Staķis aicina uz savstarpēju solidaritāti un sadarbošanos, lai pārlaistu grūtos laikus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Grūtus laikus var pārlaist divos veidos - var norobežoties un savas vajadzības likt augstāk par visu pārējo, bet pareizāk izvēlēties ir savstarpēju solidaritāti un sadarbošanos, Jaungada uzrunā iedzīvotājiem sacīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (AP/P).

Staķis atzina, ka aizvadītais bijis grūts gads, kas daudz ko iemācījis.

"Man pašam tas ir iemācījis to, cik ļoti mēs visi viens ar otru esam saistīti. Līdz ar to arī esam viens par otru atbildīgi. Uzvelkot masku vai nomazgājot rokas mēs, iespējams, izglābjam dzīvību kādam savam līdzcilvēkam. Padomājiet par to. Katru reizi pirms maskas uzlikšanas vai roku nomazgāšanas mēs varam sev pateikt: "Es, iespējams, tieši tagad izglābju kādu dzīvību. Kāda cita cilvēka dzīvību."," mudināja politiķis.

Mērs gan arī atzīmēja, ka daudziem Covid-19 dēļ noteiktie ierobežojumi nav tikai ikdienas neērtības, jo mākslinieki, mūziķi, nodarbību vadītāji, frizieri, mazie uzņēmēji un daudzi citi pašlaik nevar pelnīt iztiku un veltīties savam aicinājumam.

"Viņi pašlaik iztur grūtības visu pārējo labā, iedzīvotāju veselības labā, par ko ir pelnījuši milzīgu pateicību un izpratni."

Politiķis tomēr redz "gaismu tuneļa galā". "Mēs redzam, ka tūlīt būs vakcīnas. Tās nebūs obligātas, bet kad man būs tāda iespēja, es vakcinēšos - kaut tiešraidē," sacīja Staķis.

Staķis uzrunā teica paldies daudzās nozarēs strādājošajiem par darbu pandēmijas laikā.

"Es redzu, ka esam tiešām izpratuši to, cik svarīgu darbu dara māsas, ārsti un citi medicīnas darbinieki, kuri cīnās par mūsu izdzīvošanu. Sociālie darbinieki, kuri aprūpē mūsu neaizsargātākos cilvēkus. Policisti, kuri gādā par mūsu drošību. Skolotāji un pedagogu palīgi, kuri paaugstinātas spriedzes un riska apstākļos nodrošina bērnu izglītību, uz kuru balstīsies mūsu Rīgas un mūsu valsts nākotne."

Jaunajā gadā Staķis vēlēja neaizmirst, ko visi šie cilvēki sabiedrības labā darījuši un turpina darīt un novērtēt viņus.

"Novēlu novērtēt visus tos, kuri pašlaik nevar strādāt attālināti. Par spīti infekcijas riskam, viņi katru dienu nepaguruši strādā,

lai darbinātu mūsu pilsētas ikdienas dzīvi - tie ir sabiedriskā transporta vadītāji, veikalu kasieri, sētnieki un daudzi citi," teica mērs, "novēlu neaizmirst, ka šie cilvēki ir mūslaiku varoņi. Viņus jāatbalsta ne tikai tagad, bet arī turpmāk."

"Grūtus laikus var pārlaist divos veidos. Pirmais ir norobežošanās un savu vajadzību likšana augstāk par visu pārējo. Otrs ir savstarpēja solidaritāte un sadarbošanās. Novēlu izvēlēties otro. Nepulcējoties kopā lielās Jaungada atzīmēšanas svinībās, mēs viens ar otru sadarbojamies ar mērķi pasargāt mūsu sirmgalvjus, invalīdus un citus neaizsargātākos sabiedrības locekļus," uzrunu turpināja Staķis.

""Katrs, kurš izglābj vienu dzīvību, izglābj visu pasauli," - tā vēstī teiciens rakstos no seniem laikiem. Tā ir liela atbildība. Pēc 10 gadiem globālā pandēmija jau būs pagātne, bet tas būs arī laiks, kad mēs katrs sev varēsim pajautāt: "Ko es toreiz darīju, lai šī slimība netiktu pāri manu vecvecāku, kaimiņu, līdzcilvēku slieksnim?" Mēs tagad varam dzīvot tā, lai pēc 10 gadiem mēs katrs sev šo jautājumu varētu uzdot, izjūtot lepnumu un gandarījumu par savu rīcību," piebilda Rīgas mērs.

Staķis uzsvēra, ka katra ikdienas rīcība atstāj iespaidu uz sabiedrību kopumā, un tā ir atziņa, kuru viņš novēl saglabāt kā šī gada mācību.

"Tā mēs varēsim veidot taisnīgāku un labāku pilsētu, kā arī stiprāku valsti. Tas nenozīmē tikai cīņu pret vīrusu. Tas nozīmē arī iesaisti savas apkaimes un pilsētas uzlabošanā. Tas nozīmē nepalikšanu vienaldzīgam, ja redzat, ko var mainīt uz labu," sacīja Staķis, "lai gan tagad esam piesaistīti savai dzīvesvietai, mēs varam skatīties plašāk un iedvesmoties no cilvēkiem, kuri šogad ir iestājušies par universālām vērtībām. Kaut vai uz kaimiņu baltkrievu pūlēm izcīnīt to, ko paši ieguvām jau pirms trim desmitgadēm - tiesības dzīvot brīvā, demokrātiskā valstī, par kuras nākotni varam lemt mēs paši."

"Novēlu vienmēr atcerēties par visiem, kuri šogad ir nesavtīgi strādājuši mūsu labā un iedvesmoties no viņiem. Atcerēties, ka ikkatra mūsu rīcība, lai cik maza, spēj uzlabot pasauli kopumā. Un visbeidzot novēlu veselību, veselību un vēlreiz veselību!" uzrunas noslēgumā sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu