VIDEO ⟩ Eksperti informē par Covid-19 vakcināciju un vakcīnu reģistrēšanu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" pret Covid-19 injicēšanu uzsāk Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers". Ilustratīvs attēls.
Farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" pret Covid-19 injicēšanu uzsāk Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers". Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Šodien, 6. janvārī, plkst. 15.30 veselības nozares eksperti sniegs aktuālo informāciju par vakcinācijas pret Covid-19 procesu un situācijas raksturojumu par vakcīnu reģistrāciju Eiropas Savienībā.

Video: Eksperti informē par Covid-19 vakcināciju un vakcīnu reģistrēšanu

Preses konferencē piedalīsies VM Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane, Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska, Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens. Tāpat skaidrojumu sniegs Nacionālā veselības dienesta vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala un Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Elīna Dimiņa.

Kā vēstīts, Latvija līdz šim ir saņēmusi 23 400 farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" devas. Tās paredzētas kopumā 11 700 cilvēkiem, jo viena vakcinēšanai nepieciešamas divas devas. Līdz pirmdienai ieskaitot Latvijā bija vakcinēti 25% šo cilvēku, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Latvija pieteikusies kopumā 97 500 vakcīnas "Comirnaty" devām, ar ko pietiktu 48 750 personu vakcinācijai.

Vienlaikus LETA jau vēstīja, ka Latvijas Covid-19 vakcinācijas plāna īstenošana pamatā tiek saistīta ar "AstraZeneca" vakcīnām, bet galvenās vakcinēšanas jaudas varētu nodrošināt ģimenes ārsti un privātās ārstniecības iestādes, liecina Veselības ministrijas (VM) izstrādātais Covid-19 vakcinācijas stratēģijas ieviešanas plāns, kurš tapa pieejams otrdien, bet valdībā tiks skatīts ceturtdien.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja, ka, iepazīstoties ar VM izstrādāto plānu, lielākā neskaidrība ir par paredzēto pilno decentralizāciju, turklāt vakcinācijas tempam jābūt ātrākam.

Viņaprāt, arī šobrīd ienākušās vakcīnas vairāk "sēž noliktavā" nekā tiek potētas, turklāt brīvdienās nav strādāts. "Mums šī doma ir jāmaina," viņš teica.

Kariņš uzskata, ka vakcinācijas pret Covid-19 procesu dēvēt par analogu gripas potēm nav pareizi. Viņaprāt, šis nav normāls process. "Faktiski šis ir vairāk tā kā kara apstāklī. Mums ir jāvelta visi resursi un enerģija, lai tas notiktu pēc iespējas ātri," norādīja premjers.

Valdības vadītājs atzina, ka neviens nevar paredzēt, kurā mēnesī vai dienā tiks piegādātas 1000, 10 000 vai 100 000 vakcīnu devas no viena vai otra ražotāja, bet var nodrošināt, ka Latvija spētu reaģēt, ja vienas nedēļas laikā iegūtu 300 000 vai 400 000 vakcīnu un, iespējams, no dažādiem ražotājiem. Proti, ka Latvijā spētu potēt nevis 50 000 vai 100 000 cilvēku dienā, bet vēl vairāk. Viņš uzsvēra, ka ir jāizveido sistēma, lai būtu rezerves mediķi, kurus varētu iesaistīt kaut uz vienu vai divām nedēļām, lai tad, kad vakcīnas ir, tās arī tiktu izmantotas.

"Un tas ir tas, kas plānā nav skaidrs. Ir paredzēta vairāk ritmiska, plūsmveida darbība. Es domāju, ka viņa nekādā gadījumā nebūs ritmiska, bet būs pēkšņa," akcentēja Kariņš.

Viņš skaidroja, ka par plānu būs diskusija valdībā, uzklausot arī ģimenes ārstus.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu