Rinkēvičs: Eiropas Komisijas pret Covid-19 vakcīnu iepirkumu stratēģiju vajadzētu vērtēt nedaudz vēlāk

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisijas (EK) pret Covid-19 vakcīnu iepirkumu stratēģiju vajadzētu vērtēt nevis šodien, kad vakcinācija ir jau sākusies, bet pēc diviem mēnešiem, šādu viedokli Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pauda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Runājot par vakcinācijas procesu kopumā, ārlietu ministrs norādīja, ka viņam ir divi atskaites punkti un pirmais no tiem ir, cik ātri Eiropas Savienība (ES) spēs akreditēt un izmantot vairāku ražotāju vakcīnas. Līdz šim oficiāli akreditēta bija "Pfizer" un "BioNTech", ko mēdz uzskatīt par vienu no sarežģītākajām vakcīnām, pauda Rinkēvičs.

Viņš norādīja, ka tā ir sarežģīta kaut vai tādēļ, ka nepieciešamas divas vakcīnas devas, nepieciešama ļoti zema temperatūra vakcīnas uzglabāšanai un ir vajadzīga noteikta transportēšanas procedūra.

Ministrs uzsvēra, ka Latvijas interesēs ir pēc iespējas ātrāk vakcinēt ārstniecības un aprūpes darbiniekus, lai ārstniecības iestādēs nebūtu pārslodzes, jo slimnīcās netrūkst gultasvietu, bet gan darbinieku. Viņa ieskatā, kā nākamie būtu jāvakcinē sociāli aizsargājamākie, dzīvojošie un strādājošie aprūpes namos. Ministrs pieļāva, šādi arī veidojas viņa minētie divi mēneši.

Viņš domā, ka EK pret Covid-19 vakcīnu iepirkumu stratēģijai konkrētu vērtējumu varētu dot martā, aprīlī, kad varēs redzēt, kādas un cik vakcīnas mums būs pieejamas. Viņš piebilda, ka Latvijas Covid-19 vakcinācijas plāna īstenošana pamatā tika saistīta ar "AstraZeneca" vakcīnām, kas vēl ne tuvu nav tikusi līdz akreditācijai.

Rinkēvičs atzīmēja, ka pašmāju eksperti uzskata "AstraZeneca" vakcīnu par vienkāršāku, kas ir taisnība, bet, ja tā nesaņems akreditāciju, tad Latvijai, iespējams, nebūs nekā. "Jūs varat iedomāties kādas kaislības būs pēc pāris mēnešiem? Tas, kas notiek šodien, šķitīs kā mazs un nevainīgs bērnu lugas iestudējums," pauda ministrs.

LETA jau rakstīja, ka Eiropas Zāļu aģentūra trešdien apstiprināja ražotāja "Moderna" Covid-19 vakcīnu izmantošanai ES. ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu.

"Moderna" vakcīna ir jau otrā "Covid-19 vakcīna, kas apstiprināta izmantošanai ES pēc kompāniju "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnas, kas tika apstiprināta decembrī.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu