"Mana gaidītākā dāvana kopš bērnības." Viņķele par Covid-19 vakcīnu (25)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pirmā "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnu pret Covid-19 piegāde Valsts asinsdonoru centrā
Pirmā "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnu pret Covid-19 piegāde Valsts asinsdonoru centrā Foto: Edijs Pālens / LETA

Šodien, 26. decembrī, Latvijā tika nogādātas pirmās vakcīnas pret Covid-19. Par to preses konferencē komentārus sniedza veselības ministre Ilze Viņķele, kura sacīja, ka vakcīna esot viņas "gaidītākā dāvana kopš bērnības".

Viņa sacīja, ka "tas pat vairs nav cerību stars, bet skaidra ziņa, ka nākamais gads būs krietni tuvāk normālai dzīvei, kāda tā bija pirms Covid-19." 

"Tas, kas notiek ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā, Igaunijā un visā Eiropā kopumā, ir cilvēku nogurums un nespēja ievērot ierobežojumus. Tas nu ir skaidrs - mēs varam likt nez cik skarbus aizliegumus kaut ko darīt, bet tas, kas nav publiski izkontrolējams, diemžēl turpina notikt. Un ne tikai Latvijā. Tas vēl vairāk nozīmē, ka vakcīna ir ieejas biļete atpakaļ normālajā," turpināja veselības ministre.

Video: Covid-19 vakcīnas piegāde  

Video: Amatpersonu komentārs

? Šodien Latvija saņēma pirmās vakcīnas pret Covid-19. Komentārus sniedz: ? veselības ministre Ilze Viņķele; ? Valsts asinsdonoru centrs direktore Egita Pole; ? Zāļu valsts aģentūra direktors Svens Henkuzens.

Posted by Veselības ministrija on Piektdiena, 2020. gada 25. decembris

"Vakcīna ir klāt!!!" tviterī paziņojusi ministre, pievienojot četrus fotoattēlus, kuros redzams, kā no kravas automašīnas ēkā tiek nestas kartona kastes. Uzraksti uz kastēm liecina, ka tās paredzētas tādu kravu pārvadāšanai, kuras svarīgi uzturēt noteiktā temperatūrā. Kastēs temperatūras uzturēšanai tiek izmantots sausais ledus, un katra no tām sver 20,5 kilogramus, liecina uzraksti.

Kā ziņots, šodien Latvijā bija paredzēta pirmā "Pfizer" un "BioNTech" izstrādāto vakcīnu pret Covid-19 piegāde, atvedot 9750 vakcīnas, aģentūra LETA uzzināja Veselības ministrijā.

Ministrija iepriekš publiskojusi laika grafiku pirmo vakcīnu nonākšanai Latvijā. Eiropas Komisija vakcīnu lietošanai Eiropas Savienībās (ES) apstiprināja šīs nedēļas sākumā.

Ministrijā skaidroja, ka konkrētā vakcīna pret Covid-19 tiek uzglabāta sasaldētā veidā mīnus 75 grādos.

Atbilstoši plānam 28.decembra rītā zāļu lieltirgotavas piegādās vakcīnas desmit Latvijas slimnīcu vakcinācijas kabinetiem, kur to plus 2 līdz plus 8 grādos var uzglabāt līdz piecām dienām.

Plānots, ka vakcinācijas nedēļa sāksies pirmdienā, 28.decembrī. Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens uzsvēra, ka nav zināms precīzi cikos atvedīs vakcīnas 26.decembrī. Ja tas būs ap pusnakti - var nepaspēt nokomplektēt pasūtījumu uz 27.decembra rītu, tāpēc pieņemts lēmums vakcināciju sākt 28.decembrī, lai ir pilns cikls.

Tāpat aģentūras direktors minēja, ka vakcinācijas kabinetiem bija vairāki semināri, kuros stāstīja par pasūtīšanas kārtību, uzglabāšanu un citiem būtiskiem aspektiem. Tāpat viņiem ir zināms saņemamais vakcīnu daudzums.

Henkuzens norādīja, ka vakcinācijas kabinetiem ir izstrādāta rokasgrāmata, kurā aprakstīta vakcīnu uzglabāšana, saņemšana un saraksts, lai process būtu maksimāli homogēns visās ārstniecības iestādēs, proti, lai kāds neaizmirstu par niansēm un to, cik bieži jāpārbauda temperatūra.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu