Mūžībā devies ādas plastikas mākslinieks un pedagogs Anatolijs Vanags

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Pirmdien 81 gada vecumā mūžībā devies ādas plastikas mākslinieks un pedagogs Anatolijs Vanags, aģentūru LETA informēja biedrības "Latvijas Mākslinieku savienība" (LMS) prezidents Igors Dobičins.

Kā norādīja LMS, mākslinieka radošā izaugsme aizsākās Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas (RLMV) Ādas mākslinieciskās apdares nodaļā, kur Vanags mācījās no 1958. līdz 1965.gadam un uzrādīja atzīstamas sekmes pie pasniedzējas Veras Cepurītes.

Pēc skolas beigšanas Vanags bija kļuvis par RLMV darbinieku, kur nostrādāja no 1965. līdz 2010.gadam. Sākotnēji mākslinieks tika nozīmēts darbam skolas mācību - ražošanas darbnīcās par ādas mākslinieciskās apdares nodaļas brigadieri. Kā atzīmēja LMS, tā bija iespēja autoram attīstīt prasmes, veidot arī radošos darbus un piedalīties profesionālajās izstādēs.

Kopš 1972.gada Vanags bija RLMV pedagogs un no 1974. līdz 2003.gadam bija RLMV Ādas mākslinieciskās apdares nodaļas vadītājs, kā arī strādāja par pedagogu Rīgas Amatniecības vidusskolas Vides dizaina nodaļā. Vanags deva lielu ieguldījumu ādas plastikas dizaina attīstībā Latvijā, audzinot vairākas mākslinieku paaudzes.

1979.gadā Vanags absolvēja Teodora Zaļkalna LPSR Valsts Mākslas akadēmijas Pedagoģijas nodaļu neklātienē ar diplomdarbu - gleznu "Amatnieks" un teorētisko kvalifikācijas darbu "Krāsu mācības pamati mākslas skolām".

Vanags izstrādāja ādas plastikas dizainu dekoratīvo adrešu vāku noformējumiem un viesu grāmatu iesējumiem, kurus eksponēja tautsaimniecības un dekoratīvās mākslas izstādēs, kas norisinājās 20.gs. otrajā pusē bijušajā PSRS, LPSR un ārzemēs, piemēram, ASV, Izraēlā, Lielbritānijā, Francijā, Alžīrijā, Beļģijā, bijušajā Dienvidslāvijā, Vācijas Demokrātiskajā Republikā un Čehoslovākijā.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Vanags veica radošus pasūtījuma darbus valsts un pašvaldības iestādēm, "Maikapara namam", kredītiestādēm, kā arī Mālpils muižas restorānam un viesu namiem.

Vanags piedalījās izstādēs kopš 1968.gada un eksponēja grāmatu mākslinieciskos ādas iesējumus, dizaina kārbas un sienas dekorus interjera noformējumam. Mākslinieks piedalījās izstādēs Latvijā - Republikāniskajās lietišķi dekoratīvās mākslas izstādēs, Republikāniskajās ādas plastikas izstādēs, grāmatu iesējumu izstādē, Jūrmalas mākslinieku grupas izstādē, LMS muzeja izstādē "Miza", kā arī Igaunijā un Krievijā - lietišķi dekoratīvās mākslas izstādē, Krišjāņa Barona piemiņas izstādē.

Vanaga personālizstādes norisinājušās Cēsu Vēstures un mākslas muzejā, izstāžu zālē "Ķīpsala", Republikāniskajā Zinību namā, Jūrmalas pilsētas muzejā un Rīgas Domes Kultūras un atpūtas centrā "Imanta".

LMS uzsvēra, ka Vanags reljefām ādas plastikas darbu kompozīcijām izmantoja daudzveidīgus tehniskos paņēmienus, kā polsterējumu, asamblāžu, kolāžu. Veidoja izstādēm grāmatu māksliniecisko apdari, radīja vākus daudzām nozīmīgām grāmatām: 1989.gadā Bībelei, Vecajai derībai un Jaunajai derībai, 1988.gadā Edvarta Virzas poēmai "Straumēni", Andreja Pumpura eposam "Lāčplēsis", enciklopēdijai "Rīga", 1989.gadā "Meijera konversācijas vārdnīcai", 1980.gadā grāmatai "Franču glezniecība" (1980) un citām.

Izstādēs Vanags piedalījās kopā ar māksliniekiem Ingrīdu Preisu, Andri Kārli Štrauhu, Intu Putniņu-Cīruli, Astrīdu Siltumu-Gagaini, kas strādāja modernisma stilistikā un paplašināja tradicionālo ādas plastikas mākslas izpratni. Utilitārai izmantošanas funkcijai tika pretstatīta vizuālās mākslas darba pašvērtība un kompozīcijas uzbūve, pauda LMS.

Vanags bija LMS biedrs kopš 1980.gada. LMS biedra statusam viņu rekomendēja mākslinieki: gleznotājs, pedagogs Edvards Grūbe, ādas plastikas mākslinieces Ingeborga Pamovska, Irēna Martinsone. Vanags aktīvi iesaistījās LMS aktivitātēs un izstāžu praksē. No 1986.gada līdz 1991.gadam vadīja LMS Ādas mākslas sekciju. Mākslinieks kopš 2004.gada bija arī biedrības "Grāmatsējumu un ādas dizaina asociācija" biedrs. Vanaga radītie darbi atrodas LMS muzejā, Latvijas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, kā arī privātkolekcijās.

LMS izsaka dziļu līdzjūtību mākslinieka Vanaga tuviniekiem un kolēģiem.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu