Argentīna apstiprina Krievijas Covid-19 vakcīnu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Seda Servet/shutterstock.com

Argentīna ir kļuvusi par pirmo Latīņamerikas valsti, kas piešķīrusi ārkārtas apstiprinājumu Krievijas izstrādātajai Covid-19 vakcīnai "Sputnik V", trešdien paziņoja Argentīnas Veselības ministrija.

Argentīnas valdība ir nopirkusi 25 miljonus šīs vakcīnas devu. Ir gaidāms, ka to pirmā partija ceturtdien tiks atvesta uz Argentīnu.

Apstiprinājums šai vakcīnai "Garn-CovidVac", kura iesaukta par "Sputnik V", tika dots saskaņā ar Argentīnas zāļu pārvaldes ieteikumiem, paziņoja veselības ministrs Hiness Gonsaless Garsija. 

Šī vakcīna ir kritizēta Krievijā un ārvalstīs, jo tā tika reģistrēta pirms liela mēroga klīnisko izmēģinājumu sākuma. Tās izstrādātāji apgalvo, ka tā ir par vairāk nekā 90% efektīva, bet pretinieki raksturojuši to kā līdzekli Krievijas ģeopolitiskās ietekmes veicināšanai.

"Vakcīnas "Sputnik V" apstiprināšana Argentīnā bez papildu klīniskajiem izmēģinājumiem šajā valstī ir svarīgs atzinums par Krievijas noteikumiem un tās klīnisko izmēģinājumu kvalitāti," sacīja Krievijas tiešo investīciju fonda direktors Kirils Dmitrijevs, kura vadītais fonds palīdzēja finansēt vakcīnas izstrādi.

Argentīnas kreisais prezidents Alberto Fernandess 10.decembrī paziņoja, ka viņš pirmais Argentīnā vakcinēsies ar Krievijā izstrādāto Covid-19 vakcīnu "Sputnik V", lai kliedētu sabiedrības bažas par to.

Aviosabiedrības "Aerolineas Argentinas" lidmašīna otrdien izlidoja uz Maskavu, lai no turienes atvestu 300 000 šīs vakcīnas devu. Vakcīnu ir izstrādājis Nikolaja Gamalejas Epidemioloģijas un mikrobioloģijas centrs.

Argentīna iepriekš apstiprināja Covid-19 vakcīnu, kuru izstrādāja ASV farmācijas milzis "Pfizer" un Vācijas uzņēmums "BioNTech", bet valdība vēl turpina sarunas ar "Pfizer" par tās piegādēm. 

Gonsaless Garsija sacīja, ka "Pfizer" ir izvirzījis "nepieņemamus" jaunus nosacījumus vakcīnas piegādēm, bet neprecizēja, kādus.

Argentīna iepriekš parakstīja vienošanos par Oksfordas universitātes un britu uzņēmuma "AstraZeneca" izstrādātās vakcīnas iegādi. Valsts arī piedalās Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Covid-19 vakcīnu sadales mehānismā "Covax".

Argentīnā, kur ir 44 miljoni iedzīvotāju, ir reģistrēti vairāk nekā 1,5 miljoni jaunā koronavīrusa gadījumu un vairāk nekā 42 000 nāves gadījumu. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu