Īsumā! ⟩ Par kādiem "ieročiem" cīņā pret Covid-19 valdība lēma otrdienas sēdē (2)

Covid-19. Ilustratīvs attēls. Foto: vovan/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Otrdien, 5. janvārī, notika kārtējā valdības un Krīzes vadības padomes kopsēde, kurā konceptuāli nolemts valstī noteiktos ierobežojumus pagarināt līdz 25. janvārim. Portāls "Apollo.lv" apkopoja aktuālo informāciju par kopsēdē nolemto.

Valstī noteiktie ar Covid-19 saistītie ierobežojumi būs spēkā līdz 25. janvārim

Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis pastāstīja, ka valdība uzklausīja ekspertu sniegto informāciju par epidemioloģisko situāciju. Pēc Citskovska teiktā, situācija joprojām ir nopietna un pieaug slimnīcās stacionēto pacientu skaits.

Balstoties uz to, valdība šodien konceptuāli vienojusies līdz 25. janvārim pagarināt valstī noteiktos ierobežojumus, bet konkrēti lēmumi tiks pieņemti valdības sēdē ceturtdien, 7. janvārī.

Citskovskis piebilda, ka galvenokārt ir runa par jau spēkā esošu ierobežojumu pagarināšanu, kas attiecas uz pakalpojumu sniegšanu un tirdzniecību, kā arī izglītību. Savukārt par komandantstundas pagarināšanu patlaban netiek diskutēts.

Citskovskis norādīja, ka līdz ceturtdienai eksperti izstrādās konkrētus priekšlikumus attiecībā uz regulējumu tirdzniecības vietās, iegādājamo preču klāstu un citām detaļām.

Pagarinot ārkārtējo stāvokli, visticamāk, turpinās izmaksāt dīkstāves pabalstus

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) norādīja, ka gadījumā, ja valdība ceturtdien, 7. janvārī, lems par ierobežojumu pagarināšanu, valstī būs jāievieš atbilstoši atbalsta pasākumi.

Pēc ministra teiktā, arī turpmāk būtu jāizmaksā dīkstāves pabalsti, algu subsīdijas un jāpiešķir finansējums apgrozāmajiem līdzekļiem. Vienlaikus Vitenbergs rosinās paplašināt atbalsta saņēmēju loku, paredzot, ka uz atbalstu varētu pretendēt tie uzņēmumi, kuriem šogad būs apgrozījuma kritums pret pagājušo gadu.

Tāpat Vitenbergs informēja, ka plānots ieviest jaunu atbalsta instrumentu - atbalsts nomas maksas segšanai, uz kuru varētu pretendēt gan Covid-19 krīzē cietuši tirdzniecības uzņēmumi, gan pakalpojumu sniedzēji, piemēram, frizētavas un kafejnīcas.

Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī no 9. novembra līdz 7. februārim ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne ierobežojumu.

Jaunāko klašu skolēniem pagarina brīvlaiku līdz 25. janvārim

Covid-19 izplatības dēļ atkārtoti pagarinot skolēnu ziemas brīvlaiku jaunāko klašu skolēniem, vienlaikus tiks pagarināts arī mācību gads vasarā, skaidroja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Viņa pauda, ka, neskatoties uz to, ka saslimstības radītāji vecuma grupā līdz 14 gadiem "stāv uz vietas", izglītības nozarē "sadarbībā un līdzatbildībā" tiks pagarināti līdz šim esošie ierobežojumi.

"Līdz 25. janvārim paliksim to pašu ierobežojumu varā - attālinātās mācības 7.-12. klašu skolēniem, profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem. 1.-4. klasei būs ilgāks brīvlaiks, bet tas rezultēsies arī ar mācību gada pagarinājumu," atklāja politiķe.

Attiecībā uz 5.-6. klašu skolēniem un to, vai atsākt šo skolēnu izglītošanas procesu, vēl tiks lemts, taču ministre pieļāva, ka minēto klašu skolēni varētu jau nākamajā nedēļā atsākt mācības attālināti.

Šuplinska uzsvēra, ka Covid-19 ierobežojumu mīkstināšanai būtu jāsākas ar to mazināšanu tieši izglītības sektorā.

Tāpat valdība konceptuāli lēma turpināt projekta "Tava klase" filmēšanu, kā arī paredzēt atbalsta mehānismus "pilnīgi visa līmeņa pedagogiem attālināto mācību nodrošināšanai".

Šuplinska skaidroja, ka Izglītības un zinātnes ministrija jau vairākas reizes rosinājusi ieviest atbalsta mehānismus dažādu grupu pedagogiem, taču jautājums netika atrisināts kritēriju trūkuma dēļ. "Pedagogiem nav tik vienkārši saskaitīt virsstundas kā, piemēram, mediķiem," pauda politiķe.

Viņa gan norādīja, ka piektdien, 8. janvārī, paredzēta īpašas darba grupas sēde, kurā tiks spriests par šādu kritēriju izstrādi, pēc kā sekotu arī jautājumi par "atbalsta apmēru finanšu mērogā".

Varētu ļaut strādāt visiem tirgotājiem

Ievērojot stingrus epidemioloģiskās drošības pasākumus, varētu atļaut strādāt pilnīgi visiem tirgotājiem, atzina ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

Viņš stāstīja, ka, pagarinot ierobežojumu termiņu, kļūst sarežģītāka situācija ar iespējām iegādāties noteiktas preces, tāpēc Ekonomikas ministrija rosinājusi atļaut strādāt arī tiem tirgotājiem, kuru darbība patlaban klātienē ir ierobežota vai apturēta.

"Ministrija saņem dažādus ieteikumus ar precēm, kuras vajadzētu iekļaut ārkārtējās situācijas laikā tirgojamo preču sarakstā, bet tas nekad nebūs pilnīgs un sabiedrība būs neapmierināta,"

stāstīja Vitenbergs, piebilstot, ka valdība kopumā šādu priekšlikumu atbalstījusi, tomēr vēl nav zināms, no kura datuma varētu atļaut strādāt visiem tirgotājiem.

Vienlaikus ministrs norādīja, ka, uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, pēc 25. janvāra varētu pakāpeniski mīkstināt ierobežojumus pakalpojumu jomās, piemēram, skaistumkopšanā.

Valsts policija arī turpmāk mobilizēs spēkus ierobežojumu kontrolei un plāno savas darbības atkarībā no valdības lēmumiem

Aizvadītās brīvdienas liecina, ka daļai sabiedrības ir sarežģīti ievērot valstī noteiktos Covid-19 ierobežojumus, līdz ar to veidojas situācijas, kad daļa sabiedrības ir nepatīkami pārsteigta par piemēroto administratīvo atbildību, atzina Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Ruks norādīja, ka Valsts policija arī turpmāk mobilizēs spēkus ierobežojumu kontrolei un plāno savas darbības atkarībā no valdības lēmumiem.

Viņš aicināja visus Latvijas iedzīvotājus pārciest "pandēmijas laiku saprātīgi". Ruks uzsvēra, ka, "tikai kopā ievērojot ierobežojumus, varam panākt, ka epidemioloģiskā situācija uzlabojas".

Jau ziņots, ka aizvadītajās piecās dienās komandantstundas kontroles uzraudzībā kopumā pārbaudītas 24 975 personas. Saistībā ar komandantstundas ierobežojumu neievērošanu policija sākusi 3421 administratīvo pārkāpumu procesu, kā arī papildus sāktajiem procesiem konstatēts vēl 1041 ziņojums, par kuriem vēl tiks sākti administratīvie procesi.

Visvairāk administratīvo procesu reģistrēts Rīgas reģionā - kopumā 1519.

Savukārt vēl 8478 gadījumos personām doti preventīvi norādījumi un aizrādījumi.

Tāpat sākti četri kriminālprocesi par uzbrukumu policistiem.

Policijas klātbūtne ir vainagojusies arī citos uzdevumos, proti, aizturētas vairākas meklēšanā esošas personas, tāpat sākti kriminālprocesi par narkotiku noziegumiem, bet vienā gadījumā apturēta zagta automašīna ar visiem zagļiem.

Video: Preses konferences ieraksts pēc Krīzes vadības padomes kopsēdes

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu