Komandantstunda, ierobežotas uguņošanas iespējas un tiešsaistes pasākumi. Kā sagaidīt Jauno gadu Covid-19 laikā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Insta_photos/Shutterstock

Svētku noskaņu dažādu Latvijas pilsētu ielās iedzīvotājus aicina baudīt līdz komandantstundai, savukārt lielāki pasākumi Covid-19 pandēmijas dēļ šogad izpaliks.

Dažādas aktivitātes notiek arī Covid-19 laikā

Valmierā pašvaldība aicina iedzīvotājus apmeklēt Gaismas dārzus Vecpuišu parkā, Krāču kaktā netālu no "Pārgaujas aptiekas" un Jāņparkā. Šovakar, kā arī 1. janvārī un 2. janvārī tos varēs baudīt laikā no plkst. 16 līdz 21.

Pastaigā var doties tikai individuāli vai vienas mājsaimniecības ietvaros. Apmeklējot Gaismas dārzus, jālieto sejas maska, jāievēro divu metru distance no apkārtējiem, kā arī citi valstī noteiktie epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Siguldā publiski pieejamās vietās radītas īpašas ārtelpu aktivitātes - Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā izveidota akcija "Atceries neaizmirst", Siguldas pils kvartālā aplūkojams gaismas stāsts "Laimes aka", no dzelzceļa stacijas laukuma līdz Siguldas Evaņģēliski luteriskajai baznīcai izstaigājama interaktīva "Eņģeļu taka".

Savukārt Turaidas muzejrezervātā brīvdabā ikvienam apskatāmi lielformāta puzuri. 

Sportisko aktivitāšu cienītājiem iespēja apmeklēt "Fischer" slēpošanas trasi, kā arī Siguldas Pilsētas trasi.

Cēsniekiem ir sagatavots īpašs Jaunā gada pārsteigums. Tas atklāsies pusnaktī no 31. decembra uz 1. janvāri. Pašvaldība informē, ka pārsteiguma sagatavošanā līdzdarbojušies daudzi īpaši cēsnieki, kuri atpazīstami visā Latvijā.

Lai piedzīvotu šo skaisto gadumijas mirkli, sākot no 2021. gada 1. janvāra plkst. 00 cēsnieki un ikviens, kam Cēsis sirdī, aicināti ielūkoties "cesis.lv" mājaslapā vai Cēsu sociālajos tīklos - "Facebook", "Instagram", "Twitter" un "draugiem.lv".

Tikmēr Jēkabpilī iedzīvotāji aicināti izskriet Vecgada skrējiena distanci, aģentūru LETA informēja Jēkabpils Sporta centrā. Lai veicinātu veselīgu dzīvesveidu un kustību prieku un sportiskā garā pavadītu gada pēdējo dienu, Jēkabpils Sporta centrs ik gadu 31. decembrī īpašā svētku noskaņā organizēja Vecgada skrējienu. Saistībā ar pulcēšanās ierobežojumiem vienots skrējiens šogad nevar notikt.

Tādēļ Sporta centrs aicina ikvienu izskriet savu Vecgada skrējiena distanci, vismaz trīs kilometrus, brīvi izvēlētā maršrutā, uzvelkot rūķu cepuri vai citu svētku simboliku. Skrējēji arī aicināti padalīties ar savu foto vai video sociālajos tīklos, atzīmējot Jēkabpils Sporta centra profilus "Facebook" vai "Instagram" vai lietojot tēmturi "#JēkabpilsVecgadaSkrējiens".

"Skrējiena dalībnieki netiks vērtēti vai apbalvoti, bet būsim pateicīgi par ikviena skrējēja dalību un Vecgada skrējiena tradīcijas turpināšanu. Labākam noskaņojumam skrējiena laikā aicinām izbaudīt Jēkabpils pilsētu svētku rotā," komentēja sporta centrā.

Uguņošanas - ierobežotas

Ievērojot ugunsdrošības nosacījumus, šodien un piektdien privātpersonas savu privātmāju teritorijā drīkstēs uguņot jebkurā laikā, bet pilsētās pie daudzdzīvokļu mājām privātpersonām individuāli atļauts uguņot tikai līdz plkst.22, iepriekš žurnālistiem un aģentūrai LETA skaidroja Valsts policijas priekšnieka vietnieks Normunds Krapsis.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā aģentūrai LETA skaidroja, ka atbilstoši Pirotehnisko izstrādājumu aprites likumam daudzdzīvokļu māju pagalmos gan aizliegts izmantot tādus pirotehniskos izstrādājumus kā raķetes.

Dienests aicina ievērot piesardzību un neizmantot pirotehniskos izstrādājumus tiem nepiemērotās vietās - nerīkot uguņošanu iekštelpās un uz balkoniem, kā arī nepalaist pirotehniku pa atvērtiem mājokļu logiem.

Papildus VUGD norāda, ka no ugunsdrošības viedokļa daudzdzīvokļu māju pagalmi nav piemērota vieta pirotehnikas izstrādājumu izmantošanai.

Galvaspilsētā aicina klausīties koncertus tiešsaistē un doties pastaigās

Sagaidot gadu miju, šodien un 1.janvārī, Rīgas iedzīvotājiem ir iespēja vērot svētku koncertus tiešsaistē no Rīgas Doma, aģentūru LETA informēja Rīgas domes pārstāve Indra Vilde.

Šodien plkst. 16 no Rīgas Doma tiks raidīts koncerts "Ērģeļu skaņās atvadās gads", kurā muzicēs ērģelnieki Larisa Bulava, Vita Kalnciema, Aigars Reinis, Aivars Kalējs, Ilona Birģele un Diāna Jaunzeme-Portnaja.

Savukārt 1. janvārī plkst. 19 Rīgas Domā skanēs Jaungada koncerts ar Larisas Carjkovas, Ivetas Pelšes, Ilzes Barlo, Aijas Ziņģītes, Simonas Sunepas un Roberta Hansona piedalīšanos.

Šajā dievnamā skanēs arī Zvaigznes dienas koncerts, kad 6. janvārī baznīcā dziedās soliste Ilze Grēvele Skaraine un spēlēs ērģelniece Ilze Reine. Arī šo koncertu varēs vērot tiešsaistē.

Laikā, kad svētkos nenotiek publiski pasākumi un katrs aicināts tos atzīmēt savās mājās, iedzīvotājiem svētku noskaņu ir iespēja baudīt, dodoties pastaigās Rīgas parkos, skvēros, laukumos, uzsver pašvaldība.

Pilsētā apskatāmas 20 pašvaldības nodrošinātas un rotātas svētku egles, elektrisko dekoru noformējums, vides objekti un instalācijas, kas izvietotas Esplanādē, Neatkarības laukumā, pie Rīgas Kongresu nama, Vērmanes dārzā, Uzvaras parkā, Viestura dārzā, Buļļu ielas aplī, Maskavas dārzā, Vecrīgā, Brīvības ielā un, iebraucot Rīgā - Lielirbes ielā, Brīvības gatvē, Ulmaņa gatvē un citviet pilsētā.

Līdztekus ierastajam noformējumam galvaspilsētas centrā, svētku rotā iemirdzējušies arī seši Rīgas parki un iecienītas pastaigu vietas pilsētas apkaimēs - Anniņmuižas un Vec-Anniņmuižas parkā, Dzegužkalnā, Ēbelmuižas parkā, Sarkandaugavas kalna parkā, alejā Biķernieku mežā un Pļavnieku Bērzu birzī. Šodien svētku noformējuma izgaismojums šajās pastaigu vietās būs apskatāms tikai līdz plkst. 18.

Savukārt 1. janvārī svētku izgaismojums Biķernieku meža takā un Anniņmuižas un Vec-Anniņmuižas parkā būs apskatāms no plkst. 12 līdz 21, lai ikvienam apmeklētājam būtu iespēja izvēlēties sev izdevīgāko pastaigas laiku. 1. janvārī pārējos parkos Dzegužkalnā, Pļavniekos, Sarkandaugavā un Ziepniekkalnā svētku izgaismojums būs apskatāms no plkst. 16 līdz 21.

Lai nepieļautu drūzmēšanās risku, izgaismotajās Biķernieku meža un Anniņmuižas parka takās dežurē Rīgas pašvaldības policijas darbinieki, kuri regulē cilvēku plūsmu. Ja pastaigu vietās tiek sasniegts maksimāli pieļaujamais cilvēku skaits, policijas darbinieki citus apmeklētājus takā neielaiž, lūdzot atgriezties laikā, kad šo vietu apmeklēšana atbildīs epidemioloģiskās drošības prasībām, skaidro pašvaldībā.

Izgaismotie svētku parki būs apskatāmi katru dienu līdz 10.janvārim, bet projektu organizatori aicina ikvienu pastaigas baudītāju ievērot valstī noteikto divu metru distancēšanos, lietot mutes un deguna aizsargmaskas, būt atbildīgiem pret sevi un citiem. Lielas drūzmēšanās gadījumā var nākties pārtraukt svētku apgaismojumu parkos. Rīgas pašvaldība un projektu īstenotāji lūdz iedzīvotājus šajā situācijā būt saprotošiem, un ievērot nedrūzmēšanās prasības.

Svētku koncertus atbalsta Rīgas dome un domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Programma atrodama tīmekļa vietnē "www.kultura.riga.lv", kur arī tiks publicēta aktuālā informācija gadījumā, ja svētku norises epidemioloģiskās situācijas dēļ tiks atceltas.

SAbiedriskais transports Rīgā nebūs bezmaksas

Vecgada dienā un 1. janvārī būs izmaiņas sabiedriskā transporta, pašvaldības autostāvvietu un klientu apkalpošanas centru darbā, turklāt šajās dienās sabiedriskais transports nebūs bez maksas, aģentūru LETA informēja Rīgas dome.

Saistībā ar Covid-19 izplatību un valstī ieviestajiem ierobežojošajiem pasākumiem 31. decembrī un 1. janvārī sabiedrisko transportu Rīgā nevarēs izmantot bez maksas, kā tas bijis iepriekš.

No šodienas "Rīgas satiksmes" pēdējie reisi no galapunktiem izbrauks ap komandantstundas sākumu plkst. 22, tiem veicot pilnu maršrutu, informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa.

Innusa pauda, ka vienīgais kompānijas maršruts, kas turpinās kursēt arī vēlākās stundās, būs 22. maršruta autobuss, kas pasažierus nogādā no un uz lidostu.

"Rīgas satiksmes" pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, lai nodrošinātu skaidras naudas inkasāciju līdz valdības noteiktajiem ierobežojumiem, "Rīgas satiksme" no 31. decembra līdz 3. janvārim no plkst. 18 pārtrauks biļešu pārdošanu par skaidru naudu maršrutu galapunktos izvietotajos dispečerpunktos. Vienlaikus tiks saglabāta iespēja iegādāties vienreizējo braukšanas biļeti par skaidru naudu pie sabiedriskā transporta līdzekļa vadītāja.

Rīgā Jaunā gada sagaidīšanu atzīmēs bez ierastajiem masu pasākumiem, tostarp bez tradicionālās svētku uguņošanas. Ņemot vērā, ka pasažieru plūsma sabiedriskajā transportā ir samazinājusies un sagaidāms pasažieru plūsmas kritums gada nogalē, 31. decembrī un 1. janvārī autobusi, trolejbusi un tramvaji brauks pēc brīvdienu grafika.

Pasažieriem, kuri ir iegādājušies biļetes darba dienām, dome lūdz ievērot, ka 31. decembrī un 1. janvārī biļetes, kas paredzētas darba dienām, nebūs derīgas braukšanai sabiedriskajā transportā.

Vecgada un Jaungada dienā 300. maršruta ekspresbusi kursēs pēc brīvdienu grafika. Citu maršrutu ekspresbusi svētku laikā nekursēs.

Rīgas pašvaldības maksas autostāvvietas, kuras apkalpo "Rīgas satiksme", 31. decembrī un 1. janvārī varēs izmantot bez maksas, izņemot apakšzemes stāvvietu Krišjāņa Valdemāra ielā 5a - tur par autostāvvietu būs jāmaksā atbilstoši spēkā esošajiem tarifiem.

Mājās jāatgriežas līdz desmitiem vakarā

Valsts policija sadarbībā ar citiem dienestiem gadumijā sola rūpīgi uzraudzīt komandantstundas un citu ierobežojumu ievērošanu.

Saskaņā ar Valsts policijas amatpersonu šonedēļ pausto, komandantstundas un citu jauno ierobežojumu kontrolei valstī kopumā iesaistīti vairāk nekā 2000 policistu, robežsargu un zemessargu.

Kontroles pasākumi tiks veikti gan uz valsts nozīmes ceļiem, gan mazākas nozīmes ceļiem, gan daudzdzīvokļu namu pagalmos.

Policija katru gadījumu vērtēs atsevišķi un uzreiz necentīsies cilvēkus sodīt.

Normatīvie akti par epidemioloģiskās drošības noteikumu neievērošanu privātpersonām paredz naudas sodu no 10 līdz 2000 eiro. Juridiskās personas var sodīt ar 140 līdz 5000 eiro lielu sodu.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets trešdien lēma jau 30. decembra vakarā Latvijā ieviest komandantstundu, kas būs spēkā Jaungada svētku laikā.

No valdības lemtā izriet, ka visiem Latvijas iedzīvotājiem laikā 30. decembra vakara līdz 4. janvārim, kā arī 8. janvārī un 9. janvārī no plkst. 22 līdz plkst. 5 būs jāuzturas savā dzīvesvietā.

Dzīvesvietas atstāšana šajā laikā pieļaujama tikai īpaši neatliekamos gadījumos. Atstājot dzīvesvietu, līdzi jābūt pašapliecinājumam, kurā norāda personas datus, dzīvesvietas adresi, pārvietošanās iemeslu, un pārvietošanās galamērķi. Ikvienam iedzīvotājam ir pienākums ņemt līdzi arī pasi vai ID karti.

Apliecinājumam jābūt līdzi tām personām, kuras dodas uz darba vai dienesta vietu vai no tās vai veic darba vai dienesta pienākumus. Tāpat šī prasība attiecas uz pārvietošanos, kas nepieciešama ārstniecības pakalpojumu saņemšanai vai dzīvnieku veterinārmedicīniskajai aprūpei, vai diennakts aptiekas apmeklējumam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu