Raidījums: Pirmā Covid-19 vakcīnu krava Latvijā nonāks jau sestdien (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Arturs Budkevics/Shutterstock

Latvija pirmo uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražoto vakcīnu pret Covid-19 kravu saņems jau sestdien, 26. decembrī, vēsta "TV3 Ziņas".

Šī "Pfizer" vakcīna, kas izmēģinājumos uzrādījusi 95% efektivitāti pret Covid-19 simptomiem, paredzēta personām no 16 gadiem un jāsaņem divās injekcijās rokā. Vakcīnas klīniskajos pētījumos kopumā piedalījās aptuveni 44 000 cilvēku. Atbildīgās institūcijas secinājušas, ka pieejami pietiekami pārliecinoši dati par vakcīnas kvalitāti, drošumu un efektivitāti, taču, ņemot vērā pašreizējos apstākļus, reģistrācijas apliecība izsniegta ar nosacījumiem par tālāku drošuma uzraudzību un papildu pētījumiem.

Vakcīnai bijušas arī blaknes – vieglas vai vidējas, tai skaitā vairāk nekā 10% gadījumu sāpes un pietūkums injekcijas vietā, nogurums, galvassāpes, muskuļu un locītavu sāpes, drebuļi un drudzis. Pašu vīrusu pote gan nesatur, ar to organismā tiek ievadīta tāda kā instrukcija organismam antivielu izstrādei.

Pagaidām gan nav skaidrs, cik ilgi saglabājas aizsardzība un cik daudz vakcinēto cilvēku joprojām varētu pārnēsāt un izplatīt vīrusu.

Latvija jaunās "Pfizer" vakcīnas saņems sestdien, 26. decembrī, un no nākamās nedēļas sāks potēšanu. Pirmie pie tām tiks 4875 mediķi, saņemot abas nepieciešamās devas.

"Universitātes slimnīcās interese ir ļoti liela. Līdz pat 70% cilvēku ir gatava vakcinēties uzreiz. Prognozēju, ka interese būs lielāka arī reģionālās slimnīcās pēc pirmo vakcīnu saņēmējiem. Es domāju, arī psiholoģiski ir ļoti svarīgi redzēt, kā tas viss process uzsākās un noris, un pēc tam cilvēki jutīsies drošāk," stāsta Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens.

Vakcinācija Latvijā solās ilgt vismaz pusgadu. Pēc mediķiem nākamie vakcīnas saņems sociālās aprūpes centru klienti un darbinieki, tad – vecāka gadagājuma cilvēki. Pakāpeniski potes būs pieejamas arī cilvēkiem, kuri pārstāv mazāka riska grupas. 

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu