Pāvilostas pusē gada ģimeniskākajos svētkos vīrietis ar gāzes pistoli izšāvis dēla virzienā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ierocis. Ilustratīvs attēls.
Ierocis. Ilustratīvs attēls. Foto: zef art/Shutterstock

Ziemassvētkos Pāvilostas novadā vīrietis ar gāzes ieroci izšāvis dēla virzienā, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova.

Pēdējo dienu laikā VP Kurzemes reģiona pārvaldē ir saņemti vairāki izsaukumi uz ģimenes konfliktiem. Vairākos gadījumos gan notikuma vietā konstatēts, ka domstarpības jau bija atrisinātas un pretenzijas pret nevienu nebija, taču dažos gadījumos ir sākti administratīvie procesi - par to, ka vīrietis, būdams alkohola reibumā, pret dēlu pielietoja gāzes ieroci, par emocionālu vardarbību pret bērnu, par huligānismu un vienā gadījumā arī pieņemts lēmums par nošķiršanu.

Pēc Šeršņovas stāstītā, 25.decembrī plkst.21.20 VP saņēma informāciju par to, ka Pāvilostas novadā, Vērgales pagastā kādā īpašumā notiek ģimenes konflikts. VP amatpersonas ieradās notikuma vietā un uz vietas sastaptie paskaidroja, ka starp vīrieti un viņa dēlu izcēlies konflikts, kā rezultātā viņš ar gāzes ieroci izšāvis dēla virzienā. Brīdī, kad dēls centās tēvam atņemt gāzes ieroci, dēls guva miesas bojājumus.

Notikuma vietā no personām tika pieņemts paskaidrojums un izņemts gāzes ierocis, kurš nebija reģistrēts. Abi vīrieši atradās alkohola reibumā. Par notikušo ir sākts administratīvo pārkāpumu process. Saskaņā ar Ieroču aprites likumu par gāzes ieroča izmantošanu alkohola ietekmē, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, piemēro naudas sodu no 1000 eiro līdz 2000 eiro, atņemot šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča iegādāšanās, glabāšanas un nēsāšanas tiesības uz laiku no viena gada līdz trim gadiem. Šajā gadījumā vīrietis, kurš izšāva ar gāzes ieroci, atradās 1,49 promiļu reibumā, sacīja policijas pārstāve.

28.decembrī ap plkst.3 VP saņemta informācija par to, ka Kuldīgas novadā, kādā īpašumā notiek ģimenes konflikts. Ierodoties notikuma vietā, noskaidrots, ka vīrietis atradās alkohola reibumā un uzvedās agresīvi nepilngadīgu bērnu klātbūtnē - vērsis fizisku vardarbību pret viņu māti un kaitinājis nepilngadīgo zēnu, kuram ir veselības problēmas, stāstīja Šeršņova.

Viņa norādīja, ka VP Kurzemes reģiona pārvaldes Kuldīgas iecirknī par notikušo tika sākts administratīvo pārkāpumu process. Pēc aptuveni pusotras stundas sieviete atkārtoti informēja policiju par to, ka vīrietis ir atgriezies un nepārtraukti zvana pie dzīvokļa durvīm, tādā veidā traucējot nepilngadīgo bērnu naktsmieru. Veicot alkohola pārbaudi vīrieša izelpā konstatētas 2,24 promiles alkohola. Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu par fizisku vai emocionālu vardarbību pret bērnu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 700 eiro.

28.decembrī ap plkst.21.40 VP saņemta informācija par to, ka Liepājā, Kārļa Zāles laukumā starp taksometra vadītāju un pasažieri ir izcēlies konflikts. Pasažieris esot uzbrucis taksometra vadītājam, raustot viņu aiz apģērba un iesitot ar dūri pa seju. Ierodoties notikuma vietā, konstatēts, ka apsardzes darbinieki jau bija aizturējuši vīrieti, savukārt taksometra vadītājs miesas bojājumus nebija guvis un medicīniskā palīdzība nebija nepieciešama, sacīja policijas pārstāve.

Pasažieris bija tādā alkohola reibumā stāvoklī, ka viņš nespējis sniegt paskaidrojumu. Vīrietis tika nogādāts policijā, kur pēc viņa ieradās radinieki, taču Kurzemes reģiona pārvaldes teritorijā viņš pretojās saviem radiniekiem un gribēja iesist policijas transportlīdzeklim. Vīrietis turpināja būt agresīvs, tāpēc viņam tik uzlikti roku dzelži un viņu nogādāja atskurbtuvē, sacīja Šeršņova.

VP Kurzemes reģiona pārvaldes Liepājas iecirknī par notikušo ir sākts administratīvā pārkāpuma process. Saskaņā ar Administratīvo sodu likumu viņai draud naudas sods no 70 līdz 500 eiro, norādīja Šeršņova.

Savukārt vakar VP saņemta informācija par to, ka Liepājā, kādā daudzdzīvokļu nama dzīvoklī notiek konflikts. VP ieradās notikuma vietā, kur sieviete paskaidroja, ka viņa ar dēlu bijusi alkohola reibumā un viņš viņai uzbrucis, četras reizes iesitot pa seju, kā rezultātā viņa nokrita uz zemes, pēc kā dēls viņai iespēris pa ķermeni. Policijā tika pieņemts lēmums par nošķiršanu un tiek lemts jautājums par materiāla tālāku virzību attiecībā uz miesas bojājumu nodarīšanu sievietei, skaidroja policijas pārstāve.

Viņa piebilda, ka vīrietis jau iepriekš ir nonācis policija redzeslokā par citiem likumpārkāpumiem. Kā, piemēram, pagājušajā gadā vīrietis nodarīja miesas bojājumus savai vecmammai, tāpēc tika pieņemts tiesas lēmums par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, kurš ir spēkā vēl pašlaik.

VP atgādina, ka policija lēmumu par nošķiršanu var piemērot uz laiku līdz astoņām dienām. Tas nozīmē, ka likumsargi notikuma vietā ar cietušo, pāridarītājam klāt esot, aizpilda pieteikumu policijas lēmumam par nošķiršanu pieņemšanai, kurā var izvēlēties, kādus aizliegumus policijas lēmumā noteikt varmākam. Policija aicina laikus informēt par šādiem notikumiem un negaidīt, kad vardarbība pieaug līdz pakāpei, kad tiek apdraudēti gan paši, gan apkārtējie.

Policijas lēmums par nošķiršanu tiek aizpildīts trīs eksemplāros, no kuriem viens paliek cietušajai personai, otrs - pāridarītājam, bet trešais - VP. Šeršņova uzsvēra, ka policija lēmumu var pieņemt tikai uz rakstveida pieteikuma pamata. Ja cietusī persona atsakās rakstīt pieteikumu policijai, tad nošķiršanu piemērot nevar.

Savukārt garāku termiņu var piešķirt tiesa, piemērojot pagaidu aizsardzību pret vardarbību, ko arī turpat, notikuma vietā, veidlapā var atzīmēt. Pagaidu aizsardzībai pret vardarbību termiņa nav. Tā ir spēkā tik ilgi, kamēr kāda no pusēm iesniedz tiesā iesniegumu to atcelt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu