Ņem vērā! ⟩ Stājas spēkā grozījumi Transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa likumā (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Auto. Ilustratīvs attēls.
Auto. Ilustratīvs attēls. Foto: Samuel Borges Photography/Shutterstock

No šodienas stājās spēkā grozījumi Transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, kas automobiļiem ar lielāku izmešu daudzumu nosaka lielāku nodokļa likmi nekā līdz šim, bet automobiļiem ar mazāku izmešu daudzumu - mazāku.

Transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa likmes palielinās kravas automobiļiem un autobusiem ar pilnu masu virs 3,5 tonnām ar augstāku CO2 izmešu līmeni - no EURO 0 līdz EURO 5. 

Transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa likmes tiek samazinātas videi draudzīgākiem automobiļiem. Kravas automobiļiem ar pilnu masu līdz 3,5 tonnām, nodokļa likmes pielīdzina vieglo automobiļu likmēm. Mazāk nekā līdz šim jāmaksā par kravas automobiļiem un autobusiem ar pilnu masu virs 3,5 tonnām ar zemāko CO2 izmešu līmeni - EURO 6.

Vienlaikus visiem automobiļiem ar pilnu masu līdz 3,5 tonnām, kas aprīkoti ar gāzes iekārtām, no šodienas piemēro nodokļa likmju samazinājumu 10% apmērā.

Vieglajiem automobiļiem, kas Latvijā reģistrēti līdz 2020.gada beigām, Transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa likmes netiek mainītas un tiks aprēķinātas tāpat kā iepriekš, proti, Transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa likmes aprēķina metodoloģija mainās atkarībā no auto ražošanas gada. Savukārt vieglajiem automobiļiem, kas ražoti sākot ar 2021.gadu, Transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa likmes piemēros atbilstoši jaunai starptautiski atzītai metodoloģijai - pēc pasaulē saskaņotas vieglo transportlīdzekļu testēšanas procedūras.

Tāpat samazinās Transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa likmes par ārvalstīs reģistrēto vieglo automobiļu izmantošanu ceļu satiksmē Latvijā. Transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa likmes būs tikpat lielas, cik Latvijā reģistrētam automobilim, un to aprēķinā tiks ņemts vērā automobiļa izmantošanas laiks Latvijas teritorijā.

Izmaiņas veiktas arī uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļu likmju aprēķināšanā. Tās palielināsies, līdzšinējās likmes indeksējot atbilstoši patēriņa cenu indeksa izmaiņām no 2017.gada. Uzņēmumu vieglajiem automobiļiem ar augstu CO2 izmešu līmeni, ar motora tilpumu virs 3000 kubikcentimetriem noteikta jauna uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļu likme 82 eiro apmērā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu