"Tie ir meli, tik balti kā Kariņa kunga mati." Viņķele par atteikšanos no "Pfizer" papildu vakcīnām (31)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministre Ilze Viņķele
Veselības ministre Ilze Viņķele Foto: Edijs Pālens/LETA

Ņemot vērā krasās atšķirības pozīcijās un pasaules izpratnē ar premjerministru Krišjāni Kariņu, neuzticības izteikšana un demisijas pieprasījums veselības ministrei bijis "visai loģisks iznākums", otrdien LTV raidījumā "Šodienas jautājums" atzina pati ministre Ilze Viņķele. Vairākus strīdus jautājumus viņa skaidroja ar viedokļu atšķirībām, bet valdības vadītāja apgalvojumus, ka VM iepriekš atteikusies no "Pfizer" vakcīnu papildu devām, viņa nosauca par meliem.  

Viņķele gan atzina, ka viņu pārsteidzis izpildījums, kādā viņai izteikta neuzticība, jo, viņasprāt, tā nav bijusi koleģiāla rīcības. "Valdības vadītājam tik daudz dūšu jau nu vajadzēja saņemt kā piezvanīt, ja nevēlas sarunu attālināti ar video un skatīties acīs, un pateikt: "Viņķele, mūsu ceļi šķiras, neesmu apmierināts ar tavu darbu!" Kariņa kungs izmantoja savu tradicionālo taktiku par smagiem lēmumiem nerunāt tieši, bet plašākā lokā, savā veidā gūstot iedrošinājumu," kritizēja ministre.  

Jautāta par pieļautajām kļūdām amatā, Viņķele skaidroja, ka lielākās grūtības radījušas "kardināli būtiskas uzskatu atšķirības" ar valdības vadītāju.

Viņķele uzsvēra, ka viņas pārliecība jau no krīzes pirmās dienas bijusi tāda, ka krīze veselībā ir cieši saistīta ar sociālekonomiskajiem faktoriem. "Arī Veselības ministrijas (VM) kolēģi, speciālisti, ierēdņi un eksperti jau no vasaras vidus uzsvēruši, ka rudenī epidemioloģiskie ierobežojumi būs efektīvi tikai tad, ja tie nekavējoties tiks kombinēti ar pietiekamām atbalsta sistēmām un lēmumiem. Man nezināmu apstākļu dēļ

[valdībai] vieglāk ir bijis fokusēt uzmanību uz veselības ierobežojumiem, pametot novārtā adekvātu un laicīgu atbalsta sistēmu.

Man nav pārmetumu Ekonomikas ministrijai (EM), kas gatavoja šos priekšlikumus, bet, kur tas sastopas ar pretestību, ir pieejamais finansējums un izpratne, vai cilvēkiem šajā situācijā vispār ir jāpalīdz," sacīja Viņķele. 

Viņa izvairījās no tieša vērtējuma, vai veselības nozarē pieļautas stratēģiskas kļūdas - tās būšot redzamas pēc krīzes beigām: "Esmu rīkojusies tās informācijas, resursu un pieejamo spēku ietvaros, kas bijuši manā kā ministres rīcībā."  

Viņķelei un Kariņam bijušas domstarpības arī par obligātu masku valkāšanu pavasarī. Viņķele uzsvēra, ka viņai nav sava viedokļa par maskām, jo šajā jautājumā paļaujas uz ekspertu ieteikumiem. "Ja profesors [Uga] Dumpis un cienījamais eksperts Jurijs Perevoščikovs apgalvoja vairākkārt, ka masku valkāšana zemas vīrusa izplatības apstākļos ir vērtējama drīzāk kā nevēlama, jo varētu degradēt šo svarīgo pasākumu brīdī, kad tas būs vajadzīgs, šajā brīdī tas nav Viņķeles viedoklis - tas ir ekspertu viedoklis. Ja tas nepatīk premjeram, tad tā ir klasiskā situācija, kad nogalina ziņnesi," sacīja ministre. 

Kariņam šajā jautājumā esot bijusi skaidra sava vīzija, kas balstīta personiskajā pieredzē. 

"Esmu ieguvusi tādu izglītību, kur šādu piegājienu ar ekspertu ieteikumu tulkošanu partiju politikās vai savu baiļu ietvarā uzskata par neprofesionālu un nepieņemamu.

Veselības ministrijā uz durvīm ir jābūt uzrakstam, ka pie šīm durvīm partiju politika beidzas un iekšā ir tikai un vienīgi uz pierādījumiem un zinātni balstīti lēmumi. Šī ir ticība, kurā es paļaujos un kurā es esmu savus lēmumus balstījusi vienmēr un konsekventi."

Viņķele arī nepiekrita pārmetumiem par to, ka VM nebija pietiekami ātri un pietiekami detalizēti izstrādājusi vakcinācijas plānu, jo pašreizējā stratēģija esot pat krietni detalizētāka nekā Igaunijai un Vācijai, kuru premjers sarunās minējis kā piemēru. Viņa arī piebilda, ka apgalvojumus par plāna neesamību cilvēki, kas pie tā strādājuši, uztvēruši kā smagus apvainojumus.

Viņa atzina, ka vēl vakar vēlu vakarā vakcinācijas plānā veikti pēdējie precizējumi, jo tika gaidītas ziņas no Eiropas zāļu aģentūras: "Vakarā tikai saņēmām informāciju, ka viena no  vakcīnām - Moderna - pagaidām vēl netiek piereģistrēta.

Ilūzija par [vakcinācijas] plānu, kurš nemainīgi tiktu pieņemts, piemēram, 1.decembrī, ir nereāla, jo tajā ir pietiekami daudz mainīgo -

piegādes un vakcīnas, kas pieejamas Eiropas Savienībā."

Visasāk Viņķele reaģēja uz Kariņa apgalvojumu, ka Veselības ministrija atteikusies no papildu "Pfizer" vakcīnu devām. Premjerministrs otrdien preses konferencē sacīja, ka "mēs valdībā jau vienu reizi pirms nedēļas uzzinājām, ka kaut kur Veselības ministrijā notikusi atteikšanās no papildus "Pfizer" devām. Mums bija iespēja pieteikties, un mēs bijām spiesti valdībā šo lēmumu mainīt".

Ministre uzsvēra, ka 

ne VM, ne Zāļu valsts aģentūra ne no kā neatteicās: "Tie ir meli. Klaji, balti meli - tik balti kā Kariņa kunga mati."

Pēc Viņķeles teiktā, kad saņemta informācija par līgumā papildus iespējamām "Pfizer" vakcīnu devu piegādēm, jautājums apspriests ar pārējo Baltijas valstu veselības ministriem, lai saprastu, uz cik lielu papildus vakcīnu devu pieteikties. Lēmums ražotājiem bija jānosūta līdz pusnaktij, un tas arī tika izdarīts.

"Lēmums Ministru kabinetā bija jāskata ne tādēļ, ka VM no kaut kā bija atteikusies, bet gluži otrādi - bija pieteikusies uz papildus vakcīnu devu piegādi un mums MK vajadzēja apstiprinājumu, ka valdība to finansēs," skaidroja ministre. 

Tas pats notiks arī šonedēļ, jo ir vēl viena papildu devu piegāde 160 000 apmērā, kam VM ir pieteikusies un kam jāsaņem MK apstiprinājums to finansējumam.

Uz jautājumu, kas turpmāk varētu kandidēt uz veselības ministra amatu, Viņķele atzina - lai arī kustībai "Par!" un "Latvijas attīstībai" patlaban ir sarežģītas attiecības, abi flangi tic vienam - zinātnē pierādītiem lēmumiem, kam jābūt pamatā politiskiem lēmumiem, īpaši veselības aprūpē.

"Cilvēks, ko deleģēsim veselības ministra amatam, būs tikpat konsekvents šīs pieejas īstenotājs, kā to darīju es." 

Līdz jauna veselības ministra apstiprināšanai Saeimā Kariņš par ministra pienākumu izpildītāju iecēlis aizsardzības ministru Arti Pabriku, kurš savukārt paziņojis, ka "uzskata par savu pienākumu no šī goda atteikties." 

Viņķele gan nesatraucas, ka nozare krīzes brīdī varētu palikt bez vadības. "Domāju, ka Kariņa kungam ir prasmes un vēlēšanās, lai viss notiek labi un pareizi, un to īso brīdi, kas būs jāpavada bez Saeimā apstiprināta ministra, viņš pilnīgi noteikti var tikt galā ar šiem pienākumiem," sacīja Viņķele.  

Formāli vēl līdz ceturtdienai Viņķele ir veselības ministre, un rīt viņa piedalīsies kārtējā krīzes koordinācijas sanāksmē VM. "Vēlos izmantot iespēju pateikt, cik nu vien sirsnīgu paldies cilvēks var pateikt, saviem kolēģiem ministrijā, jo

tā ir labākā krīzes komanda, ko var iedomāties, un es novēlu, lai katram, kam jāstrādā krīzē, būtu tik brīnišķīgi kolēģi,"

ar asarām acīs sacīja Viņķele. 

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu