Mūžībā aizgājusi gleznotāja Ilze Strekavina

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Ceturtdien 72 gadu vecumā mūžībā aizgājusi gleznotāja un pedagoģe Ilze Strekavina, aģentūru LETA informēja Latvijas Mākslinieku savienībā (LMS).

1948.gadā dzimusī Strekavina vizuālas mākslas redzējumu apguva jau bērnībā, jo viņas vectēvs bija gleznotājs Aleksandrs Strekavins. Bērnībā topošā māksliniece ar panākumiem guva ieskatu gan mākslā, gan mūzikā - apguva klavierspēli un vijoli.

1975.gadā Strekavina absolvēja Teodora Zaļkalna LPSR Valsts Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu ar diplomdarbu "Šahisti". Pēc studijām akadēmijā viņa sāka pedagoģes karjeru ražošanas apvienības VEF Kultūras un tehnikas pils Tautas gleznošanas un zīmēšanas studijā "Varavīksne" un bija tās ilggadēja vadītāja kopš 1975.gada.

Kā norāda LMS, patstāvīgs un nepakļāvīgs radošās personas raksturs, kā arī pārliecība par daiļrades ceļa izvēli 20.gadsimta otrajā pusē bija Strekavinas kā pedagoģes izaicinājums, jo pasniegšana profesionālās izglītības iestādēs bija pakļauta Padomju Savienībā pastāvošiem ideoloģiskiem un stagnatīviem aizspriedumiem un sistēmiskiem ierobežojumiem. Izvēlētais ceļš deva iespēju māksliniekiem izkopt savas spējas, iepazīstināt audzēkņus ar pasaules nozares aktualitātēm un rast domubiedrus pašdarbības kolektīvos.

Izstādēs Strekavina piedalījās kopš 1979.gada neregulāri, jo katram darbam bija jānonāk pie skatītāja ar pārliecību bez nejaušības elementiem. Atmodas laikā, atjaunojot Latvijas neatkarību, kuratori ievēroja mākslinieces radošo bezkompromisa attieksmi mākslā un centās to izmantot, iekļaujot darbus ekspozīcijās un izstādot Rietumberlīnē, Čikāgā, Parīzē, kā arī Rīgā.

Mākslinieces darbi patlaban atrodas LMS muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Tukuma muzejā, kā arī citos muzejos un privātkolekcijās.

LMS izsaka dziļu līdzjūtību aizgājējas tuviniekiem un kolēģiem.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu