Transportā izmantojamai dabasgāzei piemēros būtiski zemāku akcīzes nodokli

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Automašīnas atgāzu izplūdes caurule
Automašīnas atgāzu izplūdes caurule Foto: Pixabay

No 1. janvāra līdz 2025. gada beigām transportā izmantojamai dabasgāzei piemēros būtiski zemāku akcīzes nodokli, paredz Saeimā atbalstītie grozījumi likumā par akcīzes nodokli.

No šodienas akcīzes nodokļa likme dabasgāzei, ko izmanto par degvielu transportā, samazināsies no 9,64 eiro par megavatstundu (MWh) līdz 1,91 eiro par MWh.

Priekšlikuma autore - Ekonomikas ministrija (EM) - iepriekš šādu lēmumu pamatoja ar vēlmi veicināt videi draudzīga auto izmantošanu.

EM norādīja, ka Latvijā reģistrēts mazs skaits transportlīdzekļu, kuri kā degvielu var izmantot dabasgāzi. Latvijā ir aptuveni 160 šādu transportlīdzekļu, Lietuvā - 380, Igaunijā - 400, Polijā - 3600. "Lai arī šādu transportlīdzekļu radītās emisijas ir būtiski zemākas nekā dīzeļdegvielai, šie transportlīdzekļi nav izplatīti, jo tiem nepieciešamā infrastruktūra Latvijā nav attīstīta," klāstīja EM.

Ar akcīzes nodokļa samazinājumu konkrētajai dabasgāzei iecerēts veicināt saspiestās dabasgāzes uzpildes punktu izveidi Latvijas teritorijā transportlīdzekļiem, kuros kā degvielu izmanto dabasgāzi. Tāpat jaunā regulējuma mērķis ir siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana transportā, un lai veicinātu pakāpenisku pāreju uz videi draudzīgākas un gaisa kvalitāti mazāk ietekmējošas degvielas izmantošanu.

Pēc EM aplēsēm, akcīzes nodokļa mazināšanai dabasgāzei, kuru izmanto kā degvielu transportā, neatstās būtisku negatīvu ietekmi uz valsts budžeta ieņēmumiem. 2018.gadā ieņēmumi valsts budžetā no akcīzes nodokļa par dabasgāzi, kuru izmanto transportā, veidoja 6704 eiro.

Savukārt Finanšu ministrijā norādīja, ka šī likumprojekta negatīvā fiskālā ietekme 2021.gadā būs aptuveni 72 000 eiro, bet turpmākajos gados negatīvā fiskālā ietekme varētu būt lielāka, jo dabasgāzes patēriņš pieaugs, bet citu naftas produktu patēriņš attiecīgi samazināsies.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu