Treneres nāve un rehabilitācija mūža garumā. Kā šobrīd jūtas Krievijas vingrotāja, kas sacensībās Rīgā salauza mugurkaulu (6)

Foto: Из личного архива
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Rehabilitācija ilgs vismaz gadu. Tas, vai Žeņa varēs staigāt, būs atkarīgs tikai no ārstēšanas," šie ir krievu vingrotājas Jevgēņijas Asonovas, kura pērn smagi savainojās starptautiskajās vieglatlētikas sacensībās Rīgā, treneres Jeļenas Kustovas vārdi. Kopš negadījuma ir pagājis vairāk nekā gads. Pētot, kas šajā laikā ir mainījies sportistes atlabšanā, portāls "Rus.Tvnet" nejauši uzzināja, ka viņas trenere ir nomirusi, bet to, kā norit sportistes atveseļošanās, viņa portālam pastāstīja pati.

Treneres Jeļenas nāve

Negadījuma detaļas un lietas virzību portālam "Rus.Tvnet" allaž komentējusi sportistes trenere Jeļena Kustova. Gatavojot šo publikāciju, atklājies, ka Jeļena ir devusies aizsaulē. 2020. gada vasarā, 18. augustā, Maskavā 37 gadus vecā Jeļena "slackline" treniņa laikā gāja bojā. Plīstot stiprinājumam un krītot no nesamērīga augstuma, sieviete guvusi ar dzīvību nesavienojamas traumas.

"Slackline" ir staigāšana un triku taisīšana uz gaisā nospriegotas lentas starp diviem enkurpunktiem – tie var būt koki, klintis, ēkas vai statīvi.

"Mēs saplēstās cilpas un stiprinājumus nogādājām izmeklēšanas komitejā. Veiksim arī paši savus testus. ISA ("International Slackline Association") pārstāvji jau ir sazinājušies ar mums - mēs kopā centīsimies izprast situāciju un sniegt ieteikumus šādu gadījumu novēršanai nākotnē.

Pamatojoties uz šādu pieredzi, tiek pieņemti jauni drošības pasākumi. Diemžēl lielākoties tie tiek rakstīti ar asinīm,"

komentāros ierakstam par Jeļenas Kustovas nāvi sociālā tīkla "VKontakte" grupā rakstīja viens no "Slacktribe" kluba biedriem Dmitrijs Ivanovs.

Foto: https://vk.com/id21316588

Kā klājas Jevgēņijai?

"Gada laikā daudz kas ir mainījies. 2020. gada janvārī es tikai mēģināju pirmo reizi apsēsties, tagad es jau varu staigāt. Pagaidām diemžēl tikai ar kruķiem, bet tas ir liels progress. Mana kreisā kāja jau ir ļoti spēcīga, tikai kājas pirksti joprojām nefunkcionē. Labajai kājai ir sliktāk - pēdā nav absolūti nekādu kustību, un kāja vēl nevar pilnībā atbalstīt ķermeņa svaru. Ir arī problēmas ar iegurņa orgāniem, bet es iemācījos ar tām tikt galā," šī gada janvārī portālam "Rus.Tvnet" pastāstīja Jevgēņija.

Pēc viņas teiktā, vairāk nekā gada laikā sieviete tikai divus mēnešus "atpūtusies" no rehabilitācijas. Tagad viņa ārstējas Krimā, kur atrodas jau vairākus mēnešus un uzturēsies tur līdz februārim.

Foto: No personīgā arhīva

Sākotnēji ārsti nevarēja sniegt precīzas prognozes par Jevgēņijas nākotni. Pēc viņas teiktā, pat tagad viņi neko nevar apsolīt.

"No muguras smadzeņu traumām pacienti atveseļojas dažādi - daži atgūst iespēju kustēties, bet citi paliek ratiņkrēslā uz mūžu.

Es apzinos, ja labās kājas pēda neatsāks darboties, tad, visticamāk, es pati vairs nekad nevarēšu pārvietoties patstāvīgi," pauž Jevgēņija.

Jevgēņijai ir 2. pakāpes invaliditāte, kas nodrošina nelielu pensiju, citādi - visu šo laiku viņu atbalstīja draugi, radi un gādīgi līdzcilvēki.

Agrāk Jevgēņija bija fitnesa trenere, taču jau tagad ir skaidrs, ka par atgriešanos šajā profesijā nevar būt ne runas: "Diemžēl es nekad nevarēšu atgriezties sportā."

Meitene saprot, ka būs pilnībā jāmaina profesionālā darbība, viņa jau domā par iespējamiem kursiem un to, kā nākotnē apvienot darbu ar rehabilitāciju. "Rehabilitācija man būs uz mūžu," viņa saka un piebilst: "Es daudz ko esmu pārdomājusi šī gada laikā. Es ļoti vēlos aizrauties ar kaut ko jaunu."

Foto: No personīgā arhīva

Izmeklēšana nav pavirzījusies uz priekšu

Uzreiz pēc traģēdijas Valsts policijas pārstāve Elīna Priedīte portālam apstiprināja, ka Rīgas reģiona pārvaldes Ziemeļu iecirknis saņēma izsaukumu par sacensību laikā notikušo negadījumu un tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. panta "Noziedzīgas darbības pret cilvēku veselību ".

Uz "Rus.Tvnet" jautājumu šā gada 4. janvārī Valsts policijas pārstāve Krista Andersone atbildēja, ka "kriminālprocesa izmeklēšana turpinās. Izmeklēšanas interesēs sīkākus komentārus nesniedzam".

Jāatzīmē, ka pēc traģēdijas ir pagājis gads un viens mēnesis: "Es pat neiedomājos, ka šī lieta aizņems tik ilgu laiku, jo es vēl nekad nebiju saskārusies ar ko tādu. Es vispār neko nezināju, ka Rīgā notiek izmeklēšana. Krievijā kaut kā viss apstājās. Es zinu, ka liecības tika ņemtas no visiem. Tika veikta arī medicīniskā pārbaude.

Tad man teica, ka Krievijas izmeklētāji ir nosūtījuši uz Rīgu lūgumu saņemt lietas materiālus, bet atbildi neesot saņēmuši. Un viņi man skaidroja, ka, lai kaut ko darītu tālāk, vispirms ir nepieciešama Rīgas policistu atbilde.

Tas bija rudenī. Un, spriežot pēc tā, ka man neviens nezvanīja un nerakstīja, lieta tālāk netika virzīta."

Foto: No personīgā arhīva

Liktenīgās sacensības 

2019. gada 23. un 24. novembrī Rīgā notika 2. Starptautiskais Gaisa akrobātikas čempionāts. Sacensību laikā notika nelaimes gadījums - pārtrūkusi trose, kurā karājās vingrotāja.

Starptautiskajās gaisa akrobātu sacensībās Rīgā Jevgēņija Asonova piedzīvoja smagu kritienu no astoņu metru augstuma, kad uzstāšanās laikā plīsa trose. Kopā ar to pārtrūka arī viņas ierastā dzīve.

2019. gada 24. novembrī Jevgēņija Asonova uzstājās Starptautiskajās gaisa akrobātikas sacensībās Rīgā. Izpildot pēdējo priekšnesuma elementu, plīsa metāla trose. Jevgēņija uz muguras nokrita zemē, piezemējoties uz paklātiem matračiem kopā ar troses metāla daļām.

2012. gadā dibinātā Krievijas Gaisa atlētu federācija (KGAF) pozicionē sevi kā organizāciju, kas kultivē "gaisa akrobātiku kā pastāvīgu sporta veidu Krievijas teritorijā".

Federācija ar Asonovu notikušo publiski komentējusi tikai vienu reizi, publiskojot kopīgu paziņojumu ar Air Athletics Association (IAAA). Tajā norādīts, ka KGAF esot "piedalījusies sportistes rehabilitācijai piemērotas ārstniecības iestādes meklējumos, spēja operatīvi atrast un sazināties ar federālā līmenī vadošo rehabilitācijas centru Maskavā un vienojās ar apdrošināšanas kompāniju par sportistes pārvešanu uz Maskavu, lai tur veiktu maksas ārstniecisko rehabilitāciju".

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu