Jaunākā informācija par zemes nogruvumu Norvēģijā - atrasti septiņi mirušie

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Norvēģijā līdz šim atrasti septiņi pagājušonedēļ notikušā zemes nogruvuma upuri, vēsta raidorganizācija BBC.

Trešdien Askā, nelielā pilsētā uz ziemeļiem no Oslo, notika postošs zemes nogruvums. Tas aizrāva līdzi vairākas mājas, vēl citas palikušas tieši kraujas malā vai daļēji nokarājas pāri tai.

Piektdien un sestdien tika atrastas četru upuru mirstīgās atliekas, bet svētdien - vēl trīs. Meklēšanas un glābšanas darbu apdraud īsās dienas gaismas stundas, aukstums un bīstami nestabilā zeme nogruvuma vietā.

Pavisam identificēti pieci upuri. To vidū ir 40 gadus vecs vīrietis un viņa divgadīgā meita, kā arī 31 gadu vecs vīrietis.

Vairāki cilvēki joprojām tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem. Sestdien aģentūra BNS ziņoja, ka to vidū esot arī Lietuvas pilsone Rasa Lasinskiene.

Vēl desmit cilvēki nogruvumā guva savainojumus.

Svētdien zemes nogruvuma vietu apciemoja Norvēģijas karalis un karaliene. 

"Man grūti atrast vārdus, jo tas ir absolūti briesmīgi," teica Norvēģijas karalis Haralds V. "Tas ir šausmīgs notikums, kam ir iespaids uz mums visiem. Es jūtu līdzi visiem, kuriem jaunais gads jāiesāk ar skumjām un neziņu."

Askas iedzīvotāji trešdien ap plkst.4.00 sāka ziņot ārkārtas dienestiem, ka viņu mājas kustas. "Bija divi stipri, ļoti ilgi grūdieni, un es pieņēmu, ka notiek sniega tīrīšana vai tamlīdzīgi," raidorganizācijai NRK pastāstīja 68 gadus vecs pilsētiņas iedzīvotājs. "Tad pēkšņi pazuda strāva. Kaimiņš iznāca no savas mājas un teica, ka mums jāevakuējas. Pamodināju savus trīs mazbērnus un liku ātri saģērbties."

Zemes nogruvumā tika sapostītas vairāk nekā 30 mājas. Evakuējās vismaz 1000 iedzīvotāju.

Precīzi nogruvuma cēloņi nav zināmi, bet šim Norvēģijas apvidum raksturīgas nestabilas gruntis, ko viegli var atmiekšķēt pārmērīgs nokrišņu daudzums, tādēļ varas iestādes jau 2005. gadā brīdināja necelt tur dzīvojamās ēkas, taču šis ieteikums acīmredzot nav ņemts vērā.

Norvēģijas policija publiskojusi pazudušo sarakstu, kurā ir arī divus un 13 gadus veci bērni, kā arī 49 gadus vecā Lietuvas pilsone Rasa Lasinskiene. Zināms, ka viņa pirms došanās uz darbu izvedusi pastaigāties suni un runājusi pa telefonu ar vīru, taču saruna pēkšņi aprāvusies, kā drīz pēc nelaimes vēstīja laikraksts "Aftenposten", atsaucoties uz Lasinskienes dēla stāstīto.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu