Siguldā veido Tehnoloģiju izglītības centru (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lai paplašinātu piedāvājumu un vienlīdzīgas tehnoloģiju apguves iespējas saņemtu visi Siguldas novada skolēni, sākts plānošanas process, lai Siguldā izveidotu Tehnoloģiju izglītības centru. aģentūru LETA informēja Siguldas novada domes Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja Sindija Brikmane.

Tehnoloģiju izglītības centra mērķtiecīgai tapšanai izstrādāta un Siguldas novada pašvaldības domes sēdē apstiprināta "Siguldas novada Tehnoloģiju izglītības attīstības stratēģija 2021.-2026.gadam". 

Tā paredz jau nākamgad uzsākt darbu pie stratēģijas ieviešanas, pakāpeniski izveidojot inovāciju un izglītības platformu, kura aprīkota ar jaunākajām tehnoloģijām, augsti kvalificētu ekspertu komandu, kas nodrošina plašu pakalpojumu klāstu izglītībai, sabiedrībai un pašvaldībai, stāstīja Brikmane.

Tehnoloģiju izglītības centra tapšana Siguldas novadam nodrošinātu augstas kvalitātes izglītības pakalpojumu sniegšanu, radītu inovāciju idejas, augstas pievienotās vērtības produktus un inženiertehniskus risinājumus uzņēmējdarbības atbalstam un pašvaldībai. 

Brikmane uzsvēra, ka stratēģija tiks īstenota pa posmiem - veidota saturiskā bāze, iedzīvinātas izglītības programmas, apmācīti pedagogi, veidojot ieinteresētu un aizrautīgu mūsdienu tehnoloģiju kopienu, kura pēc tam apdzīvotu šīm funkcijām radītu infrastruktūru.

Šādu centru izveide Latvijā ir gājusi zināmu ceļu - pašvaldība investē ievērojamus līdzekļus telpu izbūvē vai pilnveidē, izveido centra komandu, iepērk tehnoloģijas, sāk iedzīvināt tehnoloģiju attīstības virzienu konkrētā pašvaldībā. Savukārt Siguldas novadā šāda centra tapšana veidosies otrādāk - sākotnēji Siguldas Valsts ģimnāzijas metodiskajā centrā Tehnoloģiju izglītības centra aizmetņi un tehnoloģiju fanāti pulcēsies pie esošas, labi nodrošinātas datortehnikas infrastruktūras, bet nākotnē pārcelsies jau pilnvērtīgi funkcionējoša iestāde tādā vietā, kur pakāpeniski izveidota atbilstoša un, svarīgi atzīmēt, mērķtiecīgi veidota vide, nepieciešamās tehnoloģijas un intelekta resurss, ieceri raksturoja Brikmane.

Tādējādi jau 2023.gadā Tehnoloģiju izglītības centrā būtu pieejamas jaunākās mūsdienu tehnoloģijas ar informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) izglītību saistītu programmu īstenošanā, kura galvenā mērķauditorija ir izglītības iestādes un vispārējās izglītības skolotāji. Vienlaikus centrs kļūtu par vietu, kas koordinē ar IKT infrastruktūras attīstību saistītu jautājumu risināšanu un projektu ieviešanu pašvaldībā, sadarbojoties ar uzņēmējiem, universitātēm un citiem sadarbības partneriem.

Pašvaldībā skaidro, ka šāda centra izveide nepieciešama tādēļ, lai primāri visiem Siguldas novada skolēniem nodrošinātu vienlīdzīgu iespēju izglītoties atbilstošā vidē, kurā sakopotas investīcijas jaunāko tehnoloģiju iegādei, jo nedz skolām, nedz pašvaldībai nav iespēju katrā skolā iegādāties un izveidot pilnībā aprīkotus kabinetus ar 3D printeriem vai citām drukas iekārtām, programmējamiem darba galdiem un nepieciešamajām tehnoloģijām, robotikas komplektiem, virtuālās realitātes laboratorijām un citām. Turklāt pēc skolas mācību laika beigām šīs iekārtas varēs izmantot gan interešu izglītībai, gan arī sabiedrība savu privāto projektu veikšanai un iedzīvināšanai.

Plānots, ka Tehnoloģiju izglītības centrā varētu darboties vairāki novirzieni, proti, prototipēšana, 3D prototipēšana, darbs ar kartonu un lokšņu materiāliem, kokapstrāde, metālapstrāde, tāpat arī tekstila apstrāde, lielformāta drukāšana, elektronikas un mediju darbnīcas, virtuālās realitātes un robotikas laboratorijas, kā arī citas. Protams, pamatā būs datortehnikas apguve un programmēšana.

Šādu mācību nepieciešamība ir ne tikai Siguldā, bet visā Latvijā, lai atjaunotu skolēnu un sabiedrības interesi par eksaktajām zinībām, lai izglītotos tehnoloģiju jomā, kā arī paaugstinātu sabiedrības prasmi datoru un mūsdienu iekārtu lietošanā.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu