Sniedzot ambulatorās konsultācijas, jānodrošina pacientu nesatikšanās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ambulatorās speciālistu konsultācijas ārstniecības iestādēm iespēju robežās jānodrošina attālināti, bet, pieņemot pacientus klātienē, pieraksts jāorganizē tā, lai nodrošinātu, ka pacienti nesatiekas, par to trešdien lēmusi valdība.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) komunikācijas speciāliste Anna Strapcāne, ņemot vērā aizvien pieaugošo stacionēto Covid-19 pacientu skaitu un nepieciešamību vienlaikus spēt sniegt neatliekamo palīdzību arī citiem pacientiem, Covid-19 izplatības dēļ arī pēc 4.janvāra slimnīcās turpinās ierobežot plānveida stacionāros pakalpojumus, vienlaikus stingrākas prasības noteiktas arī ambulatorajiem pakalpojumiem.

Ja ambulatorās speciālistu konsultācijas nav iespējams nodrošināt attālināti, pacientus drīkst pieņemt tikai pēc pieraksta, nosakot precīzu ierašanās laiku. Tāpat ārstniecības iestādei, organizējot pierakstu, jāparedz pietiekams laika periods starp pacientiem, lai nodrošinātu, ka viņi nesatiekas, vienojusies valdība.

Katra ārstniecības iestāde individuāli sazināsies ar pacientu, lai informētu, ja kāds pakalpojums tiks atlikts. Šie pacienti nezaudēs savu rindu, un, atjaunojot konkrēto pakalpojumu sniegšanu, tos saņems prioritāri. Ja cilvēks, piemēram, kopā ar ģimenes ārstu izlemj, ka kāds pakalpojums pašlaik nav nepieciešams, svarīgi ir atcelt pierakstu ārstniecības iestādē, uzsvēra VM.

Vienlaikus arī pēc 4.janvāra dienas stacionāros sniegs tikai noteiktus plānveida stacionāros pakalpojumus, kurus nedrīkst pārtraukt, piemēram, pakalpojumus, lai nodrošinātu terapijas nepārtrauktību - ķīmijterapiju, bioloģiskos medikamentus, orgānu aizstājējterapiju, staru terapiju, veselības aprūpes pakalpojumus hematoloģijā, metadona un buprenorfīna aizvietojošo terapiju. 

Tāpat tiks nodrošināta pacientu veselības aprūpe, kuriem jāturpina vai jāpabeidz stacionārā neatliekamā kārtā uzsākta ārstēšana, proti, invazīvā kardioloģija, invazīvā radioloģija.

Stacionāros obligāti būs jānodrošina akūtā un neatliekamā medicīniskā palīdzība, onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte.

Obligāti būs jānodrošina veselības aprūpes pakalpojumi onkoloģijas, HIV/AIDS, tuberkulozes, psihiatrijas, lipīgu ādas slimību un seksuāli transmisīvo slimību un traumatoloģijas pacientiem.

Tiks nodrošināti pakalpojumi akūtās un subakūtās rehabilitācijas pakalpojumi personām, kurām šī pakalpojumu atlikšana var radīt invalidizācijas risku vai darbaspēju zaudēšanu, tai skaitā bērniem, kuriem rehabilitācijas pakalpojumu atlikšana saistīta ar ievērojamu funkcionēšanas traucējumu pasliktināšanos.

VM kopā ar citām atbildīgajām iestādēm un slimnīcām regulāri vērtē situāciju un tiklīdz būs iespējams, plānveida stacionāro pakalpojumu sniegšana tiks paplašināta, sacīja Strapcāne.

Vienlaikus ar stingrākām drošības prasībām ārstniecības iestādes turpinās sniegt ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus. Attiecīgi speciālistu konsultācijas iespēju robežās jānodrošina attālināti. Ja tas nav iespējams, pacientus drīkst pieņemt tikai pēc pieraksta, nosakot precīzu ierašanās laiku. Tāpat ārstniecības iestādei, organizējot pierakstu, jāparedz pietiekams laika periods starp pacientiem, lai nodrošinātu, ka viņi nesatiekas.

Katra ārstniecības iestāde individuāli sazināsies ar pacientu, lai informētu, ja kāds pakalpojums tiks atlikts. Šie pacienti nezaudēs savu rindu, un, atjaunojot konkrēto pakalpojumu sniegšanu, tos saņems prioritāri. Ja cilvēks, piemēram, kopā ar ģimenes ārstu izlemj, ka kāds pakalpojums pašlaik nav nepieciešams, svarīgi ir atcelt pierakstu ārstniecības iestādē.

Lai saņemtu precīzāku informāciju par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, VM aicina sazināties ar Nacionālo veselības dienestu pa telefonu 80 00 12 34.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) statistika liecina, ka pagājušajā nedēļā, salīdzinot ar vienu nedēļu iepriekš, stacionēto pacientu skaits pieaudzis par 6,4% un bija vidēji 114 pacienti dienā. Turklāt epidemioloģiskās prognozes liecina, ka slimnīcās slodze Covid-19 pacientu dēļ turpinās pieaugt, informēja VM.

Kā vēstīts, Ministru kabinets trešdien lēma pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 7.februārim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu