VIDEO ⟩ VM informē par vakcīnām un vakcināciju pret Covid-19 (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilze Viņķele
Ilze Viņķele Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien plkst. 18 Veselības ministrija (VM) aicina pievienoties sarunai interneta tiešraidē par jautājumiem, kas saistīti ar vakcināciju un vakcīnām pret Covid-19, liecina VM paziņojumi sociālajos tīklos.

Diskusijā piedalīsies ārsts, infektologs, profesors Uga Dumpis, ģimenes ārsts Ainis Dzalbs, Zāļu valsts aģentūras (ZVA) vadītājs Svens Henkuzens, ārsts, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs, veselības ministre Ilze Viņķele (AP) un infektoloģe, Imunizācijas valsts padomes vadītāja, asociētā profesore Dace Zavadska. Sarunu vadīs žurnālists un televīzijas raidījumu vadītājs Mārtiņš Daugulis.

Pirmajā sarunas daļā pusotras stundas garumā tiks aplūkoti būtiskākie jautājumi par vakcīnu kvalitāti, drošumu, efektivitāti un vakcinēšanās procesu organizēšanu Latvijā. Savukārt sarunas noslēgumā vismaz pusstunda tiks veltīta speciālistu atbildēm uz interneta tiešraides komentāros uzdotajiem klausītāju jautājumiem.

VM norāda, ka vakcīnas pret Covid-19 ir solis pretī iespējai atgriezties dzīves ritmā, kāds bija pirms pandēmijas. Vienlaikus vakcīnu radīšana, reģistrēšana un pati vakcinēšanās ir sarežģīts process, kurā iesaistīti zinātnieki, medicīnas darbinieki, politikas veidotāji un visi iedzīvotāji.

Saruna tiešraidē tiks pārraidīta VM sociālo tīklu kontos, kā arī lielākajos Latvijas interneta medijos.

LETA jau ziņoja, ka desmit Latvijas slimnīcās izveidotos vakcinācijas kabinetos sākta brīvprātīga ārstniecības personu vakcinēšana pret Covid-19.

Pirmās farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" Latvijā tika nogādātas sestdienas, 26.decembra, rītā. Tās jāuzglabā ļoti zemā temperatūrā - vismaz -75 grādi pēc Celsija skalas. Šādas dziļās saldēšanas iekārtas ir Valsts asinsdonoru centram, kur arī tiek glabātas sasaldētās vakcīnas. Pēc atkausēšanas vakcīnas līdz piecām dienām jeb to plānotajam izlietošanas laikam var uzglabāt +2 līdz +8 grādos pēc Celsija skalas, iepriekš informēja Veselības ministrijā.

Pirmajā piegādē Latvija ir saņēmusi 9750 "Pfizer" un "BioNTech" ražoto vakcīnu "Comirnaty" devas, kuras tiks nodrošinātas kopumā 4875 veselības aprūpes darbiniekiem, jo viena cilvēka vakcinēšanai nepieciešamas divas devas.

Nākamās vakcīnu piegādes plānotas pēc nedēļas, kad Latvija saņems līdzīgu apjomu devu. Tāpat janvāra beigās ražotāji plāno "Moderna" un "AstraZeneca" izstrādāto vakcīnu piegādes, ja pirms tam pozitīvi noslēgsies šo zāļu reģistrācija.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu