Dumpis prognozē, kad Latvijā varēs spriest par esošo ierobežojumu efektu (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrijas galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis
Veselības ministrijas galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis Foto: Evija Trifanova/LETA

Par esošo ierobežojumu efektu varēs spriest nedēļas otrajā pusē vai nākamnedēļ, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Speciālists skaidroja, ka svētku dienās veikts mazāk testu, tāpēc "īsto bildi" redzēsim rīt, parīt, aizparīt.

"Bet izskatās, ka šis gadījumu skaits nevarētu ievērojami samazināties, ņemot vērā pagājušās nedēļas pīķi, kas savukārt atspoguļoja notikumus pirms Ziemassvētkiem," sacīja Dumpis.

Tomēr, teikt, ka esošie ierobežojumi nedarbojas, būtu pāragri, jo parasti jānogaida vismaz desmit līdz 14 dienas, viņš atzina. Speciālists cer, ka ierobežojumu efektu varēs vērot šīs nedēļas otrajā pusē vai nākamajā nedēļā.

Vaicāts, kā vēl mazināt saslimstību, infektologs vēlreiz uzsvēra, ka vēl nav skaidrs, vai esošie ierobežojumi ir iedarbojušies.

"Jāsaprot, ka ierobežojumi ir viena lieta, bet otra - tos ievērot. Tur ir tā problēma. Mēs aicinājām cilvēkus būt varoņiem un palikt mājās, bet viņi Ziemassvētkos brauca pie radiniekiem. Mēs jau nevaram katram pielikt klāt policistu. Ierobežojumi izdomāti, nevis tādēļ, lai pazemotu cilvēkus, bet lai samazinātu saslimstību," sacīja Dumpis, uzsverot, ka tie ir pierādījumos balstīti.

Ja saslimstība nemazināsies, viņaprāt, arī mazāko klašu skolēniem vēl nedēļu būtu jāpavada mājās.

"Lai arī mazās skolas klases nav lielie spēlētāji infekcijas izplatībā, bērni rada kustību, viņus ved uz skolu, vecāki tiekas, bērni var kopā inficēties un inficēt vecākus. Tā kā, ja saslimstība nemazinās, pat mazās klases varētu vēl nedēļu pagaidīt,"

viņš norādīja, piebilstot, ka tomēr jāvērtē šodienas saslimstības cipari, jo ir ļoti nopietni sociālpsiholoģiski un arī ekonomiski aspekti, kādēļ mazāko klašu audzēkņiem būtu jāiet uz skolu. Viņš domā, ka šīs nedēļas saslimstības cipari parādīs, vai to varēsim vai nē.

Dumpis uzsvēra, ka jebkura neaizsargāta tikšanās ir ārkārtīgi bīstama un "šāviens sev kājā". Mediķis atklāja, ka Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā ir stacionēti trīs ģimeņu vairāki locekļi - un tas ir saistīts ar kontaktiem cilvēku starpā.

Saslimstības cipars ir jāsamazina, lai ko tas prasītu, teica infektologs. "Jo slimnīcas šādā veidā nespēs ilgstoši funkcionēt," viņš norādīja, aicinot ņemt vērā, ka arī personāls izdeg.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu