Uzziņa ⟩ Kad ikviens no mums provizoriski varēs vakcinēties pret Covid-19? (15)

Ilustratīvs attēls. Foto: Nicky J Graham/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Veselības ministrijas (VM) plānā ietilpst līdz 2021. gada jūlijam vakcinēt vismaz 60% Latvijas iedzīvotāju. Pēc tam vakcinācija būs pieejama arī tiem, kuri nav prioritārajās grupās. Kas ir šīs prioritārās grupas bez mediķiem un kad plānots tās vakcinēt?

Ikviens Latvijas iedzīvotājs tiks informēts, kurā brīdī viņam ir iespēja vakcīnu saņemt, tāpēc nevajadzētu uztraukties, ka nokavēs rindu, nesaņems ziņu un nevarēs pieteikties. Cilvēkus uzrunās gan ģimenes ārsti, gan dažādas pacientu un darba devēju organizācijas, paši darba devēji un valsts iestādes.

Foto: Latvijā piegādātas pirmās Covid-19 vakcīnas

Tāpat tiks saņemta elektroniska vēstule, informācija būs pieejama medijos un citos kanālos. Gada pirmajā pusē īpašs uzsvars būs ir prioritārajām grupām, savukārt citi vakcinēties varēs gada otrajā pusē.

Piemēram, ģimenes ārsti par savu iespēju sākt vakcinēties ziņu saņems jau janvārī, pēc tam būs nepieciešams pierakstīties kādā no vakcinācijas kabinetiem slimnīcās vai veselības aprūpes centros. Skolotājiem kārta vakcinēties būs februārī un vakcināciju veiks arī uz vietas izglītības iestādēs, ko nodrošinās mobilās vakcinācijas brigādes.

Martā uz vakcināciju ģimenes ārsti aicinās cilvēkus ar 2. tipa cukura diabētu, bet aprīlī ikvienu, kas ir vecumā no 60-64 gadiem. Pēc šāda principa iedzīvotāji ir sadalīti vakcinējamo personu grupās.

 

Kopumā tiktu sasniegta vakcinācijas aptvere no kopējā iedzīvotāju skaita 82%.

Sabiedrības vakcinācijas plāns ir izstrādāts vadoties no Imunizācijas valsts padomes rekomendācijām prioritāri vakcinējamo grupu saraksta papildināšanai:

● Tiek atbalstīts pēc iespējas ātrāk paplašināt vakcinējamo personu grupas, tiklīdz būs pieejams pietiekams vakcīnu skaits, uzsākot prioritāro grupu vakcināciju, kas nav iekļautas pirmajās divās vakcinēšanas fāzēs, lai varētu pēc iespējas ātrāk uzsākt senioru vecuma grupā 60+ un cilvēku ar hroniskām slimībām vakcināciju, negaidot brīdi, kad tiks pabeigta visu veselības aprūpes speciālistu vakcinēšana;

● Pedagogu vakcināciju plānots nodrošināt pēc iespējas ātrāk;

● Prioritāri vakcinējamo personu grupā jāiekļauj medicīnas studenti, jo viņi var tikt iesaistīti Covid-19 pacientu aprūpē krīzes gadījumā. Tiek rekomendēts veikt citu iespējamo Covid-19 pacientu aprūpē iesaistāmo personu informēšana par vakcīnas pieejamību šajā grupā;

● Veikt personu, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā ar bērniem, kam ir noteiktas hroniskas un imūnsupresējošas slimības, iekļaušanu prioritāri vakcinējamo personu grupā, ja šīm personām nav kontrindikācijas vakcinācijai;

● Imunizācijas valsts padome ir neatkarīga zinātniska padome, tādēļ uz izvirzīto jautājumu par LR Saeimas un Ministru kabineta vakcināciju pirmo vakcīnu pret Covid-19 piegāžu laikā, lai nodrošinātu valsts funkciju izpildi, Saeimai un Ministru kabinetam pašiem būtu jāveic iespējamā riska novērtējums darbiniekiem, novērtējot darbinieku veicamā darba specifiku un nosakot grupas, kam primāri ir jānodrošina amata pienākumu veikšana klātienē, un kuriem savu tiešo darba uzdevumu izpildei attālinātas darba iespējas nepastāv;

● Nacionālie bruņotie spēki pēc iespējas būtu jāiekļauj prioritāri vakcinējamo grupā. Iekļaušanas nepieciešamība ir saistāma ar to, ka armija turpina veikt savu darba pienākumu izpildi klātienē, un viņu pienākumu pildīšana ir saistīta ar valsts drošības funkciju izpildi.

Foto: Stradiņa slimnīcā mediķi tiek vakcinēti pret Covid-19

Šāda plāna īstenošanai palielināta būs arī vakcinācijas kabinetu kapacitāte:

  • laika posmā no janvāra līdz martam tiks vakcinēti vidēji 50 131 cilvēki nedēļā (atbilstoši pieejamo vakcīnu apjomam katrā mēnesī. Līdz marta beigām ražotāji solījuši piegādāt vakcīnas 325 851 cilvēku vakcinācijai);
  • laika posmā no aprīļa līdz jūnijam prognozētais piegādāto vakcīnu apjoms dubultosies, tādēļ tiks dubultota vakcinācijas kabinetu kapacitāte, nodrošinot, ka nedēļas laikā tiks vakcinēti 100 000 cilvēki.

Jau ziņots, ka līdz otrdienai, 5. janvārim, vakcinēti 3803 cilvēki, norāda Nacionālais veselības dienests. Tāpat atklājies, ka dezinformācijas dēļ Daugavpils slimnīcā joprojām maz mediķu piekrituši vakcinēties pret Covid-19.

Vakcinēties pret Covid-19 varētu motivēt nozare cienītu kolēģu aicinājumi, uzskata SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca" valdes loceklis Grigorijs Semjonovs.

Viņš atzina, ka atsaucība vakcinēties slimnīcā joprojām ir zema, un liela darbinieku daļa tic dezinformācijai par vakcīnām, kas tiek izplatīta sociālajos tīklos un medijos. Turklāt ir darbinieki, kas vairāk uzticas "AstraZeneca", nevis "BioNTech"/"Pfizer" radītajai vakcīnai, un esot gatavi vakcinēties vēlāk. "AstraZeneca" vakcīnai gan tuvākajā laikā neprognozē atzīšanu, lai to varētu lietot Eiropas Savienībā, kamēr otra vakcīna to ir saņēmusi.

"Bet mediķi ir iekļauti plānā kā prioritārā grupa, un, iespējams, vēlāk iespēju nemaz nebūs. Mēģinām pārliecināt, ka vakcīna var mūs palīdzēt, un citu rīku mums nav," apgalvoja iestādes vadītājs.

Latvija līdz šim ir saņēmusi 23 400 farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" devas. Tās paredzētas kopumā 11 700 cilvēkiem, jo viena vakcinēšanai nepieciešamas divas devas. Tādējādi līdz šim vakcinēti 32,5% šo cilvēku, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Video: Eksperti informē par Covid-19 vakcināciju un vakcīnu reģistrēšanu

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu