NMPD mediķe: Katrs jauns Covid-19 slimnieks stacionārā nozīmē to, ka kādam citam pacientam palīdzība tiks atteikta (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jaundzimušo transportēšanai nepieciešamais īpaši konstruētais un aprīkotais Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta operatīvais medicīniskais transportlīdzeklis.
Jaundzimušo transportēšanai nepieciešamais īpaši konstruētais un aprīkotais Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta operatīvais medicīniskais transportlīdzeklis. Foto: Paula Čurkste/LETA

Katrs jauns Covid-19 slimnieks stacionārā nozīmē to, ka kādam citam pacientam palīdzība tiks atteikta. Tieši tāpēc masku valkāšana un atstatuma ievērošana ir tik būtiska, tā uzskata 1. janvāra "Panorāmā" pauda Anita Ābula. Topošā kardioloģe šobrīd strādā neatliekamajā medicīnā, un pati nereti izjūt to, kā pārslodzes dēļ nākas mašīnu griezt riņķī un braukt pat uz 100 kilometru tālāku slimnīcu, jo tur ir vieta Covid-19 slimniekam.

Agrāk bija diezgan skaidrs – ja palīdzība iespējama pilsētas slimnīcā, Anitas brigāde pacientu veda turp. Ja vajadzīga specifiska palīdzība – tad uz Rīgu. Šobrīd pat brauciena brīdī maršruts var mainīties, ja pēkšņi jau sazvanītā Covid-19 slimnīca vairs nevienu jaunu pacientu uzņemt nespēj.

"Pati esmu vedusi pacientu no Jelgavas uz Liepājas reģionālo slimnīcu, kolēģi ir devušies uz Jēkabpils slimnīcu.

Un nereti var gadīties tā, ka arī transportēšanas laikā situācija var mainīties. Tāpēc ļoti būtiska ir operatīvā vadības centra sadarbība ar stacionāriem. Lai saprastu aktuālo situāciju un resursus," stāstīja Ābula.

Anita ir ārste un šobrīd 1. gada rezidente kardioloģijā. Paralēli studijām viņa strādā neatliekamajā medicīnā un visiem masku skeptiķiem vēlas pateikt, ka katrs jauns Covid-19 slimnieks nozīmē liegtu iespēju ārstēšanu nodrošināt kādam citam.

"Cilvēki uzskata, ka aizsargmaskas un ierobežojumi īsti neko nedod. Bet jāņem vērā, ka visas šīs prasības ir ar mērķi. Katrs jauns slimnieks liedz iespēju kādam citam ārstēties un saņemt palīdzību. Jo vietas un resursi jau nav bezgalīgi. Tie samazinās ar katru brīdi un var pienākt brīdīs, ka nav," sacīja mediķe.

Aizvien biežāk viņa redz šaubas un izmisumu pacientu acīs, kurus aizsargtērpos ģērbtie mediķi ved uz slimnīcām. Pārāk skaudri ir dati par smagi slimo un mirušo skaitu, kas nu jau nemainīgi dzirdami katru dienu. "Protams, cilvēkiem ir bailes par to, kas ir nezināms. Mēs cenšamies mierināt," sacīja mediķe.

Par spīti visam, topošā kardioloģe no sirds tic, ka vīrusu izdosies savaldīt. "Es esmu optimiste līdz pēdējam. "Ir jābūt tā, ka šis vīruss atkāpsies, mazināsies, bet jābūt visiem vienotiem. Tikai visi kopā mēs varam šo laiku pārvarēt. Pasargāt sevi, savus tuvos un cilvēkus, kuri paši sevi nemaz nevar pasargāt," sacīja Ābula.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu