PVO vīlusies par Pekinas kavēšanos ar atļaujām ekspertiem, kam jāizmeklē Covid-19 pandēmijas cēlonis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Alexandros Michailidis/shutterstock.com

ANO Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebrejesuss otrdien pauda vilšanos par to, ka Ķīnas amatpersonas nav pabeigušas darbu pie atļauju izsniegšanas ekspertu grupai, lai tā varētu ierasties Ķīnā un pētīt Covid-19 pandēmijas izraisīšanos.

Starptautiskās ekspertu grupas locekļi aizvadīto 24 stundu laikā jau sākuši ceļu no savām valstīm, ņemot vērā PVO un Ķīnas valdības panākto vienošanos, sacīja PVO vadītājs.

"Šodien mēs uzzinājām, ka Ķīnas amatpersonas vēl nav pabeigušas darbu pie nepieciešamajām atļaujām, lai komanda varētu ierasties Ķīnā," preses konferencē Ženēvā sacīja Tedross.

"Es esmu stipri vīlies par šo ziņu, ņemot vērā, ka divi locekļi jau sākuši savus ceļojumus un citi nav varējuši doties ceļā līdz pēdējam brīdim, bet ir kontaktējušies ar augsta ranga Ķīnas amatpersonām," viņš sacīja.

Tedross uzsvēra, ka ir "skaidri apliecinājis" - šī misija ir PVO prioritāte.

Ir saņemti apliecinājumi, ka Ķīna paātrina iekšējās procedūras, lai  eksperti varētu sākt darbu vistuvākajā laikā, viņš piebilda.

"Mēs esam ļoti ieinteresēti, lai šī misija uzsāk darbu iespējami drīz," uzsvēra Tedross.

Atbilstoši plānam ekspertiem būtu jāapmeklē Uhaņa, kur, kā tiek uzskatīts, vīruss pirms apmēram gada parādījās vispirms.

Misijai bija darbs jāsāk otrdien, tomēr grupas locekļi nav saņēmuši vajadzīgās atļaujas, arī vīzas, sacīja PVO ārkārtas operāciju vadītājs Maikls Raiens.

Ķīnas valdība stigri kontrolē izpēti par jaunā koronavīrusa izcelsmi, savukārt Pekinas oficiālie mediji aktīvi izplata informāciju, ka vīruss patiesībā ir izcēlies citur.

Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji vēl nesen apgalvoja, ka "arvien lielāks  skaits pētījumu apliecina - pandēmiju, visticamāk, izraisījuši vairāki atsevišķi uzliesmojumu daudzās pasaules vietās".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu