ES valstis aicina EK palīdzēt austrumu kaimiņiem ar vakcināciju pret Covid-19

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" pret Covid-19 injicēšanu uzsāk Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers". Ilustratīvs attēls.
Farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" pret Covid-19 injicēšanu uzsāk Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers". Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis trešdien aicinājušas Eiropas Komisiju (EK) palīdzēt bloka austrumu kaimiņvalstīm vakcinēt savus iedzīvotājus pret Covid-19.

Ārlietu ministri no Bulgārijas, Horvātijas, Čehijas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas un Zviedrijas nosūtījuši EK vēstuli, kurā pauž uzskatu, ka ES robežas nebūs drošas, ja ES nepalielinās atbalstu saviem tuvākajiem kaimiņiem.

"Mūsu austrumu partneri vairākos gadījumos ir atzinīgi novērtējuši ES palīdzību, kas saistīta ar Covid-19, un lūgusi paātrināt piekļuvi vakcīnai," norādīts vēstulē EK.

Eiropas Zāļu aģentūra ir apstiprinājusi izmantošanai ES divas Covid-19 vakcīnas: uzņēmuma "Moderna" vakcīnu un kompāniju "BioNTech" un "Pfizer" izstrādāto vakcīnu. Taču varasiestādes ES ir izpelnījušās kritiku par vakcinācijas kampaņas lēno sākumu.

EK cenšas palielināt pieejamo vakcīnas devu skaitu, bet ir saskārusies ar problēmām ražošanā.

Ārpus bloka teritorijas ES pašreiz piedāvā palīdzību ar vakcīnām Balkānos un decembrī pieņēma lēmumu atvēlēt 70 miljonus eiro, lai palīdzētu iegādāties vakcīnas.

13 ES valstu vēstulē EK aicināta piedāvāt līdzīgu palīdzību arī ES Austrumu partnerības programmas valstīm: Armēnijai, Azerbaidžānai, Baltkrievijai, Gruzijai, Moldovai un Ukrainai.

"Mēs uzskatām, ka ES jādara vairāk (..) un jāvelta līdzīga uzmanība un atbalsts arī citiem ES kaimiņiem - valstīm no ES Austrumu partnerības," teikts ārlietu ministru kopīgajā vēstulē.

EK preses pārstāvis apstiprināja, ka šāda vēstule ir saņemta, un pavēstīja, ka EK risina sarunas ar partnerības valstīm, bet plašāku informāciju nesniedza.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu