Bils Geitss prognozē 2021. gada Covid-19 situāciju pasaulē. Atzīmē trīs "pagrieziena punktus" (23)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bils Geitss.
Bils Geitss. Foto: Reuters/ScanPix

Pēc Bila Geitsa domām, 2021. gads Covid-19 apkarošanas ziņā būs labāks, ziņo medijs "Business Insider".

"Microsoft" dibinātājs Bils Geitss dalījies ar savu prognozi, kāda varētu būt Covid-19 situācija pasaulē 2021. gadā. 

Koronavīrusa pandēmija 2020. gadā prasījusi vairāk nekā 1,6 miljonu cilvēku dzīvības un nodarījusi milzīgu kaitējumu ekonomikai, taču miljardieris prognozē, ka 2021. gadā "gaidāmas labas ziņas" un tas būs labāks par 2020. gadu.

Runājot par vakcīnas pret Covid-19 izstrādāšanu, Geitss uzsver, ka cilvēce vēl nekad nav guvusi tik ievērojamus panākumus cīņā pret kādu slimību kā šogad, turklāt daudzas lielākās pasaules kompānijas ir sākušas zāļu izstrādi.

"Normālos apstākļos, lai uztaisītu vakcīnu, ir nepieciešami 10 gadi, bet šoreiz cilvēkiem ir izdevies vairākas vakcīnas izveidot nepilna gada laikā," saka Geitss.

Geitss paziņojis trīs iemeslus, kāpēc 2021. gads būs cilvēkiem veiksmīgāks. 

Pirmais iemesls ir tāds, ka šobrīd divas izstrādātās "Pfizer" un "Moderna" Covid-19 vakcīnas ir ļoti efektīvas, kas varētu nozīmēt to, ka būs vēl vairāk citu efektīvu koronavīrusa vakcīnu. Vakcīnām, kuras ir izstrādes fāzē būs vieglāk un ātrāk tikt izstrādātām līdz galam, jo par piemēru varēs ņemt jau gatavo vakcīnu komponentes.

Tajā pašā laikā miljardieris aicina viedokļu līderus visā pasaulē strādāt ar cilvēku neuzticības samazināšu un izskaidrot viņiem vakcīnu drošību.

Otrs panākuma iemesls ir kompāniju un valstu iemācīšanās savstarpēji sadarboties. Covid-19 pandēmijas sākumā, kad bija nepieciešama ātra reakcija, lai sāktu apturēt vīrusa izplatību, kompānijas, kuras "normālos apstākļos" ir naidīgas, sāka kopīgi sadarboties.

"Ir grūti saprast šādas sadarbības, kas nekad iepriekš nav bijušas iedomājamas," saka Geitss.

"Iedomājaties, ja "Ford" piedāvātu kādu savu rūpnīcu "Honda", lai ražotu savas automašīnas," turpina Geitss.

Arī valstis līdzīgā veidā ir sadarbojušās, kas dod lielu cerību līdzīgam scenārijam arī nākotnē.

"Mēs nekad nebūtu tik tālu tikuši [Covid-19 izplatības mazināšanā], ja valdības, kompānijas un zinātnieki no visas pasaules nebūtu sadarbojušies kopā. Es ticu, ka pasaulei ir iespēja veikt soli uz priekšu citiem lieliem izaicinājumiem tuvākajā nākotnē," saka Geitss.

Trešais panākuma iemesls būs "veco" koronavīrusa testu "izmiršana". Miljardieris iepriekš izteicis nožēlu par testēšanas metodi ASV, kur bieži paiet ilgs laiks, lai uzzinātu rezultātu, kas visu procesu padara par "miskastē metamu".

Ir veikti vairāki uzlabojumi testēšanas metodē, kas ļauj cilvēkiem savākt paraugus tikai viegli izņemot no deguna iekšas, nevis ar garu testēšanas kociņu dziļi "urbties" deguna dobumā. Turklāt jaunās testēšanas metodes ļauj rezultātu uzzināt 15 minūtēs. 

"Ja jums kādreiz ir bijuši šāda tipa testi, jūs saprotat, cik nepatīkami tie ir. Tie liek pacientam klepot un šķaudīt virsū, kas ir sliktas ziņas, jo Covid-19 vīruss šādi paaugstina inficēšanās risku mediķiem," saka Geitss.

"Pavisam drīz šie "līdz kaklam ielīdušo kociņu" Covid-19 testi būs pagātne," optimistiski saka miljardieris.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu