Re:Check ⟩ Video nav manipulācija – vakcīnas sagatavošanā un ievadīšanā ir jāizmanto divas šļirces (9)

Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānšāviņš

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Tūlīt pēc tam, kad Latvijas Televīzija publicēja video ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) mediķes vakcinēšanu pret Covid-19, sociālajos medijos strauji izplatījās baumas, ka patiesībā injicēts kas cits, nevis vakcīna, jo video esot redzamas divas šļirces. Šis pieņēmums ir aplams. 

Divu šļirču izmantošana atbilst vakcīnas instrukcijai – ar vienu flakonā tiek ievadīts atšķaidīšanai nepieciešamais nātrija hlorīda šķīdums un izvilkts gaiss, ar otru paņemta viena deva un ievadīta muskulī.

“Lūk, pierādījums, ka tomēr potē ko citu,” raksta kāds Facebook lietotājs, daloties ar LTV video. Citi komentāros piebalso, ka video redzama krāpšana un manipulācija, jo sākumā esot redzama lielāka vienas krāsas šļirce, bet pati injicēšana notiek ar citu, kas ir mazāka un citā krāsā. Ar līdzīgiem ierakstiem dažu stundu laikā pirmdien dalījās vairāki tūkstoši cilvēku. 

Kā zināms, Eiropas Savienība ir saskaņojusi Pfizer/BioNTech vakcīnu un vakcinēšana ar to sākta arī Latvijā. To, ka video redzamā divu šļirču izmantošana ir pareiza, rāda šīs vakcīnas instrukcija, kas pieejama gan latviešu, gan angļu valodā. 

Instrukcija paredz, ka vakcīna pēc atkausēšanas jāatšķaida ar 1,8 ml 0,9% nātrija hlorīda šķīdumu. Tas tiek darīts, ar šļirci nātrija hlorīdu ievadot oriģinālajā flakonā. Pēc tam jāizlīdzina flakona spiediens, tajā pašā nu jau tukšajā šļircē ievelkot 1,8 ml gaisa. Gaisa izvilkšana no flakona redzama video sākumā. Atbilstoši instrukcijai pēc tam flakons ir jāmarķē, norādot atšķaidīšanas laiku, jo atšķaidītā vakcīna jāizmanto sešu stundu laikā. Pēc atšķaidīšanas vienā flakonā ir piecas devas. Lai paņemtu un injicētu vienu 0,3 ml devu, tiek izmantota jauna mazāka tilpuma šļirce – tas savukārt redzams video turpinājumā. 

Visai precīzi video redzamais aprakstīts RAKUS strādājušās feldšeres Marinas Facebook profilā. Viņa kļuva pazīstama decembra sākumā pēc melu izplatīšanas par vakcinācijas blaknēm un Covid-19 pacientu ārstēšanu šajā slimnīcā. Taču feldšere acīmredzot nav lasījusi Pfizer/BioNTech vakcīnas instrukciju, līdz ar to nezina, ka tā ir jāatšķaida un satur piecas devas, tāpēc pauž, ka tā ir manipulācija. 

Foto: AFP / Scanpix

Secinājums. Apgalvojumiem, ka “potē kaut ko citu”, un pārmetumiem par manipulāciju nav nekāda pamata. Video redzamā divu šļirču izmantošana atbilst vakcīnas instrukcijai. 

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu