Zviedrijas valdība ierosina jaunu "pandēmijas likumu"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AndreasPinacci/Shutterstock

Zviedrijas valdība pirmdien nodevusi atklātībai likumprojektu, kas paredz paplašināt tās pilnvaras Covid-19 pandēmijas apkarošanai.

Līdz šim Zviedrija, izpelnoties pretrunīgus vērtējumus, jaunā koronavīrusa izplatības apturēšanā centusies izvairīties no piespiedu pasākumiem, taču jaunais likumprojekts paredz valdībai piešķirt tiesības slēgt uzņēmumus, veikalus un sabiedrisko transportu.

Tas paredz arī ierobežot to cilvēku skaitu, kas drīkst pulcēties konkrētās sabiedriskās vietās, taču vispārēji pulcēšanās ierobežojumi netiek plānoti.

Tiem, kas šos pulcēšanās ierobežojumus neievēros, varēs piemērot sodanaudas, preses konferencē pavēstīja veselības ministre Lēna Halengrēna.

Valdība vēlas, lai jaunais pandēmijas likums stātos spēkā līdz 10.janvārim, taču to vēl nepieciešams apstiprināt parlamentā.

Zviedrija piesaistījusi visas pasaules uzmanību, atsakoties no piespiedu pasākumiem pandēmijas ierobežošanai un, atšķirībā no citām Eiropas valstīm, neieviešot karantīnu.

Veselības aprūpes sistēmas amatpersonas norādījušas, ka pandēmijas apkarošana esot "maratons, nevis sprints" un ka vīrusa izplatības ierobežošanas pasākumiem jābūt ilgtspējīgiem.

Turklāt Zviedrijā, atšķirībā no daudzām citām valstīm, nemaz nav likumu, kas ļautu varasiestādēm miera laikā apturēt sabiedriskās norises.

Tomēr, piedzīvojot spēcīgu pandēmijas otro vilni, pēdējo mēnešu laikā Zviedrija bijusi spiesta ķerties pie bargākiem preventīviem pasākumiem.

Pieaugot inficēšanās gadījumu skaitam, varasiestādes aicinājušas pilsoņus ierobežot savus sociālos kontaktus ar tuvākajiem ģimenes locekļiem un dažiem draugiem.

Jau novembrī tika liegts sabiedriskās vietās pulcēties vairāk kā astoņiem cilvēkiem, bet pagājušajā nedēļā pirmo reizi ļaudis tika aicināti sabiedriskajā transportā lietot sejas aizsargmaskas.

Neskatoties uz to, premjerministrs Stēfans Levēns pirms Ziemsvētkiem sabiedriskajai raidorganizācijai SVT apgalvoja, ka valdība savu stratēģiju neesot mainījusi.

Līdz 23.decembrim Zviedrijā bija reģistrēti 396 048 inficēšanās gadījumi ar jauno koronavīrusu un 8279 Covid-19 izraisīti nāves gadījumi.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu