūsdienīgs un radošs skatījums uz lietām, sporta jautājumos erudīts un zinošs. Viņa profesionālais veikums bija viens no labākajiem sporta nozarē - īpaši jāatzīmē grafikas, video montāžas un idejas! Ar Kaspara idejām sākām gatavošanos arī 2021. gadam... Ļoti, ļoti bēdīgi!" sacīja Latvijas hokeja federācijas (LHF) sporta direktors Edgars Buncis.

Lācis raidījuma "Rīta Panorāma" komandai pievienojās 2014. gada vasaras sākumā.

Savulaik Kaspars spēlēja hokeju amatieru līgā, pirms darba LTV piecas sezonas darbojās hokeja klubā "Dinamo Rīga".

Viņa raidījums "Hokeja laukums" bija iemīļots hokeja fanu vidū un 2019. gada oktobrī tam tika atklāta otrā sezona.

Rolands Tjarve

11. aprīlī mūžībā aizgāja Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļas pasniedzējs Rolands Tjarve. 

Latvijas Universitātes emeritētā profesore Skaidrīte Lasmane pauž visdziļāko līdzjūtību Tjarves dzīvesbiedrei, mammai, pārējiem tuviniekiem un draugiem, "kuri Rolandam nekad netrūka". 

Profesore sacīja, ka Tjarve bijis ļoti labs, sirsnīgs un izpalīdzīgs kolēģis.

Pāvels Rebenoks

Naktī uz 20. septembri Langstiņos tika nogalināts zvērināts advokāts Rebenoks, bet viņa biznesa partneris Ingus Balandins ievainots.

Policija žurnālistiem skaidroja, ka trīs maskās tērpti noziedznieki advokāta Rebenoka mājā iebrukuši, uzlaužot durvis, un savus upurus tie situši ar rokām, kājām un turpat atrastiem dēļiem, bet no notikuma vietas aiznesuši līdzi dārgus rokaspulksteņus un juvelierizstrādājumus.

Saistībā ar notikušo policijā sākts Kriminālprocess pēc krimināllikuma 117. panta - par slepkavību, ja tā saistīta ar laupīšanu. Policija gan aizvien neizslēdz arī iespēju, ka Rebenoka slepkavības motīvi varētu būt saistīti ar viņa profesionālo darbību, tomēr šī versija esot mazāk ticama. 

Gunvaldis Groskops 

4. decembrī bojā gāja automašīnu rezerves daļu tirgotāja SIA "Gros auto grupa" īpašnieks Gunvaldis Groskops. 

Babītes pagastā ceļa posmā uz Brīvkalniem automašīnā tika atrasts kāda vīrieša līķis ar šautu brūci.

Kā liecina liecina "Firmas.lv" informācija, pērn būtiski pasliktinājās "Gros auto grupa" finanšu situācija. Uzņēmuma apgrozījums 2019. gadā bija 8,941 miljons eiro, kas bija par 8,3% mazāk nekā gadu iepriekš, bet zaudējumi sasniedza 2,128 miljonus eiro pretēji peļņai 2018. gadā. "Gros auto grupa" apgrozījums 2018.gadā bija 9,748 miljoni eiro un peļņa - 223 459 eiro.

Vadības ziņojumā bija arī atzīmēts, ka 2020. gadā uzņēmuma finanšu stāvokli būtiski ietekmēja Covid-19 pandēmija, kuras ietekmē "Gros auto grupa" apgrozījums būtiski samazinājies, bet uzņēmuma izmaksu līmenis nav samazinājies tik strauji.

Leons Krivāns

82 gadu vecumā mūžībā devās latviešu aktieris Leons Krivāns. Par aktiera nāvi sociālajā vietnē "Facebook" paziņoja viņa meita.

Leons Krivāns ir dzimis 1938. gada 17. aprīlī. 1962.gadā viņš beidza Dailes teātra studiju un sāka darbu teātra trupā. 

No 1961. gada Krivāns filmējies Rīgas kinostudijā galvenokārt epizodiskās lomās. Atzinību viņš ieguvis ar komiskajām lomām filmās Kapteiņa Enriko pulkstenis un Dāvana vientuļai sievietei. 

2018. gada 3. maijā viņš saņēma IV šķiras Atzinības krustu "Par radošo mūža ieguldījumu Latvijas teātra un kino mākslā".

Jānis Volkolākovs

Svētdien, 20. decembrī, 89 gadu vecumā mūžībā aizgāja viens no Latvijas modernās medicīnas pamatlicējēm sirds ķirurgs, profesors Jānis Volkolākovs.

RSU norādīja, ka viņš sirds ķirurģiju izveidoja par sistēmu Latvijā un noturēja to akadēmiski un profesionāli izcilā līmenī. Profesors visu savu mūžu bija veltījis sirds ķirurģijas nozares attīstībai Latvijā, veicis pirmās operācijas mākslīgajā asinsritē iegūtu un iedzimtu sirdskaišu pacientiem, izveidojis un vadījis Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centru, sākotnēji Sirds un asinsvadu ķirurģijas centru.

Silvija Radzobe

69 gadu vecumā mūžībā devās literatūras un teātra zinātniece, teātra kritiķe Silvija Radzobe.

Radzobe dzimusi 1950.gadā un bija latviešu teātra kritiķe, teātra zinātniece un vēsturniece, rakstniece, Latvijas Zinātņu Akadēmijas korespondētājlocekle un Latvijas Universitātes profesore.

Kopumā viņa publicējusi vairāk nekā 500 recenzijas un rakstus, kļūstot par vienu no vadošajām teātra kritiķēm Latvijā.

Viņa pētījusi Aleksandra Čaka daiļradi, sarakstījusi apceri "Brošūra par manu naidu" un pētījumu ""Kosmopolītu" lieta un Aleksandrs Čaks".

Radzobe 2007.gadā saņēmusi Baltijas Asamblejas balvu par kolektīvā pētījuma "Teātra režija Baltijā" vadīšanu, kā arī 2020.gadā saņēma Normunda Naumaņa Gada balvu kritikā.

Jānis Kvēps

10. martā 79 gadu vecumā mūžībā devās ilggadējais Latvijas nacionālās hokeja valstsvienības ārsts Jānis Kvēps.

Jānis Kvēps, kurš hokejistu aprindās bija iemantojis iesauku doks, par Latvijas hokeja izlases ārstu strādāja vairāk nekā 20 gadus.

Jānis Kvēps bija dzimis 1940. gadā 13. oktobrī Cesvainē. 1959. gadā beidzis Cesvaines vidusskolu, tajā pašā gadā iestājies RMI ārstniecības fakultātē, kuru absolvēja 1965. gadā. Izaudzinājis divas meitas - Ingunu un Eviju. 

2006. gadā Jānis Kvēps saņēma balvu par mūža ieguldījumu sportā.

Valdis Rūja

92 gadu vecumā mūžībā aizgāja dzejnieks, viens no vecākajiem Rakstnieku savienības biedriem Valdis Rūja, īstajā vārdā Valdis Kriķis (1928—2020), informē Rakstnieku savienībā.

Atvadīšanās no Valda Rūjas notika piektdien 2. oktobrī Krematorijas lielajā zālē.

Ivars Bumbiers

Ceturtdien, 3. decembrī, 88 gadu vecumā mūžībā devās arhitekts, dizainers, interjerists, gleznotājs un pedagogs Ivars Bumbiers, informēja Latvijas Mākslinieku savienībā (LMS).

Bumbiers dzimis 1932. gada 6. oktobrī, 1957 gadā absolvējis Latvijas Valsts universitātes Inženierceltniecības fakultātes Arhitektūras nodaļu ar diplomdarbu par daudzfunkcionālu centru Rīgā, Brīvības un Cēsu ielas stūrī. Arhitekta pasniedzēji, kas ietekmēja viņa tālāko radošo daiļradi, bija tēlnieks Kārlis Baumanis un arhitekts Aleksandrs Birzenieks.

Renāte Lorence

21. novembrī 64 gadu vecumā mūžībā aizgājusi stila māksliniece un interjeriste Renāte Lorence, aģentūru LETA informēja biedrības "Latvijas Mākslinieku savienība" prezidents Igors Dobičins.

Viņš pavēstīja, ka mākslinieces radošā izaugsme aizsākusies Rīgas Lietišķās Mākslas vidusskolā Vitrāžas nodaļā, ko absolvējusi 1979. gadā un sākusi strādāt par butaforu Dailes teātrī Rīgā.

Juris Ābols

Mūžībā devies komponists Juris Ābols, aģentūru LETA informēja Latvijas Komponistu savienībā.

Ābols dzimis 1950. gada 16. aprīlī Rīgā, gleznotāja Ojāra Ābola un filoloģes Mirdzas Ābolas ģimenē.

Latvijas Komponistu savienībā norādīja, ka Ābols bija ļoti kolorīta personība Latvijas kultūrtelpā ar savdabīgu un neatkarīgu domāšanu - no tēva mantojis filozofisko pasaules uztveri, kas centrēta humānismā un pasaules sociālo procesu skatījumā to sarežģītajās kopsakarībās, kontekstos un šķērsgriezumā. 

Ivars Strautiņš

78 gadu vecumā mūžībā devās uzņēmējs, miljonārs, Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidents Ivars Strautiņš, vēsta Latvijas Televīzija.

Darba gaitas viņš sācis 1958. gadā kā instrumentālais atslēdznieks rūpnīcā "VEF", bet jau divus gadus vēlāk sācis strādāt tirdzniecības uzņēmuma veikalā "Laimdota", kur bijis direktors. No 1980. līdz 1984. gadam Strautiņš bija direktors Republikāniskajā vairumtirdzniecības bāzē, bet 1985. gadā kļuva par valdes priekšsēdētāju Latvijas Kopdarbības centrālajā savienībā "Turība".

Strautiņš regulāri ticis iekļauts dažādos Latvijas miljonāru sarakstos.

1993. gadā viņš kandidējis 5. Saeimas vēlēšanās "Republikas platformas" sarakstā, bijis Republikāņu partijas biedrs. 1996. gadā uzņēmējs tika minēts kā iespējamais kandidāts zemkopības ministra amatam pēc Alberta Kaula demisijas.

2003. gadā Strautiņš apbalvots ar Trīs zvaigžņu ordeni.

Laimonis Laizāns

75 gadu vecumā nomira Laimonis Laizāns, kurš uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem Latvijas futbola vārtsargiem.

Atvadīšanās notika 21. novembrī Rīgas Meža kapos tuvāko līdzgaitnieku lokā.

Jānis Balodis

Bijušais basketbolists dzima 1948. gada 29. jūlijā, bet mūžībā devās 72 gadu vecumā.

Savas karjeras laikā basketbolists bija arī jau pieminētās VEF meistarkomandas kapteinis.

Atvadīšanās no Baloža notika sestdien, 24. oktobrī plkst. 10 Rīgas krematorijas Lielajā zālē.

Harijs Āboliņš

2020. gada 1. oktobrī 82 gadu vecumā aizsaulē devās kādreizējais futbolists, treneris, tiesnesis un futbola darbonis Harijs Āboltiņš, informē Latvijas Futbola federācija (LFF).

Karjeras laikā, kas aizsākās pagājušā gadsimta piecdesmito gadu ievadā, Āboltiņš spēlēja "Daugavas" sporta skolā, RER, "Daugavas" meistarkomandā, ASK, kā arī Latvijas jaunatnes un LPSR izlasē. 

Jānis Gailis

Sestdien, 14. martā, 70 gadu vecumā pēc smagas slimības mūžībā devās kādreizējais Saeimas un Liepājas domes deputāts, bijušais politiskā spēka "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK biedrs Jānis Gailis, aģentūru LETA informēja nacionālajā apvienībā "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK).

Kā teikts VL-TB/LNNK izplatītajā sēru paziņojumā, Liepājnieku atmiņā palikušas Gaiļa kaismīgās runas domes sēdēs, jo šim deputātam par notikumiem un procesiem bija savs oriģināls viedoklis, kuru viņš nebaidījās paust un aizstāvēt, pat ja tas nozīmēja iemantot nelabvēļus.

Ilze Strekavina

72 gadu vecumā mūžībā aizgājusi gleznotāja un pedagoģe Ilze Strekavina, informēja Latvijas Mākslinieku savienībā (LMS).

1948.gadā dzimusī Strekavina vizuālas mākslas redzējumu apguva jau bērnībā, jo viņas vectēvs bija gleznotājs Aleksandrs Strekavins. Bērnībā topošā māksliniece ar panākumiem guva ieskatu gan mākslā, gan mūzikā - apguva klavierspēli un vijoli.

1975. gadā Strekavina absolvēja Teodora Zaļkalna LPSR Valsts Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu ar diplomdarbu "Šahisti". Pēc studijām akadēmijā viņa sāka pedagoģes karjeru ražošanas apvienības VEF Kultūras un tehnikas pils Tautas gleznošanas un zīmēšanas studijā "Varavīksne" un bija tās ilggadēja vadītāja kopš 1975. gada.

Kā norāda LMS, patstāvīgs un nepakļāvīgs radošās personas raksturs, kā arī pārliecība par daiļrades ceļa izvēli 20. gadsimta otrajā pusē bija Strekavinas kā pedagoģes izaicinājums, jo pasniegšana profesionālās izglītības iestādēs bija pakļauta Padomju Savienībā pastāvošiem ideoloģiskiem un stagnatīviem aizspriedumiem un sistēmiskiem ierobežojumiem. Izvēlētais ceļš deva iespēju māksliniekiem izkopt savas spējas, iepazīstināt audzēkņus ar pasaules nozares aktualitātēm un rast domubiedrus pašdarbības kolektīvos.

Ivonna Markelova

Pirmdien, 28. decembrī, pēkšņi un pāragri, 41 gada vecumā, mūžībā devusies "Latvijas Radio 2" moderatore Ivonna Markelova, ziņo Latvijas radio.

Latvijas Radio 2 kolektīvam Ivonna Markelova pievienojās 1999. gadā, kad konkursā par "Rīta programmas" vadītājas vietu 53 cilvēku konkurencē tika atzīta par piemērotāko.

"Vairāk nekā divdesmit gadu laikā Ivonna ir veidojusi un vadījusi dažādus "Latvijas Radio 2" raidījumus, allaž saglabājot optimismu, pozitīvismu, bijusi enerģijas pārpilna, ar ko iedvesmoja arī savus kolēģus un klausītājus," teikts Latvijas radio publicētajā ziņā.

Ārvalstu personības, kas devušās mūžībā 2020. gadā

Tomijs Listers

62 gadu vecumā savās mājās Kalifornijā miris atrasts tika populārais amerikāņu aktieris Tomijs Listers (Tommy "Tiny" Lister).

Tiek ziņots, ka augustā Listers inficējās ar Covid-19, turklāt viņam bija arī otrā tipa cukura diabēts. 

Listers, kurš jau no bērnības redz tikai ar kreiso aci, kino filmējies jau no 80. gadu vidus, taču pirmā slavenākā loma ir 1995. gada lentē "Piektdiena" ("Friday"), kur viņš atveidoja rajona slikto zēnu Dībo. Viņš filmējies arī filmas otrajā daļā "Nākamā piektdiena" ("Next Friday") 2000. gadā.

Listers redzams arī Lika Besona slavenajā zinātniskās fantastikas filmā "Piektais elements" (The Fifth Element), kā arī Kventina Tarantino lentē "Džekija Brauna" ("Jackie Brown").

Listers bija pazīstams arī kā profesionāls restlers ar skatuves vārdu Zevs.

Naija Rivera

Piru ezerā 13. jūlijā tika atrasts bez vēsts pazudušās aktrises un seriāla "Radīti skatuvei" zvaigznes Naijas Riveras līķis. 

Rivera noīrēja laivu, lai kopā ar četrus gadus veco dēlu dotos izbraucienā pa ezeru Kalifornijā. Dēliņš tika atrasts viens pats laivā, aktrises meklēšana turpinājās.

Riveras dēls izmeklētājiem pastāstīja, ka viņa māte iecēlusi viņu atpakaļ laivā, pēc tam puisēns redzējis, kā viņa pazūd zem ūdens. 

"Viņai acīmredzot bija pietiekami daudz enerģijas, lai ieceltu dēlu laivā, bet nepietika enerģijas, lai glābtos pati," preses konferencē sacīja apgabala šerifs. 

Izmeklētāji uzskata, ka Rivera noslīka nejauši un, visticamāk, viņas ķermenis bija iepinies ezera zālēs vairākas dienas, pirms uzpeldēja. 

Kims Kiduks

Latvijā pēc saslimšanas ar Covid-19 mūžībā devās dienvidkorejiešu kinorežisors Kims Kiduks, apstiprināja Latvijā dzīvojošais krievu režisors Vitālijs Manskis.

Starptautiskā dokumentālā kino festivāla "Artdocfest/Riga" prezidents Manskis apliecināja, ka režisors miris no komplikācijām saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19.

Režisors esot ieradies Latvijā novembrī, lai iegādātos īpašumu Jūrmalā.

Kims Kiduks ir atstājis vērā ņemamu ietekmi pasaules kinematogrāfā - viņa filmas ir ieguvušas balvas prestižajos Berlīnes un Kannu kinofestivālos. 

Aleksandrs Kurļandskis

82 gadu vecumā aizsaulē devās krievu rakstnieks un dramaturgs Aleksandrs Kurļandskis, vēsta Krievijas mediji, atsaucoties uz vīrieša tuviniekiem.

Kurļandska nāves iemesls nav norādīts, tomēr tiek ziņots, ka viņš mūžībā devies pēc "smagas slimības".

Rakstnieks ir viens no animācijas seriāla "Nu, pogodi!" (Pagaidi tikai!) un "Lieliskais Goša" veidotājiem.  

1988. gadā viņam kopā ar režisoru Vjačeslavu Kotenočkinu tika piešķirta PSRS balva par ieguldījumu literatūras un mākslas radīšanā bērniem. 

"Pagaidi tikai!" ir PSRS un Krievijas animācijas seriāls, kas izveidots "Soyuzmultfilm" animācijas studijā. Seriāla pirmā sērija iznāca 1969. gadā, pašlaik pēdējā sērija iznāca 2006. gadā. Seriāls ir par vilku, kas cenšas noķert un apēst zaķi.

Džons Lekarē

Mūžībā 89 gadu vecumā devies britu rakstnieks, pazīstamais spiegu romānu autors Džons Lekarē, svētdien, 13. decembrī, pavēstīja rakstnieka ģimene un izdevniecība.

Lekarē sarakstījis 25 romānus. Viņa darbi tulkoti daudzās pasaules valodās un pārdoti aptuveni 60 miljonos eksemplāru.

Daudzi viņa romāni pārtapuši televīzijas un kino filmās.

Pēc  romāna "Tinker Tailor Soldier Spy" ("Skārdnieks, drēbnieks, zaldāts, spiegs") motīviem 1979. gadā tapusī televīzijas filma, kurā galveno lomu atveidoja Aleks Giness, kļuvusi par klasiku.

Romāns vēlreiz tika ekranizēts 2011. gadā, bet nākamajā gadā filma saņēma "Oskaru".

Lekarē savulaik pats strādājis britu izlūkdienestos MI5 un MI6.

Viņa pēdējais pēdējais romāns "Agent Running in the Field" klajā nāca 2019. gadā.

Rakstnieks aizgājis no dzīves sestdienas vakarā pēc cīņas ar pneimoniju, pavēstīja ģimene.

Valentīns Gafts 

Sestdien, 12. decembrī, mūžībā devās slavenais krievu aktieris Valentīns Gafts, informē viņa sieva Olga Ostroumova. 

"Jā, viņa vairs nav. Tas notika šodien," sacīja aktiera sieva Olga Ostroumova.

Arī Maskavas "Sovremeņik" teātris, kurā aktieris darbojās, paziņojis par Gafta nāvi.

Gaftam bija 85 gadi. Viņa nāves cēlonis bija insults, no kura viņš pēdējos gados centās atveseļoties. 

Godalgotais krievu teātra un kino aktieris Valentīns Gafts skatītājiem bija pazīstams no tādām filmām kā "Labdien, esmu jūsu tante", "Septiņpadsmit pavasara mirkļi" un "Meistars un Margarita".

Bens Vatkinss

14 gadus vecais Bens Vatkinss bija viens no slavenā amerikāņu kulinārijas šova "MasterChef Junior" (Labākais no labākajiem: Virtuvē bērni) dalībniekiem. Jaunietis devās mūžībā, zaudējis cīņā ar vēzi, oficiālā ziņojumā pavēstīja Bena tuvinieki.

Jaunieša tante un tēvocis publicēja oficiālu ziņojumu, kurā apstiprināja skumjo vēsti. Bena tuvinieki rakstīja:

"Mēs apbrīnojām Bena spēku, drosmi un mīlestību pret dzīvi. Viņš nekad nesūdzējās. Bens bija un vienmēr būs visspēcīgākais cilvēks, ko pazīstam."

Puisis savas īsās dzīves laikā bija piedzīvojis smagus zaudējumus. 2017. gadā tika nogalināti jaunieša vecāki. Ar to ciešanas nebeidzās - pēc vecāku nāves Benam tika atklāts ļoti rets mīksto audu audzējs, kas skāris vien sešus citus cilvēkus pasaulē. Puisis ar vēzi cīnījās pusotru gadu, taču slimību neuzveica.

Končata Ferela

77 gadu vecumā mūžībā devusies aktrise Končata Ferela, kura atveidoja slavenās mājkalpotājas Bertas lomu populārajā seriālā "Divarpus vīri". Viņa mira no pēkšņu sirdsdarbības traucējumu izraisītām komplikācijām. 

Aktrise mira slimnīcas gultā Kalifornijā, būdama ģimenes locekļu ieskauta. 

Seriāla "Divarpus vīri" zvaigzne, Ferelas kolēģis Čārlijs Šīns vietnē "Twitter" rakstīja: "Absolūta mīlulīte, pilnīga profesionāle, patiess draugs - šokējošs un sāpīgs zaudējums. Berta, tava mājkalpošana bija aizdomīga, bet tava spēja noturēt cilvēkus - ideāla."

Margareta Nolana

76 gadu vecumā mūžībā aizgājusi britu aktrise, filmas "Goldfinger" Bonda meitene Margareta Nolana (Margaret Nolan), ziņo ārvalstu prese. 

Pasaules slavu aktrise un modele iemantoja 1964. gadā, kad atveidoja ar zeltu apgleznotu sievieti - masieri Dinku britu aģenta Džeimsa Bonda filmā "Goldfinger". Aktrise filmējusies arī grupas "The Beatles" filmā "A Hard Day’s Night Night".

Rons Ladinktons

85 gadu vecumā aizsaulē devies leģendārais amerikāņu daiļslidotājs un treneris Rons Ladinktons.

Savas daiļslidošanas karjeras laikā Ladinktons pāru disciplīnā četras reizes pēc kārtas kļuva par ASV čempionu, slidojot kopā ar savu pirmo sievu Nensiju Rulāru. 1960. gada olimpiskajās spēlēs Ladinktons kopā ar Rulāru izcīnīja bronzas godalgas.

Tiesa, būtiskāko pienesumu daiļslidošanas sportam Ladinktons deva, būdams trenera amatā. Vairāk nekā 40 gadu garās trenera karjeras laikā Ladinktona vadībā olimpiskajās spēlēs startējuši vairāk nekā 30 sportisti, tai skaitā 1984. gada Olimpiādes sudraba medaļnieki pāros Pīters un Kitija Kareteri.

Kad 2010. gadā Ladinktons noslēdza trenera gaitas, viņa vadībā sportisti bija startējuši deviņās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas.

Borislavs Stankovičs

Bijušais Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) ģenerālsekretārs Borislavs Stankovičs piektdien, 20. martā, 94 gadu vecumā savās mājās Belgradā devies aizsaulē, vēsta portāls "Eurohoops".

Stankoviča paveiktais basketbolā ir teju vai neizmērojams, kā rezultātā viņš jau 1991. gadā tika iekļauts basketbola izgudrotāja Džeimsa Neismita basketbola slavas zālē.

Visspilgtāk Stankovičs paliks atmiņā ar darbiem, kurus paveica būdams FIBA ģenerālsekretārs. Tieši viņš uzskatāms par vienu no ASV "Sapņu komandas" radītājiem.

Marī Frēdriksone

61 gada vecumā mirusi zviedru dueta "Roxette" soliste Marī Frēdriksone (Marie Fredriksson), ziņo ārvalstu mediji.

Dziedātāja mirusi otrdien, 9. decembrī pēc 17 gadus ilgas cīņas ar vēzi.

"40 gadus tu biji visbrīnišķīgākais draugs," raksta grupas biedrs Pērs Gesle (Per Gessle). "Nekas nebūs kā agrāk."

2016. gadā ārsti ieteica dziedātājai pārstāt piedalīties koncertturnejās. 

Frēdriksone 2010. gadā atgriezās grupā astoņus gadus pēc tam, kad viņai bija diagnosticēts smadzeņu vēzis.

Šellija Morisone

83 gadu vecumā svētdien mūžībā aizgājusi amerikāņu televīzijas, kino un teātra aktrise Šellija Morisona, kas pazīstama ar Rosario lomu populārajā televīzijas seriālā “Will & Grace" ("Vils un Greisa"), pavēstīja aktrises pārstāve Lorija Devāla.

Morisone pēc neilgas slimības no dzīves aizgājusi sirds mazspējas dēļ Losandželosas medicīnas centrā "Cedars-Sinai".

Čaks Jēgers

Mūžībā 97 gadu vecumā pirmdien, 7. decembrī, devās leģendārais ASV gaisa spēku pilots Čaks Jēgers, kas savulaik kļuva par pirmo cilvēku, kam, lidojot lidmašīnā, izdevies pārsniegt skaņas ātrumu.

"Ar dziļām skumjām man jums ir jāpaziņo, ka īsi pirms plkst.21 no dzīves aizgāja mana mūža mīlestība ģenerālis Čaks Jēgers," tviterī pavēstīja Jēgera atraitne Viktorija.

"Labi nodzīvota neticama dzīve. Amerikas dižākais pilots un liecība spēkam, piedzīvojumiem un patriotismam tiks pieminēti mūžīgi."

Šons Konerijs

Sestdien, 31. oktobrī, pasauli pāršalkusi sēru vēsts - Sers Šons Konerijs, aktieris, kurš bija pirmais Džeimss Bonds, miris 90 gadu vecumā.

BBC norāda, ka aktiera nāves faktu apstiprinājusi Konerija tuvinieki. Nāves iemesls netika minēts. 

Mihails Žvaņeckis

Krievijas leģendārais rakstnieks, satīriķis un humorists Mihails Žvaņeckis devies mūžībā savā 87. dzīves gadā. 

Humorista direktors Krievijas medijiem apstiprināja informāciju par viņa nāvi. Savukārt žurnālists un TV raidījumu vadītājs Vladimirs Pozners, kurš bija arī Žvaņecka draugs, norādīja, ka "humoristam bija slimība". 

Edijs van Heilens

65 gadu vecumā miris leģendārais ģitārists, rokgrupas "Van Halen" dibinātājs Edijs van Heilens.

Viņš aizgājis pēc cīņas ar vēzi, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC. 

Kā ziņo tīmekļa vietne TMZ, van Heilens miris slimnīcā Kalifornijas štata pilsētā Santamonikā, atrodoties ģimenes lokā.

Kā TMZ norādījuši situāciju pārzinoši avoti, van Heilens pēdējā gada laikā vairākas reizes bijis slimnīcā, kur viņam veikta ķīmijterapija. Mūziķis slimoja ar rīkles vēzi.

Kelija Prestone

12. jūlijā 57 gadu vecumā no krūts vēža mirusi aktiera Džona Travoltas (John Travolta) sieva, aktrise Kelija Prestone (Kelly Preston).

Aktrisei krūts vēzis diagnosticēts pirms diviem gadiem.

Laulībā ar Travoltu dzimuši trīs bērni - meita Ella (20), dēls Bendžamins (9) un dēls Džets, kurš sešpadsmit gadu vecumā mira 2009. gadā.

Presotne, īstajā vārdā Kelly Kamalelehua Smith dzimusi 1962. gada 13. oktobrī Honolulu, Havaju salās. Kino pasaulē debitēja astoņdesmito gadu vidū.

Marija Terēza

No koronavīrusa mirusi Spānijas karaļa Felipes VI māsīca, princese Marija Terēza. Viņai bija 86 gadi, un šis ir pirmais Covid-19 pandēmijas upuris starp Eiropas karalisko ģimeņu pārstāvjiem, ziņo ārvalstu mediji. 

Par Marijas Terēzes nāvi paziņoja viņas jaunākais brālis "Facebook" ierakstā.

Princeses bēres notika piektdien, 27. martā, Madridē, dienu pēc viņas nāves. Marija Terēza bija profesore universitātēs Parīzē un Madridē.

Mihails Borisovs

19. jūnijā 71 gada vecumā miris Krievijas skatuves mākslinieks Mihails Borisovs.

Krievijas mediji ziņoja, ka "Krievijas Loto" vadītājam kļuva slikti tieši filmēšanas laukumā, no kura viņš nogādāts slimnīcā. Borisovam esot bijušas Covid-19 komplikācijas - pneimonija, turklāt arī cukura diabēts un hipertensija. 

Pīters Grīns

No dzīves 73 gadu vecumā aizgājis viens no leģendārās rokgrupas "Fleetwood Mac" dibinātājiem Pīters Grīns, sestdien, 25. jūlijā, pavēstīja ģimenes advokāti.

Britu blūzroka ģitārists, dziedātājs un dziesmu autors bija nozīmīgs dzinējspēks grupas darbības sākumposmā.

Grīns kopā ar vēl astoņiem grupas dalībniekiem 1998. gadā tika uzņemts Rokenrola slavas zālē. Viņa pazīstamāko dziesmu vidū ir tādas kompozīcijas kā "Albatross" un "Black Magic Woman".

Kagendra Tapa Magars 

27 gadu vecumā miris pasaulē īsākais vīrietis, kurš pats varējis pārvietoties, nepālietis Kagendra Tapa Magars, savā mājaslapā pavēstījusi Ginesa rekordu grāmata.

Kagendra bija dzimis 1992. gada 14. oktobrī. Savas 18. dzimšanas dienas priekšvakarā vīrietis bija 67,08 centimetrus garš.

"Kad viņš piedzima, viņš bija tik mazs, ka viņu varēja noturēt plaukstā. Mazā auguma dēļ viņu bija grūti mazgāt," atcerējās Kagendras tēvs.

Pēc rekorda iegūšanas vīrietis strauji ieguva sabiedrības uzmanību un 2011. gadā tika pasludināts par Nepālas tūrisma labās gribas vēstnesi.

Kagendras draugi pastāstīja, ka vīrietis pēdējā laikā cīnījies ar sirds problēmām, astmu un pneimoniju. Ceturtdien, 16. janvārī, viņš tika nogādāts slimnīcā, kur piektdien plkst. 15 mira.

Irfans Kāns

53 gadu vecumā mūžībā devies populārais Bolivudas kino aktieris, filmu "Graustu miljonārs" un "Life of Pi" ("Pī dzīve") zvaigzne Irfans Kāns, ziņo ārvalstu prese.

Indijā dzimušais aktieris, kam bija veiksmīga karjera arī Holivudā, miris Mumbajā. Aktieris vietējā slimnīcā nogādāts ar resnās zarnas infekciju, no kuras miris.

Angliski runājošās valstīs aktieris pazīstams ar policista lomu režisora Denija Boila filmā "Graustu miljonārs", kas ieguva astoņas ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars", tostarp kā gada labākā filma.

Florians Šneiders

73 gadu vecumā miris vācu elektroniskās mūzikas pionieru - grupas "Kraftwerk" mūziķis Florians Šneiders (Florian Schneider), ziņo ārvalstu prese. 

Šneidera nāves iemesls ir vēzis.

Gregorijs Tairijs Boiss

2008. gada filmas "Krēsla" (Twilight) aktieris Gregorijs Tairijs Boiss šā gada 13. maijā atrasts miris, vēsta CNN.

Ziņots, ka 30 gadus vecais Boiss ar savu 27 gadus veco draudzeni atrasti miruši aktiera Lasvegasas mājā. 

Boisa mamma Liza Veina vietnē "Facebook" publiskoja ierakstu, kurā piemin dēlu. Viņa raksturoja Boisu kā "labāko šefpavāru". 

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu