No pirmā vakcīnu pret Covid-19 pieveduma puse paredzēta RAKUS

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers" tiek uzsākta farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas pret Covid-19 injicēšana.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers" tiek uzsākta farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas pret Covid-19 injicēšana. Foto: Paula Čurkste/LETA

No aptuveni 9750 pirmajā pievedumā Latvijā nogādātajām vakcīnas pret Covid-19 devām pusi jeb 4874 devas saņems Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS), liecina veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) izdotais rīkojums.

Kā iepriekš aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM), pirmajā piegādē Latvija ir saņēmusi 9750 "Pfizer" un "BioNTech" ražoto vakcīnu "Comirnaty" devas, tomēr, apkopojot informāciju par ārstniecības iestādēm paredzēto vakcīnu devu sadalījumu, redzams, ka četras devas paliek pāri. Aģentūrai LETA no VM pagaidām nav izdevies iegūt skaidrojumu par šīm nesakritībām.

Veselības ministres pirmdien izdotajā rīkojumā, kas juridiski stāsies spēkā vien otrdien, 29.decembrī, norādīts, ka Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcai paredzētas 1950 vakcīnu devas, savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) - 934.

Liepājas reģionālā slimnīca saņems 500 Covid-19 vakcīnas devu, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca - 380, Jelgavas pilsētas slimnīca - 320, Vidzemes slimnīcai iezīmētas 234 Covid-19 vakcīnas devas, bet Rēzeknes slimnīcai - 200.

Savukārt Bērnu klīniskā universitātes slimnīca saņems 140 vakcīnu devas, Jēkabpils reģionālā slimnīca - 114, bet 100 vakcīnu devas saņems Daugavpils reģionālā slimnīca. Viena cilvēka vakcinācijai ir nepieciešamas divas vakcīnu devas.

Ministres rīkojumā, kurš gan stāsies spēkā tikai otrdien, 29.decembrī, ir uzsvērts, ka minēto ārstniecības iestāžu vadītājiem un viņu pilnvarotai personai līdz pirmdienai, 28.decembrim, ir jāizstrādā konkrētu vakcinējamo personu saraksts un jāizveido pieraksts uz vakcīnas pirmās devas saņemšanu un balstvakcināciju.

Rīkojumā atzīmēts, ka ārstniecību iestāžu vadītājiem un pilnvarotajai personai jāparedz pasākumi vakcinējamo personu saraksta pārplānošanai, lai novērstu vakcīnas devas zudumus, ja kāda no sarakstā iekļautajām personām dažādu apstākļu dēļ nevar vakcinēties tai noteiktajā laikā. Paredzēts arī veikt tādus pasākumus, kas nodrošinātu personas ierašanos uz vakcināciju.

Saskaņā ar rīkojumu ārstniecības iestādēm ir jānodrošina, ka visiem iestādes darbiniekiem ir pieejama informācija par vakcinācijas organizāciju, kā, piemēram, rindas veidošanas principi, prioritāri vakcinējamo personu loks, pieteikšanās kārtība vakcinācijas veikšanai, informācija par kontaktpersonu.

Savukārt, lai organizētu NMPD ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu, kuras sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, kā arī darbinieku, kuri, pildot darba pienākumus, ir tuvā kontaktā ar Covid-19 pacientiem, vakcināciju pret Covid-19 NMPD reģionālajam koordinatoram līdz pirmdienai, 28.decembrim, jāsazinās ar vakcīnas saņēmušajām ārstniecības iestādēm.

Saņemot informāciju no NMPD reģionāla koordinatora par dienestam pasūtamo vakcīnu apjomu, ārstniecības iestādēm jāveido kopējais ārstniecības iestādes vakcīnu pasūtījums no pieejamā vakcīnu pret Covid-19 apjoma valstī, norādīts veselības ministres rīkojumā.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, neraugoties uz to, ka rīkojums stāsies spēkā tikai otrdien, liela daļa ārstniecības iestāžu jau ir izveidojušas vakcinējamo personu sarakstus un pirmdien arī veiksmīgi sākušas vakcināciju.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu