FOTO ⟩ Jaunākā informācija par zemes nogruvumu Norvēģijā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Glābēji no Zviedrijas un norvēģu kinologi ar suņiem ir uzsākuši riskantu 10 bezvēsts pazudušu cilvēku meklēšanu pēc tam, kad Norvēģijā sabruka kalna nogāze, vēstī raidsabiedrība BBC.

Nelielā ciematā, kas atrodas 25 kilometru attālumā no Norvēģijas galvaspilsētas Oslo, trešdien, 30. decembrī, notika zemes nogruvums, ko izraisīja stiprās snigšanas radītie dubļi, aizraujot bedrē vai sapostot vairākas dzīvojamās ēkas.

Policijas komandieris Rojs Alkvists skaidro, ka viena vai divas mājas, kas ir iekritušas bedrē šķiet drošas, lai glābēji tajās varētu iekļūt. Helikopteri pārmeklē incidenta vietu kopš trešdienas. Ceturtdien, 31. decembrī, tika atrasts pazudis suns.

Piektdienas, 1. janvāra, operācijā zviedru glābēji un viņu kolēģi no Norvēģijas gatavoja armijas transportlīdzekli - visurgājēju -, ar kuru glābējiem pārvietoties. Tomēr apstākļi vēl nebija pietiekami droši, lai varētu nogruvuma vietā pārvietoties ar 50 tonnu smago mašīnu.

Tā vietā glābēji sāka pārvietoties bīstamajā zonā uz putupolistirola dēļiem. Glābšanas operāciju apgrūtina arī cīņa par laiku, jo Norvēģijas ziemās ir vien dažas stundas dienasgaismas.

Tiek ziņots, ka mediķi un ģeologi ir daļa no glābšanas komandas, un policija paziņoja, ka viņiem joprojām ir cerība, ka var atrast izdzīvojušos.

No ciemata evakuēti aptuveni 1000 cilvēku. Jaungada vakarā no mājām tika pārvietoti vēl desmitiem cilvēku.

Līdz piektdienai glābēji izmantojuši bezpilota lidaparātus un helikopterus ar siltumu meklējošām kamerām, lai zem gruvešiem meklētu dzīvības pazīmes.

Lai gan policija nav sniegusi sīkāku informāciju par 10 bezvēsts pazudušajiem, tiek uzskatīts, ka to starpā ir gan vīrieši, gan sievietes un bērni.

Viņu vidū esot kāda sieviete, kura pastaigājoties ar suni, runāja ar vīru pa telefonu, kad krauja sāka gāzties, vēsta vietējais laikraksts "Bergens Tidende".

Turpmākajos ziņojumos teikts, ka pazudis arī kāds pāris un viņu mazais bērns, kā arī sieviete pēc 50 gadiem un viņas pieaugušais dēls.

Iznīcinātas vairāk nekā 30 mājas, un amatpersonas apgalvo, ka vēl vairāk ēku varētu iebrukt, jo zemes nogruvuma atstātās krātera malas joprojām drūp.

Apstākļi ir izrādījušies sarežģīti, jo temperatūra ir nokritusi līdz -1 grādam pēc Celsija, un māla zeme izrādījās pārāk nestabila, lai avārijas dienestu darbinieki pa to varētu pārvietoties.

Policijas amatpersona raidorganizācijai NRK trešdien sacīja, ka policija saņēmusi zvanus no cilvēkiem, kas stāstījuši, ka viņu māja kustas. "Ziņojumi ir dramatiski un situācija ir nopietna," viņš piebilda.

Norvēģijas premjerministre Erna Sūlberga ierakstā sociālajos medijos paudusi līdzjūtību cietušajiem. "Ir sāpīgi redzēt, kā dabas spēki ir nopostījuši Jerdrumu," norādīja premjere.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu