VIDEO ⟩ Trīs pašmāju uzņēmumi senioriem Ziemassvētkos ar drona palīdzību piegādā dāvanas (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "TV3 Ziņas" sižeta

Vēl kāds jauninājums Ziemassvētku svinēšanas tradīcijā. Pirmo reizi Latvijā veikta dāvanu piegāde ar pilnībā attālināti vadītu bezpilota lidaparātu – dronu. Sadarbojoties trīs pašmāju uzņēmumiem, Vidzemē dzīvojošie seniori ar neparasto kurjeru dāvanās saņēma planšetes. Šis eksperiments mudina uzņēmējus kalt tālākus plānus, lai pāris gadu laikā šāda sūtījumu piegāde kļūtu par ikdienu, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Ziemassvētki ir laiks, ko lielākoties pavadām ģimenes lokā, iepriecinot viens otru ar dāvanām. Tomēr ne visiem ir šāda iespēja.

Tāpēc, lai iepriecinātu seniorus, kuri atrodas prombūtnē no tuviniekiem un, iespējams, arī dāvanas saņem retāk, sūtījumi ar dronu nogādāti Siguldas sociālās aprūpes centra "Allaži" un Cēsu pilsētas pansionāta iemītniekiem, bet ar dabai draudzīgu elektrotransportu – arī Valmieras pilsētas pansionāta iemītniekiem.

Piegāde Vidzemē realizēta, sadarbojoties uzņēmumiem "Latvijas Mobilais Telefons" (LMT), "SPH Engineering" un "DPD Latvija". Drona lidojums veikts ārpus tiešas pilota redzamības, un tā vadībai izmantots pieslēgums mobilo sakaru tīklam.

Dāvanā saņemtās planšetes varēs izmantot ikviens pansionāta iemītnieks, lai sazinātos ar tuviniekiem, sekotu līdzi jaunākajiem notikumiem pasaulē, kā arī apgūtu jaunas prasmes tiešsaistē.

"Mēs pierādījām, ka arī ne pārāk labos laikapstākļos var izmantot dronu, bija neliels lietutiņš. Lidojums notika bez aizķeršanās, tīkls bija pieejams visā lidojuma laikā, pilots varēja dot komandas jebkurā brīdī," stāsta LMT inovatīvo risinājumu vadītājs Gints Jakovels.

Attālināti dronu lidojumi šobrīd nav plaši izplatīti, jo normatīvie akti drošības nolūkos paredz, ka dronus var pilotēt tikai tiešā redzamībā. Tomēr atsevišķos gadījumos, piemēram, izpētes nolūkos, kā šoreiz, var saņemt paaugstinātas bīstamības lidojuma atļauju.

"Būtiskākais, ka visām iesaistītajām pusēm būtu jāsadarbojas, lai šādi lidojumi, kādus demonstrējām mēs, varētu realizēties ikdienā, vienkārši izdarāms, bet drošs. Mans personīgais viedoklis, tas nebūs ne nākamā gada, vai nākamo divu gadu jautājums, prasīs vismaz trīs līdz piecus gadus, kad sāksim jau redzēt dronus ikdienā arvien biežāk," norāda LMT inovatīvo risinājumu vadītājs.

Latvijā ir vairāku dronu ražošanas uzņēmumi, un ekspertu ieskatā, mums ir visas iespējas kļūt par vienu no pirmajām valstīm, kurās mazos lidaparātus varētu izmantot ikdienā, piemēram, piegādājot preces.

"Grūtākais būtu integrēt pilsētā, kur ir liels iedzīvotāju blīvums, tas ir daudz sarežģītāk, nekā piegādāt pāri lauksaimniecības zemēm, mežiem, attālā punktā. Latvijas bonuss ir tas, ka esam pietiekami mazi, maz apdzīvoti, lai arī bez lieliem riskiem varētu eksperimentālā kārtā pielietot," skaidro SIA "SPH Engineering" pārdošanas direktors Jānis Ķuze.

Latvijā ir labs mobilā tīkla pārklājums, kas garantē stabilu lidaparātu vadības signālu. Dronu nozarei ir liels potenciāls – sākot ar piegādes servisu funkcijām, līdz dažādu objektu novērošanai drošības nolūkos, un pat lauksaimniecības darbu veikšanai.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu