Latvijā sāk vakcināciju pret Covid-19. Būtiskākā informācija, kas par to jāzina (13)

Covid-19 vakcīna. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Gaisma tuneļa galā nu jau šķiet pavisam skaidri saredzama - Otrajos Ziemassvētkos Latvijā saņemtas pirmās Covid-19 vakcīnas, šajā dienā atsevišķās Eiropas Savienības (ES) valstīs tika vakcinēti pirmie cilvēki. ES vakcinācijas kampaņa oficiāli sākās dienu vēlāk, bet pie mums - 28. decembrī. Portāls "Apollo" apkopojis būtiskāko informāciju par vakcinācijas plānu Latvijā.

Pirmos vakcinēs mediķus

26. decembrī piegādāta pirmā "BioNTech" un "Pfizer" ražoto vakcīnu daļa - Valsts asinsdonoru centrs (VADC) saņēmis 9750 vakcīnas devas. Līdz ar to pirmdien savas pirmās vakcīnas sāks saņemt slimnīcu ārstniecības personāls, kas strādā ar Covid-19 pacientiem, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki.

Sākotnēji ar Covid-19 vakcīnu plānots sapotēt 4875 ārstniecības personas, iepriekš preses konferencē atzina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktors Svens Henkuzens. 

Henkuzens stāstīja, ka pusi devu pieturēs lieltirgotavās 21 dienu, lai būtu droši, ka vakcīnas pietiek abām devām. "Kad sistēma strādās gludi, paļausimies uz nākamajām piegādēm," piebilda ZVA direktors, uzsverot, ka nākamās vakcīnu piegādes plānotas jau nākamo nedēļu laikā.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Elīna Dimiņa piebilda, ka pirmajā fāzē prioritārā vakcinēšanas grupa ir ārstniecības iestāžu darbinieki, īpaši tie, kuri iesaistīti Covid-19 pacientu aprūpē. Attiecīgi ārstniecības iestādēm būs rūpīgi jāplāno, kurus darbiniekus vakcinēs, viņus noteiktā secībā ieliekot vakcinēšanas sarakstā.

Balstoties uz cilvēku sarakstu, kuri vēlas vakcinēties, slimnīcas veiks pasūtījumu SPKC, konkrēti pasakot, cik cilvēkus plānots vakcinēt nākamajā nedēļā. SPKC attiecīgi savlaicīgi ieplānos, ka arī pēc 21 dienas šie paši cilvēki saņems otro vakcīnas devu.

Lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā - Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) - pret Covid-19 plāno vakcinēt 40 cilvēkus dienā. Savukārt VADC aģentūrai LETA skaidroja, ka saņemto vakcīnu iepakošana pārējām slimnīcām, kas nodrošinās vakcinēšanu, notiks svētdienas vēlā vakarā un naktī uz pirmdienu. Vakcīnu nogādāšana uz iestādēm paredzēta naktī uz pirmdienu un pirmdienas rītā.

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā trīs dienās, no 28. decembra līdz 30. decembrim, ar pret Covid-19 plānots vakcinēt 928 personas, informēja ārstniecības iestādes pārstāve Janita Veinberga.

Nākamā krava - janvāra sākumā. Vakcinācijas plānu turpina pilnveidot

Nākamās vakcīnu piegādes plānotas pēc nedēļas - ap 4. janvāri vai 5. janvāri, kad Latvija saņems līdzīgu apjomu devu. Tāpat janvāra beigās ražotāji plāno "Moderna" un "AstraZeneca" izstrādāto vakcīnu piegādes, ja pirms tam pozitīvi noslēgsies šo zāļu reģistrācija.

Veselības ministrija (VM) turpina pilnveidot plānu iedzīvotāju vakcinēšanai pret Covid-19, 23. decembrī intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš atzina, ka vēl ir jāprecizē detaļas par to, kā panākt, lai visi iedzīvotāji vakcīnām uzticas un ir gatavi brīvprātīgi tās saņemt. Tāpat esot jāizdara viss, lai katram cilvēkam būtu zināma sava kārta rindā uz vakcīnu un lai būtu skaidrs, kur un kā pie šīs vakcīnas tikt.

Runājot par to, kā panākt, lai cilvēkus, kuri to vēlas, varētu sapotēt iespējami drīzāk pēc nepieciešamā vakcīnu apjoma nonākšanas Latvijā, premjers skaidroja, ka būs nepieciešams izveidot ļoti daudz vakcinēšanās punktu.

"Es domāju, iespējams, ka tur būs jāiesaista arī mūsu bruņoto spēku loģistika," pieļāva valdības vadītājs.

Cita starpā viņš norādīja, ka aizsardzības struktūras ir absolūti gatavas nekavējoties nākt palīgā arī iekšlietu dienestiem, ja tie kādā brīdī netiks galā ar epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanas kontroli valstī. "Šobrīd tas pilnīgi nav nepieciešams, bet vajadzības gadījumā viņiem ir plāni, kā to varētu darīt," apstiprināja Kariņš.

Iepriekš arī ziņots, ka Latvijas armija ir gatava nodrošināt Covid-19 vakcīnu loģistiku. Atliek tikai dot pavēli un armija iesaistīsies vakcinēšanas organizēšanā, iepriekš stāstīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Vai vakcīnas strādās arī pret jaunajiem koronavīrusa variantiem?

Ja jaunajai Covid-19 mutācijai atklās citu proteīnu, pret Covid-19 vakcīnas varēs pielāgot arī tam, 22. decembrī preses konferencē pavēstīja ZVA Zāļu reģistrācijas departamenta vadītāja Elita Poplavska.

Vaicāta, vai "Pfizer" vakcīna dos kādu efektu pret jauno Covid-19 mutāciju, Poplavska skaidroja, ka pagaidām par to ir maz informācijas, tomēr, cik zināms arī jaunajai vīrusa mutācijai ir "S proteīns".

"Līdz ar to "Pfizer" vakcīna būtu efektīva," uzsvēra ZVA pārstāve, piebilstot, ka, ja izrādīsies, ka mutācijā ir kaut kas cits, kas veido proteīnu, tad arī jaunās vakcīnas varēs tam pielāgot. Tas, protams, prasīs kādu laiku, bet ir "šis tas zināms", lai vakcīnu sagatavotu, atzīmēja Poplavska.

Vai vakcīnas ir drošas?

Kā informēja VM, vakcīna "Comirnaty" klīniskajos pētījumos, kuros piedalījās 44 000 cilvēku, sevi pierādījusi kā drošu iespēju pasargāt no simptomātiskas saslimšanas ar vīrusu.

ZVA atgādina, ka visām vakcīnām, kuras tiek reģistrētas Eiropas Savienībā, ir jāizpilda tādas pašas vienādi augstas kvalitātes, drošuma un efektivitātes pierādījumu prasības kā jebkurām zālēm, tostarp vakcīnām. Nekādas atkāpes no šīm stingrajām pamatprasībām netiek veiktas.

Vakcīnu pret Covid-19 izstrādes, vērtēšanas un apstiprināšanas process ir prasījis mazāk laika nekā citām vakcīnām, jo ir ieguldīti un apvienoti vēsturiski nebijuši zinātnes, finanšu un cilvēkresursi, kā arī radikāli mainīta sadarbības operativitāte starp vērtēšanas, reģistrēšanas iestādēm un vakcīnu izstrādātājiem.

Kad vakcīnas varēs saņemt "parastie cilvēki"?

Latvijā tāpat kā citās valstīs vakcinācija ir sadalīta noteiktos posmos. Pie mums pirmie vakcīnas saņems mediķi, kā nākamos vakcinēs ilgstošās sociālās aprūpes centru klienti un darbinieki. VM provizoriskajā plānā šīs grupas plānots vakcinēt līdz martam.

Otrajā posmā plānots vakcinēt seniorus, kas varētu notikt aprīlī-martā, un hronisko slimību pacientus, kas ir jaunāki par 65 gadiem - šī grupa potes varētu saņemt aprīlī-jūnijā.

Jūlijā vakcīnas varētu saņemt operatīvo dienestu darbinieki, izglītības iestāžu darbinieki un ieslodzītie un ieslodzījumu vietu pārvaldes darbinieki. 

Savukārt pārējā sabiedrība vakcīnas varētu sākt saņemt vasaras otrajā pusē. Taču jāuzsver, ka šis plāns ir provizorisks un var mainīties atkarībā no vakcīnu pieejamības un citiem apstākļiem.

Foto: Veselības ministrija

ZVA dara visu iespējamo, lai iespējami drīzāk vakcīnas pret Covid-19 saņemtu riska grupas un visa sabiedrība, aģentūrai LETA uzsvēra ZVA pārstāve Dita Okmane.

Viņa skaidroja, ka tas, vai to izdosies izdarīt, ir lielā mērā atkarīgs no ražotņu kapacitātes un spējas vakcīnas ātrāk saražot.

Okmane atzīmēja, ka ZVA dara visu iespējamo, lai vakcīnas saņemtu ātrāk nekā izplatītajā infografikā.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu