Jelgavas slimnīcā pret Covid-19 vakcinētajām personām pagaidām nav novērotas nekādas blakusparādības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Jelgavas slimnīcā pret Covid-19 vakcinētajām personām pagaidām nav novērotas nekādas komplikācijas vai blakusparādības, aģentūrai LETA pastāstīja slimnīcas vadītājs Andris Ķipurs.

Viņš atklāja, ka pirmajās vakcinēšanas dienās plānots savakcinēt 60 iestādes darbiniekus, un šodien potes saņēmuši pirmie 20. Nākamais vakcinēšanas "vilnis" plānots jau janvārī. Iestāde nodrošina arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības speciālistu potēšanu.

"Viss notiek bez sarežģījumiem, komplikācijas un blakusparādības nenovērojam," apgalvoja Ķipurs.

Pēc viņa paustā, šorīt slimnīcā ārstējušies 45 Covid-19 pacienti, taču viņu pieplūdums aizvadītajās svētku brīvdienās esot bijis mērens. Pēc Ķipura teiktā, cik pacientu tika izrakstīti, tik jauni arī nākuši klāt. Kopā Covid-19 slimniekiem iestādē atvēlētas 50 gultasvietas.

Kā informējusi Zāļu valsts aģentūra, tāpat kā ikvienas zāles, arī Covid-19 vakcīnas vispirms tiek pārbaudītas laboratoriski, proti, farmaceitiskās kvalitātes pētījumos, izmantojot laboratoriskus testus, kā arī izpētē ar dzīvniekiem. Pēc tam vakcīnas tiek pārbaudītas, ievadot brīvprātīgiem cilvēkiem klīnisku pētījumu laikā. Šīs pārbaudes palīdz gūt apstiprinājumu par vakcīnu drošumu un iedarbīgumu, proti, aizsardzības veidošanos pret infekciju.

LETA jau ziņoja, ka desmit Latvijas slimnīcās izveidotos vakcinācijas kabinetos šodien sākta brīvprātīga ārstniecības personu vakcinēšana pret Covid-19.

Pirmās farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" Latvijā tika nogādātas sestdienas, 26.decembra, rītā. Tās jāuzglabā ļoti zemā temperatūrā - vismaz -75 grādi pēc Celsija skalas. Šādas dziļās saldēšanas iekārtas ir Valsts asinsdonoru centram, kur arī tiek glabātas sasaldētās vakcīnas. Pēc atkausēšanas vakcīnas līdz piecām dienām jeb to plānotajam izlietošanas laikam var uzglabāt +2 līdz +8 grādos pēc Celsija skalas, iepriekš informēja Veselības ministrijā.

Pirmajā piegādē Latvija ir saņēmusi 9750 "Pfizer" un "BioNTech" ražoto vakcīnu "Comirnaty" devas, kuras tiks nodrošinātas kopumā 4875 veselības aprūpes darbiniekiem, jo viena cilvēka vakcinēšanai nepieciešamas divas devas.

Nākamās vakcīnu piegādes plānotas pēc nedēļas, kad Latvija saņems līdzīgu apjomu devu. Tāpat janvāra beigās ražotāji plāno "Moderna" un "AstraZeneca" izstrādāto vakcīnu piegādes, ja pirms tam pozitīvi noslēgsies šo zāļu reģistrācija.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu