KNAB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret četrām personām. To vidū esot Burovs un Jenzis (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Oļegs Burovs.
Oļegs Burovs. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 30. decembrī nosūtījis krimināllietas materiālus Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai attiecībā pret vienu Rīgas pilsētas pašvaldības amatpersonu, diviem nodibinājuma valdes locekļiem un vienu biedrības pārstāvi par iespējamu dienesta viltojumu mantkārīgā nolūkā, TVNET informēja KNAB.

Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija liecina, ka minēto personu vidū ir bijušais Rīgas mērs Oļegs Burovs ("Gods kalpot Rīgai") un Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) bijušais vadītājs Jānis Jenzis.

KNAB rosinājis sākt kriminālvajāšanu pret Burovu (GKR) un Jenzi, kā arī pret esošo RTAB valdes locekli Ievu Lasmani Ievu Lasmani, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka kāda Rīgas pilsētas pašvaldības nodibinājuma valdes loceklis, iespējams, mantkārīgā nolūkā, organizēja dokumenta, t.i., protokola, viltošanu ar nolūku panākt, lai šis pats valdes loceklis nodibinājumā tiktu iecelts labāk atalgotā amatā.

Jenzis aģentūrai LETA teica, ka nav vainīgs un to pierādīšot tiesā. Tāpat viņš norādīja, ka nekādas citas izmaiņas viņa profesionālajā darbībā nav plānotas.

Šajā lietā, iespējams, ir iesaistīts arī Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis. Viņš aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban atrodas Kijevā, un nekādu informāciju no prokuratūras nav saņēmis.

Pinnis gan nepiekrīt, ka viņam ir aizdomās turētā statuss šajā lietā. Jautāts, vai viņš par savām pretenzijām ir runājis ar prokuratūru, Pinnis apgalvoja, ka vienīgā komunikācija viņam par šo lietu bijusi ar KNAB.

Dokumentu, kas satur apzināti nepatiesu informāciju, parakstīja attiecīgā nodibinājuma dibinātāju pārstāvji, kas vienlaikus ir dokumenta pareizības apliecinātāji, proti, Rīgas pilsētas pašvaldības amatpersona un biedrības pārstāvis. Tādējādi valsts amatpersona viltoja dokumentu, bet biedrības pārstāvis atbalstīja dokumenta viltošanu.

KNAB, nosūtot 2020. gada 30. janvārī uzsāktās krimināllietas materiālus Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai, noslēdz attiecīgo pirmstiesas izmeklēšanu. Turpmāk prokuratūrai kā procesa virzītājam jālemj par krimināllietas virzību.

KNAB vērš uzmanību, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Vienlaikus KNAB uzsver, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos - sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Bijušais RTAB valdes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds 2020.gada sākumā vērsās KNAB par dokumentu iespējamu viltošanu RTAB. Viņš tolaik informēja, ka dokumentu viltošana RTAB esot notikusi grupā un tajā esot iesaistīti Lasmane un Latvijas Restorānu biedrības prezidents un toreizējais biroja valdes loceklis Jānis Jenzis, kā arī toreizējais Rīgas mērs Burovs un, iespējams, arī "citi nodibinājuma dibinātāji, tiem to nezinot".

Grīnvalds publiski apgalvoja, ka tika sagrozīti dokumenti, lai Jenzi ar agrāku datumu ieceltu par nodibinājuma stratēģiskās attīstības direktoru, par ko viņam izmaksāta alga, kaut arī patiesībā līgums nav ticis noslēgts.

RTAB 2019.gada pavasarī tika ierauts korupcijas skandālā, kad KNAB sāka citu kriminālprocesu pret RTAB amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu. Lieta tika sākta, jo izmeklētājiem bija radušās aizdomas, ka RTAB nauda varētu būt izmantota "Saskaņas" priekšvēlēšanu kampaņai.

2019.gada 13.maijā KNAB par RTAB amatpersonu iespējamiem noziegumiem veica neatliekamās kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā vairāk nekā desmit kratīšanas dažādās adresēs, kā arī vairākas izņemšanas. Kratīšanas veiktas ne tikai Latvijā, bet paralēli arī Vācijā, Zviedrijā un Spānijā. Kratīšanās izņemts ievērojams apjoms informācijas, datu nesēji, kā arī alkohols bez akcīzes marķējuma.

KNAB izmeklētāju rīcībā esošie fakti liecinot, ka RTAB amatpersonas, iespējams, izšķērdējušas nodibinājuma finanšu līdzekļus lielos apmēros, tajā skaitā, noslēdzot fiktīvus sadarbības līgumus, apmaksājot privātus izdevumus, viltojušas un izmantojušas viltotus dokumentus, nodarbinājušas fiktīvus darbiniekus, kā arī prettiesiski izkrāpušas finanšu līdzekļus lielos apmēros. Tobrīd KNAB paziņoja, ka saskaņā ar sākotnējiem aprēķiniem noziedzīgu darbību rezultātā nodarīti zaudējumi ne mazāk kā 300 000 eiro apmērā.

KNAB iegūtā informācija liecina, ka noziedzīgo nodarījumu pēdas ved uz ārvalstīm.

13.maijā KNAB aizturēja toreizējo RTAB valdes locekli Vitu Jermoloviču un RTAB biroja vadītāju Ingunu Priedīti. Pēc divām dienām abas atbrīvoja no izolatora. Tāpat par aizdomās turēto tika atzīts toreizējais RTAB valdes loceklis Maksims Tolstojs (S).

Vēlāk kļuva zināms, ka Jermoloviča un Tolstojs iesnieguši atlūgumu.

Pērn decembra sākumā Rīgas dome paziņoja, ka likvidēs RTAB, bet uz tā bāzes veidos investīciju un tūrisma piesaistes aģentūru. Nodibinājums pastāvēs līdz jaunās aģentūras izveidei, lai nodrošinātu funkciju nepārtrauktību.

Ņemot vērā RTAB reorganizācijas laiku un administratīvā sloga samazināšanos, līdzšinējais RTAB valdes priekšsēdētājs Jenzis pērn decembrī atstāja amatu. Firmas.lv informācija liecina, ka RTAB valdē patlaban ir Lasmane un Eva Juhņēviča.

RTAB dibinātāji ir Rīgas dome, aviosabiedrība "airBaltic", Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija un Latvijas Tūrisma Aģentu asociācija. RTAB 70% pieder Rīgas domei, bet pārējiem partneriem katram pa 10%.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu