Lietuvā līdz janvāra beigām pagarina stingros pārvietošanās ierobežojumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sabiedriskā transporta pietura Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Uz bruģa uzzīmētas pēdas, mudinot ievērot 2 metru distanci. Ilustratīvs attēls.
Sabiedriskā transporta pietura Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Uz bruģa uzzīmētas pēdas, mudinot ievērot 2 metru distanci. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Lietuvas valdība nolēmusi pagarināt līdz 31.janvārim stingros pārvietošanās ierobežojumus, kas liedz bez nopietniem iemesliem atstāt savas pašvaldības teritoriju, lai iegrožotu jaunā koronavīrusa izplatību.

Decembra vidū noteiktie ierobežojumi vēl varētu tikt pārskatīti 17.janvārī, ņemot vērā saslimstības un mirstības rādītājus, kā arī vakcinācijas gaitu, svētdienas sēdē noteikusi valdība.

"Skaitļi liecina, ka atkāpšanās [no ierobežojumiem] savā ziņā būtu noziedzīga, jo atbildība ir milzīga, skaitļi aug, situācija neuzlabojas tādā mērā, lai mēs varētu teikt, ka viss izdarīts," norādījusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

Viņa pastāstījusi, ka uz Lietuvas ceļiem turpinās darboties gan stacionārie, gan mobilie kontrolpunkti, bet sīkāku informāciju par policijas rīcības plānu nav sniegusi.

"Kā atzīmē Policijas departaments, ja cilvēki redz, ka kontrolposteņu nav, viņi cenšas izmantot situāciju, tādēļ mēs ziņojam, ka būs gan posteņi, gan citi soļi, tomēr precīzu plānu neatklāsim," viņa sacījusi žurnālistiem.

16.decembrī Lietuvā stājās spēkā jauni, daudz stingrāki karantīnas noteikumi, kas paredzēja, ka līdz 3.janvārim cilvēkiem savas pašvaldības teritoriju atļauts atstāt tikai gadījumos, kad pārvietošanās saistīta ar darbu, bērēm vai steidzamiem medicīniskiem iemesliem, kā arī dodoties uz saviem īpašumiem citās pašvaldībās vai uz lidostām.

Pārvietošanās ierobežojumu ievērošanu svētkos un nedēļas nogalēs uzraudzīja 250 kontrolposteņi pie pašvaldību robežām, bet uz Lietuvas ceļiem un apdzīvoto vietu ielās dežurēja vairāk nekā 900 policijas patruļu.

Šai laikā policija likusi griezties atpakaļ aptuveni 44 600 mašīnām.

Policijas departamenta preses sekretārs Ramūns Matonis pirmdien ziņu aģentūrai apliecinājis, ka posteņu atrašanās vietas netiks iepriekš izziņotas.

"Policija var parādīties jebkurā vietā un laikā. Bez vajadzības labāk nebraukt. Iecietības šai reizē būs mazāk - ja konstatēsim pārkāpumus, tūdaļ noteiksim atbildību," viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS.

Kontrolēt pārvietošanos palīdzēs arī robežsargi, militārās policijas darbinieki un Lietuvas Strēlnieku savienības biedri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu