Eksplozija Melnsila ielā ⟩ Rīgas domei var nākties atbildēt par izpostītajiem dzīvokļiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dzīvojamā ēkā Āgenskalnā, Melnsila un Ļermontova ielu krustojumā noticis sprādziens.
Dzīvojamā ēkā Āgenskalnā, Melnsila un Ļermontova ielu krustojumā noticis sprādziens. Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas domei nāksies uzņemties atbildību par izpostītajiem dzīvokļiem Melnsila ielas iemītniekiem, ja izmeklēšanā izrādīsies, ka par notikušo atbildīga ir pašvaldība. Sprādziens izcēlies pašvaldībai piederošā dzīvoklī, kurā mitinājies kāds īrnieks. Pēdējo reizi dzīvokli pašvaldības pārstāvji apsekoja pirms trim gadiem, un toreiz nekas par bīstamu vai neuzmanīgu rīcību neliecināja, vēstī "TV3 Ziņas".

Krīzes vadības darba grupas vadītājs informēja, ka vienai ģimenei izmaksāts pabalsts 1000 eiro apmērā, pārējos aicina pieteikties īstermiņa pabalstam, lai segtu pagaidu īres izmaksas, bet cietušie pagaidām atteikušies. Dome plāno piedāvāt arī ilgtermiņa atbalstu, bet pagaidām nav skaidrs, kas notiks ar ēku – vai to varēs atjaunot, vai tomēr būs jānojauc.

"Viens – atbalsts remontdarbiem, ja mājokļi atjaunojami, summas ievērojamas, vairāki tūkstoši. Ja nebūs atjaunojami, atbalsts ar ilgtermiņa īri pašvaldības īpašumos ar līdzīgu istabu skaitu," saka Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (P).

Pagaidām nav zināms, kad ielā varētu atsākt kursēt sabiedriskais transports.

"Ja runājam par trolejbusa vadiem, kad varēs ieiet ēkā, būveksperti secinās, vai siena, pie kuras ir atsaites, ir bīstama, tas ir nākamo dienu jautājums," stāsta "Rīgas namu pārvaldnieka" (RNP) valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

Šajā mājā dzīvoja cilvēki ar vairākiem īpašumiem, un lielākā daļa jau atradusi īslaicīgas pagaidu dzīvesvietas. Sociālais dienests piedāvājis ēkas iedzīvotājiem rezerves dzīvokļus, bet atsaucība nav gūta.

"Četri ir vērsušies Mājokļu departamentā ar lūgumu ierādīt, risināt mājokļa jautājumu, bet neviens pagaidām nav piekritis pieņemt pagaidu dzīvesvietu," teic Rīgas Sociālā dienesta vadītāja Guna Eglīte.

Ņemot vērā, ka sprādziens notika pašvaldībai piederošā dzīvoklī, aktuāls jautājums, kā tā seko līdzi, ko īrnieks dara, vai nepārkāpj drošības normas. Līgumā ar RNP pašvaldības dzīvokļu īrniekiem noteikts, ka reizi trīs gados RNP dzīvokļus apseko, veic foto fiksācijas, konkrētajam dzīvoklim šāda apsekošana bija veikta 2017. gadā, toreiz nekādu pārkāpumu nebija Iespējams, dome varētu rīkot pārbaudes biežāk.

Uz jautājumu, vai pašvaldība rēķinās, ka tai var nākties kompensēt iedzīvotājiem zaudējumus, kas radušies sprādziena dēļ, ceturtdien sekoja tikai formāla atbilde.

"Īsto atbildētāju noteiks izmeklēšana, pagaidām priekšlaicīgi runāt. Ja ir pašvaldības atbildība, pašvaldībai tā būs jāuzņemas," apliecina Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora vietniece Inga Gulbe.

Jāpiemin, ka policija notikuma vietā šodien, 7. janvārī, beigusi procesuālās darbības, kas veiktas jau kopš 1. janvāra.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu