Video IZM informē par mācību procesa organizēšanu skolās otrajā semestrī (7)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien plkst. 12 Izglītības uz zinātnes ministrija (IZM) informēs par mācību procesa organizēšanu izglītības iestādēs otrajā semestrī un valdībā pieņemtajiem lēmumiem, aģentūru LETA informēja IZM Komunikācijas nodaļā.

Video: Preses konference

Preses konferencē piedalīsies izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) un Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis. Preses konferencei varēs sekot līdzi IZM "Facebook" lapā.

Kā vēstīts, 4.janvārī pēc ziemas brīvlaika mācības attālināti atsāka 7.-12.klašu skolēni, kamēr 1.-4.klašu skolēniem ziemas brīvlaiku valdība plāno pagarināt līdz 25.janvārim. Savukārt 5.-6.klašu skolēniem plāno noteikt attālinātas mācības no pirmdienas, 11.janvāra.

Preses konferencē otrdien Šuplinska norādīja, ka, Covid-19 izplatības dēļ atkārtoti pagarinot skolēnu ziemas brīvlaiku jaunāko klašu skolēniem, vienlaikus tiks pagarināts arī mācību gads vasarā.

Viņa pauda, ka, neskatoties uz to, ka saslimstības radītāji vecuma grupā līdz 14 gadiem "stāv uz vietas", izglītības nozarē "sadarbībā un līdzatbildībā" tiks pagarināti līdz šim esošie ierobežojumi.

"Līdz 25.janvārim paliksim to pašu ierobežojumu varā - attālinātās mācības 7.-12.klašu skolēniem, profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem un speciālo izglītības iestāžu skolēniem. 1.-4.klasei būs ilgāks brīvlaiks, bet tas rezultēsies arī ar mācību gada pagarinājumu," atklāja politiķe.

Šuplinska uzsvēra, ka Covid-19 ierobežojumu mīkstināšanai būtu jāsākas ar to mazināšanu tieši izglītības sektorā.

Tāpat otrdien valdība konceptuāli lēma turpināt projekta "Tava klase" filmēšanu, kā arī paredzēt atbalsta mehānismus "pilnīgi visa līmeņa pedagogiem attālināto mācību nodrošināšanai".

Valdība bija plānojusi, ka jaunāko klašu skolēni pēc ziemas brīvlaika skolā lietos sejas aizsargmaskas, taču pret to kategoriski iebilda vecāki, kuru viedokli respektēja arī Saeima un aicināja valdību atkārtoti izvērtēt lēmumu likt arī sākumskolu audzēkņiem janvārī skolās lietot sejas aizsargmaskas. Diemžēl valdība par to atkārtoti vēl nav lēmusi.

Kā vēstīts, pagājušā gada 3.decembrī preses konferencē Šuplinska skaidroja, ka gadījumā, ja janvārī pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars būs 4-5% no testēto skaita, tad valdība varētu lemt par atvieglojumiem mācību procesā un 9. un 12.klašu skolēnu mācīšanos klātienē.

Viņa stāstīja, ka, ja janvāra sākumā vai vidū būs uzlabojusies kopējā saslimstības statistika, skolas varēs atgriezties pie A un B modeļa realizācijas, atkarībā no skolas infrastruktūras. Arī pagaidām spēkā esošā prasība par nepieciešamību nodrošināt trīs kvadrātmetrus katram skolēnam būs spēkā atkarībā no Covid-19 statistikas janvārī, teica ministre.

Vienlaikus izglītības ministre norādīja, ka, ja pozitīvo gadījumu īpatsvars būs 4-5% robežās, arī 7.-12.klases varētu pāriet vismaz uz B mācību modeli. Vidējais pozitīvo testu īpatsvars laikā no pagājušā gada 28.decembra līdz šā gada 3.janvārim ir aptuveni 12,2%.

Šuplinska uzsvēra, ka šobrīd jāmeklē nestandarta risinājumi un jārespektē drošības pasākumi. Kad to nevar, vai uzrodas kādi šķēršļi, vajag vērsties pie Izglītības un zinātnes ministrijas, Izglītības kvalitātes valsts dienesta un savas pašvaldības, lai kopīgiem spēkiem pārvarētu grūtības, kas saistītas ar Covid-19 saslimušo skaita pieaugumu, pauda ministre.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu