Ņem vērā! ⟩ Mainās tabakas aizstājējproduktu aprites kārtība un tabakas izstrādājumi kļūst dārgāki (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Aleksandr Yu/Shutterstock

Šodien stājas spēkā elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu sagatavošanas sastāvdaļu un tabakas aizstājējproduktu aprites kārtība, tostarp licencēšanas kārtība.

Noteikumi paredz atļaut realizēt galapatēriņam tikai tādus elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu sagatavošanas sastāvdaļas un tabakas aizstājējproduktus, kas būs iegādāti no licencēta komersanta.

Noteikumi arī paredz, ka, realizējot vai pārvietojot elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu sagatavošanas sastāvdaļas un tabakas aizstājējproduktus, piegādes un attaisnojuma dokumentā papildus būs jānorāda noliktavas akcīzes identifikācijas numurs.

Ņemot vērā, ka no 2021.gada 1.jūlija tiks marķēts elektroniskajās cigaretēs izmantojamais šķidrums, elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļas un tabakas aizstājējprodukti, noteikumi paredz Valsts ieņēmumu dienestam iespēju anulēt licenci, ja komercdarbības vietā tiks konstatētas nelikumīgas darbības.

Tabakas aizstājējprodukti no šodienas kļūst par akcīzes preci

Tas nozīmē, ka no nākamā gada tiem tiks piemērots akcīzes nodoklis. Visiem uzņēmējiem, kas nodarbojas ar to ievešanu, izplatīšanu vai tirgošanu, ir jāveic krājumu inventarizācija uz 2021.gada 1.janvāri un par tiem jāsamaksā akcīzes nodoklis, kā arī turpmāk jāievēro vairāki nosacījumi, kas attiecināmi uz akcīzes preču apriti.

No šodienas akcīzes nodoklis tiks piemērots arī elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu sagatavošanas sastāvdaļām un tabakas aizstājējproduktiem. Šķidrumu sastāvdaļām, tāpat kā elektronisko cigarešu uzpildes šķidrumiem, tas būs 0,12 eiro par vienu mililitru produkta, bet tabakas aizstājējproduktiem - 80 eiro par 1000 gramiem produkta.

Vienlaikus VID informēja, ka sākot ar šodienu akcīzes precei - elektroniskajās cigaretēs izmantojamie šķidrumi - mainās akcīzes nodokļa aprēķināšanas princips. No 1.janvāra elektroniskajās cigaretēs izmantojamiem šķidrumiem, to sagatavošanas sastāvdaļām noteikta vienota akcīzes nodokļa likme par vienu mililitru e-šķidruma neatkarīgi no nikotīna daudzuma produktā.

Ja uzņēmums savā mazumtirdzniecības vietā, piemēram, veikalā tirgo tādus tabakas aizstājējproduktus vai šķidrumu sastāvdaļas, ko ir ievedis pats vai arī iegādājies no komersanta, kuram jau ir apstiprināta akcīzes preču noliktavas turētāja licence, tad pašam tirgotājam šāda licence nav nepieciešama.

Lai šos produktus tirgotu mazumtirdzniecībā, uzņēmumam atsevišķa licence šo produktu tirdzniecībai nav nepieciešama.

Pieaug cigāru, cigarillu, smēķējamās un karsējamās tabakas akcīzes nodoklis

No šodienas pieaudzis cigāru, cigarillu, smēķējamās un karsējamās tabakas akcīzes nodoklis, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā.

No šodienas akcīzes nodoklis cigāriem un cigarillām par 1000 gabaliem pieaugs no 95,2 eiro līdz 104,7 eiro.

Akcīzes nodoklis smēķējamai tabakai un tabakas lapām pieaugs no 75 eiro līdz 80,25 eiro par 1000 gramiem, savukārt karsējamai tabakai - no 75 eiro līdz 160 eiro par 1000 gramiem.

Tāpat no šodienas mainās akcīzes nodokļa aprēķināšana par elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu, tostarp arī par elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu sagatavošanas sastāvdaļām, kuras izmanto, lai sagatavotu elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu, nosakot nodokļa likmi 12 centi par vienu mililitru.

Turpmāk kā akcīzes nodokļa objekti tiks noteikti arī tabakas aizstājējprodukti, kuriem tiks piemērota akcīzes nodokļa likme 80 eiro par 1000 gramiem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu