Nolemts ātrāk dot iespēju visām ārstniecības personām vakcinēties pret Covid-19 (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Lai paātrinātu vakcinācijas pret Covid-19 tempu, Veselības ministrija (VM) kopā ar lielo slimnīcu vadību piektdien pieņēmusi lēmumu sākt brīvprātīgu visu ārstniecības personu vakcināciju, piektdien preses konferencē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Līdz šim pret Covid-19 tika vakcinēti mediķi, kuri ikdienas darbā ir ciešā un tiešā kontaktā ar Covid-19 pacientiem.

"Mēš šobrīd vakcinācijā neizmantojam pilnu jaudu, ledusskapjos vakcīnas ir, bet tās netiek izmantotas.

Vakcinācijas rādītāji ir zemāki nekā gribētos. Līdz ar to jādod iespēja vakcinēties arī citiem mediķiem, ne tikai tiem, kas strādā ar Covid-19 pacientiem, un ģimenes ārstiem. Tāpēc šodien pieņemts lēmums, ka sākam vakcinēt visas Ārstniecības reģistrā esošās personas," sacīja Pavļuts.

Ministrs piebilda, ka ārstniecības personas tiek aicinātas pieteikties vakcinēties lielajās slimnīcās un reģionu slimnīcās.

Pavļuts skaidroja, ka nākamnedēļ tiks pilnveidota ārstniecības personu pieteikšanās uz vakcīnu kārtība un pauda cerību, ka vakcinēšanas ātrums nākamnedēļ pieaugs. 

"Redzēsim cik ātri varam vakcinēt, protams, nākamais uzdevums būs strādāt pie loģistikas un piegādēm. Tāpat tiek apzināts, kādas ir iespējas vakcinācijā iesaistīt tos medicīnas profesionāļus, kuriem ir vakcinācijas iemaņas, taču to darīt liedz daži normatīvi," sacīja Pavļuts. 

Ministrs uzsvēra, ka primārais uzdevums ir paplašināt vakcinējamo personu loku, un jāuzlabo rindu organizēšana. 

"Slimnīcas ir gatavas atvērt papildus vakcinācijas kabinetus un norīkot papildus personālu," piebilda Pavļuts. 

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda, ka Pavļuta pieeja vakcinēšanai pret Covid-19 ir pareiza un atbalstāma. Viņš piebilda, ka valdība ir gatava sniegt jebkādu atbalstu vakcinēšanas tempa palielielināšanai un administratīvā sloga mazināšanai, piemēram, veicot izmaiņas noteikumos, pieņemot konkrētus lēmumus.

"Lai notiktu raita potēšana, ir jābūt dzīvai rindai [pēc vakcīnas]. Jo vairāk cilvēku būs gatavi vakcinēties, jo drošāki būsim, ka visas vakcīnas tiks izmantotas," pauda premjers.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī vakcīnu pret Covid-19 saņēmušas 734 personas, bet līdz šim kopumā - 5354, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

NVD dati liecina, ka līdz šim visvairāk personu vakcinēts 5.janvārī, kad vakcīnu saņēma 888 personas, 6.janvārī poti saņēma 774 cilvēki, bet vakar, kā jau minēts - 734. Līdz šim vismazākais skaits vakcinēto personu bijis 28.decembrī, kad vakcīnu saņēma 594 cilvēki.

Latvija līdz šim ir saņēmusi 23 400 farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" devas. Tās paredzētas kopumā 11 700 cilvēkiem, jo viena vakcinēšanai nepieciešamas divas devas. Tādējādi līdz šim vakcinēti 45,76% šo cilvēku, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Aizvadītajā diennaktī vakcinācija notika kopumā 15 ārstniecības iestādēs. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā vakcinētas 179 personas, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā - 120, Liepājas reģionālajā slimnīcā - 120 un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā - 52.

Tāpat vakcinācija notika arī Vidzemes slimnīcā, kur to saņēma 48 personas, un Ogres rajona slimnīcā, kur vakcinēti 36 cilvēki.

Tikmēr Jelgavas pilsētas slimnīcā vakcīnu saņēma 30 personas, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā - 30, Kuldīgas slimnīcā - 27, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā - 23, Daugavpils reģionālā slimnīca - 20, Slimnīcā "Ģintermuiža" - 20, Bauskas slimnīcā - 12.

Vēl 12 personas vakcinētas Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā un vēl piecas - Jēkabpils reģionālā slimnīcā.

Līdz šim visvairāk personu vakcinēts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, kur vakcīnu saņēmušas 1705 personas. Savukārt otrais lielākais vakcinēto personu skaits ir Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā, kur to saņēmuši 1559 cilvēki. Pārējās ārstniecības iestādēs vakcinēto personu skaits vēl nav pārsniedzis 500.

Kā ziņots, pirmās farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" Latvijā tika nogādātas 26.decembra rītā. Pirmajā piegādē Latvija saņēma 9750 vakcīnu devas. Savukārt pirmdien Valsts asinsdonoru centrā nogādāta arī otrā piegādes krava ar 13 650 "Pfizer" un "BioNTech" ražotajām vakcīnu "Comirnaty" devām.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu