"Vecāku alianse" iebilst pret obligāto sejas aizsargmasku lietošanu bērniem (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: David Tadevosian/Shutterstock

Biedrība "Vecāku alianse" iebilst pret obligāto sejas aizsargmasku lietošanu bērniem, aģentūru LETA informēja biedrības pārstāve Aira Jēkabsone.

Reaģējot uz valdības pieņemto lēmumu par mutes un deguna aizsegu obligātu lietošanu, "Vecāku alianse", apkopojot citu valstu pieredzi, Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumus un pētījumus, nosūtījusi valdībai atklātu vēstuli, kurā pauž bažas par sasteigto lēmumu, kā arī dialoga trūkumu ar vecākiem un pedagogiem, pieņemot šo lēmumu.

Jēkabsone stāstīja, ka valdība plāno nodrošināt skolēniem auduma mutes un deguna aizsegus, kuri tiks izgatavotas pēc Francijas standarta "Afnor Spec S76 - 001:2020", un tiks šūti uzņēmumā SIA "Solutions" Latvijā.

Iepazīstoties ar standartu, vecāki secinājuši, ka šīs maskas nav paredzētas obligātai lietošanai, bet tikai brīvprātīgi. Tāpat, arī no standartā pieejamās informācijas izriet, ka maskas nav testētas uz vīrusu un baktēriju filtrāciju, bet ir testētas tikai uz divu veidu daļiņām - parafīnu eļļu un nātrija hlorīdu (NaCl), kas filtrē daļiņas līdz 70% trīs mikronu lielumā. Tāpat nav datu par nulles negatīvajiem blakus efektiem, kas var rasties, bērniem ikdienā lietojot mutes un deguna aizsegus, pauda Jēkabsone.

Viņa norādīja uz virkni jautājumu par to, kā skolā tiks nodrošināta higiēnas prasībām atbilstoša masku lietošana, proti, vai rokas mazgās pēc katras maskas uzlikšanas un noņemšanas, kur un kā maskas glabās, pareizi kops, un citi svarīgi aspekti, kas ir iekļauti arī masku lietošanas instrukcijā. Tas prasa īpašu darba organizāciju un sagatavošanos. Biedrības pārstāvei arī neesot skaidrs, vai skolotāji tiks apmācīti, kā rīkoties situācijās, ja maskas lietošana bērniem radīs kādas veselības vai pašsajūtas problēmas.

Jēkabsone sacīja, ka pasaulē masku lietošana bērniem ikdienā ir jauna prakse. Pēc viņas teiktā, nav ne pētījumu, ne faktu, kas apstiprinātu masku efektivitāti, drošību vai iespējamo kaitējumu bērniem ilgtermiņā. Uz to norādot arī PVO oficiālā informācija un ieteikumi par aizsargmasku lietošanu bērniem Covid-19 pandēmijas apstākļos.

Iepazīstoties ar šiem ieteikumiem, biedrība vēlas vērst arī likumdevēju uzmanību uz konkrētiem aspektiem par masku lietošanu bērniem mācību iestādēs. Pamatoti pierādījumi, lai mazinātu Covid-19 izplatību, par to, vai bērniem masku lietošana nodara kaitējumu, vai masku lietošana ir ieguvums, ir ļoti niecīgi, lai izdarītu atbilstošus secinājumus, uzsvēra Jēkabsone.

Pēc viņas paustā, par šo tēmu esot veikti vairāki pētījumi gripas sezonas laikā. Apkopotie PVO secinājumi liecinot, ka maskas kā aizsardzības līdzeklis nav efektīvs, īpaši jaunāko klašu vecuma bērniem. Cits pētījums esot atklājis, ka bērniem vecumā līdz 15 gadiem vēlamie rezultāti aizsardzībā pret vīrusiem netiek sasniegti.

Klīniskajā pētījumā "Klasteru randomizēts auduma masku izmēģinājums salīdzinājumā ar medicīniskajām maskām veselības aprūpes darbiniekiem", kur tika pētītas auduma sejas masku nēsāšana pret medicīnas masku nēsāšanu veselības aprūpes darbiniekiem SARS novēršanai, tika konstātēts, ka auduma sejas masku dubultais slānis veicināja augstu mitruma vidi, kas noveda pie palielināta infekciju riska, atstāstīja "Vecāku alianses" pārstāve.

Savukārt, masku lietošanas efektivitāte un ietekme uz bērna organismu un attīstību spēļu un fizisko aktivitāšu laikā neesot pētīta.

Jēkabsone informēja, ka vecāki ir nosūtījuši arī iesniegumu Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC), aicinot izvērtēt konkrēto masku atbilstību un drošumu lietošanai bērniem.

Biedrība aicina valdību sniegt atbildes uz vecāku uzdotajiem jautājumiem, kā arī vēlas saņemt pamatotu skaidrojumu, pēc kādiem nosacījumiem ir izvēlētas konkrētās maskas, kas neesot paredzētas ne bērniem, ne obligātai lietošanai. "Vecāku alianse" esot atvērta dialogam ar valdību, lai kopīgi nonāktu pie labākā risinājuma, kā pārvarēt šo Covid-19 radīto krīzi, teikts atklātajā vēstulē.

Kā vēstīts, 21.decembrī Saeima atgrieza valdībai atkārtoti skatīt jautājumu par obligātu sejas aizsargmasku lietošanu skolā. Vakar izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) atzina, ka valdībā nav atkārtoti skatīts jautājums par sejas aizsargmasku lietošanu, kā to pagājušā gada nogalē lūdza Saeima. Viņa pieļāva, ka tas arī netiks darīts, jo Veselības ministrija (VM) gatavojot noteikumus par aizsargmasku lietošanu.

Savukārt VM galvenais infektologs Uga Dumpis uzsvēra, ka skolēniem kvalitatīvas sejas aizsargmaskas un to pareiza lietošana ir ļoti svarīga. "Līdz šim nav neviena starptautiska zinātniska pētījuma, kurā būtu apstiprinātas bažas, ka sejas aizsargmasku lietošana bērniem varētu izraisīt skābekļa badu, kas atstātu nelabvēlīgu ietekmi uz bērna attīstību," sacīja Dumpis.

Viņš apliecināja, ka bērniem var iemācīt pareizi lietot sejas aizsargmaskas.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu