No šodien piegādātās Covid-19 vakcīnu kravas pietiks aptuveni 4000 mediķu. Nākamā piegāde plānota 4. janvārī (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pirmā "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnu pret Covid-19 piegāde Valsts asinsdonoru centrā
Pirmā "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnu pret Covid-19 piegāde Valsts asinsdonoru centrā Foto: Edijs Pālens / LETA

Šodien, 26. decembrī, Latvija saņēmusi pirmo kravu ar Covid-19 vakcīnām – pagaidām 9750 devu. Ņemot vērā, ka cilvēkam pienākas divas vakcīnas, ar tām pietiks ap 4000 mediķu. Viņus kā pirmos sāks vakcinēt no pirmdienas, vēstī "TV3 Ziņas".

Pirmās Covid-19 vakcīnas tika piegādātas ar nelielu kravas auto. Rīta agrumā kravas svarīguma dēļ, kā arī, lai atvieglotu apgrūtināto braukšanu uzsnigušā sniega dēļ, to pavadīja policijas ekipāža.

Pirmās Latviju sasniedza "Phizer" un "Biontech" ražotās vakcīnas. Tās, kuras gan jāpārvadā, gan jāuzglabā atšķirīgāk, kā citiem ražotājiem. Proti, vismaz mīnus 70 grādos.

Šādus apstākļus var nodrošināt Valsts asinsdonoru centrs.

"Šis labs piemērs valsts iestāžu sadarbībai un var nodrošināt šo sākotnēji izaicinošo loģistikas risinājumu šīm vakcīnām," norāda Valsts asinsdonoru centra vadītāja Egita Pole.

Vakcīnas ampulas ir nelielas, tādēļ nepilni desmit tūkstoši vienību ietilpst divās vidēja izmēra kastēs.

Paredzams, ka jau pirmdien varēs uzsākt arī pašu vakcināciju. Pirmās sarakstā ir universitāšu slimnīcas un reģionālās, kurās ir lielākais Covid-19 pacientu skaits.

Valsts zālu aģentūras vadītājs Svens Enkuzens norāda: “Ar šo mēs nosedzam tos pirmās līnijas darbiniekus, kas strādā ar Covid-19 pacientiem un vēlas vakcinēties un vēl tos, kas ikdienā nestrādā, taču vēlas vakcinēties.”

Ar šodien atvestajām devām pilnīgi visiem mediķiem valstī vēl nepietiek. Pirmās domātas tiem, kas paši ir “pirmajās rindās.”

Kravas ar pirmajām vakcīnām sestdien pienāk visās Baltijas valstu galvaspilsētās. Turpmāk plānots, ka tas notiks reizi divās nedēļās.

Nākamā piegāde ir paredzēta 4. janvārī, norāda Viņķele.

Piegāžu biežuma un apjoma plāni gan var tikt koriģēti, atbilstoši tam, kā veiksies ar citu ražotāju vakcīnu apstiprināšanu Eiropas Savienībā un citiem faktoriem. Pilnīgi droši šobrīd zināms par 4. janvāra piegādi.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu