Ģirģens pārliecināts, ka papildu ierobežojumi gadu mijā bijuši efektīvi (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens Foto: Ieva Leiniša/LETA

Papildu ierobežojumi, tostarp komandantstunda, gadu mijā ir devuši rezultātu, šodien Saeimas sēdē, ziņojot par ārkārtas situācijas pagarināšanu un papildus ierobežojumu ieviešanu, tādu pārliecību pauda iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Lai gan situācija kopumā pasliktinās, Ģirģens uzskata, ka ieviestie pasākumi bija efektīvi, un mobilitātes ierobežošana svinību laikā deva iespēju mazināt vīrusa izplatīšanos.

Viņš aicināja cilvēkus vēl nedaudz paciesties un izturēt vēl vienu komandantstundu no 8. līdz 10.janvārim.

Ģirģens aicināja cilvēkus, kuri klausās Saeimas sēdi, aizdomāties, ka vīruss neskar tikai katru cilvēku atsevišķi, un uz to nevar raudzīties vienkāršoti - saslimu, pārslimoju, izveseļojos. Covid-19 ietekmē visas jomas, gan mediķus, gan tiesībsargājošās iestādes, ugunsdzēsējus, robežsargus un pārējos, viņš uzsvēra.

Tādēļ esot jāsaprot, ka situācijas pasliktināšanās var ietekmēt ikvienu sabiedrības locekli.

"Ja saslims ārsts, policists, ugunsdzēsējs - kurš jūs ārstēs, kurš dzēsīs ugunsgrēku, kurš garantēs drošību?" vaicāja ministrs.

Ministrs aicināja cilvēkus vērtēt valdības lēmumus un ieviestos ierobežojumus no kopējā valsts un sabiedrības labuma.

LETA jau ziņoja, ka Saeima šodien sanāk uz divām ārkārtas sēdēm. Vienā no tām tiek skatīts jautājums par Ministru kabineta grozījumiem rīkojumā Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis 5.janvārī intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja, ka par esošo Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu efektu varēs spriest šīs nedēļas otrajā pusē vai nākamnedēļ.

Speciālists otrdien skaidroja, ka svētku dienās veikts mazāk testu, tāpēc "īsto bildi" redzēsim trešdien, ceturtdien, piektdien. "Bet izskatās, ka šis gadījumu skaits nevarētu ievērojami samazināties, ņemot vērā pagājušās nedēļas pīķi, kas savukārt atspoguļoja notikumus pirms Ziemassvētkiem," sacīja Dumpis.

Tomēr, teikt, ka esošie ierobežojumi nedarbojas, būtu pāragri, jo parasti jānogaida vismaz desmit līdz 14 dienas, viņš atzina. Speciālists cer, ka ierobežojumu efektu varēs vērot šīs nedēļas otrajā pusē vai nākamajā nedēļā.

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina, ka, ņemot vērā lielo saslimušo skaitu Latvijā, patlaban nevajadzētu mazināt ierobežojošos pasākumus, jo pretējā gadījumā tiks ļauts vīrusam izplatīties starp cilvēkiem.

Pasliktinoties Covid-19 epidemioloģiskajiem rādītājiem, līdz februāra sākumam slimnīcās nonākušo pacientu skaits var sasniegt 2000, teica Perevoščikovs.

Pēdējās dienās Covid-19 pacientu skaits slimnīcās svārstās ap 1100 līdz 1200 pacientiem, un jau ilgāku laiku tiek uzsvērts, ka ārstniecības iestādes ir pārslogotas un mediķi strādā uz spēku izsīkuma robežas "kara laika apstākļos", viņš pauda.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu