Re:Check ⟩ Vai Anna ir īsta jeb kā pārbaudīt Facebook profilu? (1)

Sabīne Bērziņa
, Re:Baltica
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Re:Baltica/Re:Check

Facebook lietotājiem draudzības aicinājumus regulāri sūta dažādi nepazīstamu cilvēku profili. Kā pārliecināties, ka tie ir īsti cilvēki, nevis viltoti profili vai pat troļļi ar nolūku izplatīt maldinošu informāciju vai meklēt krāpniecības upurus? 

Viena no Re:Check žurnālistēm nesen saņēma draudzība saicinājumu no kādas Annas Petrovas. Annai ir arī līdzīgs profils krievu valodā. Vienīgā profila bilde ievietota pirms dažām nedēļām. Neskatoties uz to, Annai ir jau vairāk nekā divi tūkstoši draugu katrā profilā. 

Foto: Re:Baltica/Re:Check

Vai Anna ir īsts cilvēks?  Kā to noskaidrot? Venkāršākais veids ir pārbaudīt, vai Annas profilā tiešām ir viņas foto:

Uzklikšķini uz profila bildes. Nospied uz tās ar peles labo taustiņu. Izvēlies “Saglabāt bildi kā…” jeb “Save image as…”

Foto: Re:Baltica/Re:Check

2. Izvēlies vietu, kur saglabāt, piemēram, darbvirsmu (Desktop) un spied “Saglabāt” (Save).

Foto: Re:Baltica/Re:Check

3. To, vai foto jau bijis kaut kur publicēts, var noskaidrot ar Google bilžu meklētāja palīdzību. Adrešu laukā ieraksti “google.lv”. Lapas labajā, augšējā stūrī nospied uz “Attēli”.

Foto: Re:Baltica/Re:Check

4. Spied uz fotokameras ikonas. Tad uz “Augšupielādēt attēlu”, bet pēc tam noklikšķini uz “Izvēlēties failu” (Choose file).

Foto: Re:Baltica/Re:Check

5. Jāatrod saglabātā Annas bilde. Pēc tās augšupielādes Google parādīs meklēšanas rezultātus. Redzams, ka  Annas bilde jau iepriekš vairākkārt lietota citās mājaslapās.

Foto: Re:Baltica/Re:Check

6. Šo foto vairākās saitēs piedāvā bezmaksas lejupielādei. Tātad tas nav Annas foto un viņa, visdrīzāk, nav īsts cilvēks.

Foto: Re:Baltica/Re:Check

Ar attēlu meklētāju var pārbaudīt arī jebkuru citu attēlu. Piemēram, gan Latvijā, gan citviet Facebook lietotāji dalījās ar foto, kuros redzami it kā no sejas masku nēsāšanas parādījušies izsitumi.

Foto: Re:Baltica/Re:Check

Patiesībā, kā noskaidroja ziņu aģentūras AFP faktu pārbaudītāji, ierakstam pievienotas sen iepriekš uzņemtas fotogrāfijas ar vējbakām, ekzēmu un citām ar masku nekādi nesaistītām ādas slimībām. 

Mēs Google attēlu meklētāju esam izmantojuši, piemēram, rakstot par it kā šovasar sodītu ābolu tirgotāju un bez apsardzes pastaigā devušos Austrijas prezidentu.

Sarežģītāk ir pārbaudīt video materiālus. Taču var mēģināt ar Google attēlu meklētāju pārbaudīt ekrānšāviņu, kurā redzams kāds attiecīgā video kadrs.  

Kāpēc ir vērts noskaidrot, vai draugos aicina īsts cilvēks?

Jau iepriekš rakstīts, ka Covid-19 dezinformācijas izplatītāji auditorijas piesaistei izmanto arī negodīgas metodes, tajā skaitā ziņojumus izplata ar troļļu palīdzību. Tas lietotājus var maldināt ne tikai par cilvēku skaitu, kas atbalsta sazvērestības teorijas.

Apstiprinot troļļu draudzības aicinājumus, var mainīties saturs, ko redzat savā ziņu lentē.

Tajā ieplūdīs arī ieraksti, ar kuriem dalās vai kurus ar “patīk” atzīmējuši jūsu draugu lokā apstiprinātie troļļi. Domnīcas Atlantic Council dezinformācijas pētniece Nika Aleksejeva stāsta: “Facebook algoritms domā, ka, ja jau taviem draugiem tas interesē – un šajā gadījumā tavi draugi ir šie viltus konti – tātad tevi arī tas varētu interesēt.” Tā troļļi var pavairot ne tikai nepatiesu saturu par Covid-19 vai citām tēmām, bet arī dažādus ierakstus, kuros, piemēram, mēģināts izkrāpt naudu vai lietotāju datus. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu