PTAC aicina izvēlēties prasībām atbilstošas sejas maskas arī bērniem (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: David Tadevosian/Shutterstock

Ņemot vērā plašo piedāvājumu, patērētājiem rūpīgi jāizvēlas piemērotāko sejas maskas veidu, aģentūrai LETA uzsvēra Patērētāju tiesību un aizsardzības centra (PTAC) Patērētāju atbalsta, sabiedrības informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane.

Viņa atgādināja, ka šobrīd sejas masku lietošana ir aktuāls jautājums arī bērniem no septiņu gadu vecuma, kuriem maskas obligāti jāvelk sabiedriskajā transportā. Tāpat iepriekš valdība lēma, ka no 4.janvāra sejas maskas būs jālieto arī mazāko klašu skolēniem. Tomēr tā kā mācības 1. 6.klašu skolēniem klātienē pagaidām vēl nav atsākušās, šis jautājums nav aktuāls.

Gertmane uzsvēra, ka sejas maskām bērniem ir jābūt atbilstošam izmēram, kā arī jāpārliecinās, ka maska der, un tiek lietota atbilstoši prasībām. Viņa arī aicināja izvēlēties bērniem masku, nevis tikai, ņemot vērā to bērniem pievilcīgo izskatu (apdrukas, rotājumi), bet prioritāri - prasībām atbilstošu masku, kas būs efektīva un kalpos tam paredzētajam mērķim.

PTAC līdz šim, veicot sejas masku pieejamības un cenu monitoringu, novērojis, ka daudzos gadījumos tieši tekstila maskām netiek norādīts ne to auduma sastāvs, ne kopšanas informācija, ne lietošanas informācija. Tādēļ īpaši aicinām patērētājus pievērst uzmanību šiem aspektiem.

Iestāde arī sagatavojusi sarakstus ar masku veidiem, kuru iegādi varētu uzskatīt par pareizu un nepareizu masku izvēli. Pie pareizajām sejas maskām PTAC min vienreizlietojamas maskas nemedicīniskām vajadzībām, pareizi piestiprinātas maskas (cieši pieguļ degunam un zodam, sejas sānos nav lielu atstarpju), kā arī maskas, kas izgatavotas no auduma, kas nodrošina brīvu gaisa plūsmu (piemēram, kokvilnas). Tāpat atbilstošas maskas ir maskas, kas izgatavotas no cieši austa auduma (t.i., audumi, kas nelaiž cauri gaismu, turot to pie gaismas avota), maskas ar diviem vai trim slāņiem un maskas ar iekšējām filtru kabatām.

Savukārt nepareiza maskas izvēle būs izdarīta tad, ja būs iegādāta maska, kuras lietojot veidojas lielas atstarpes, tās ir pārāk vaļīgas vai pārāk ciešas vai arī maskas, kas izgatavota no materiāliem, kuriem ir grūti elpot (piemēram, plastmasa vai āda). Tāpat neatbilstošas ir maskas, kas izgatavotas no brīvi austa auduma vai ir adītas vai no elastīga materiāla pagatavotas maskas, higiēniskās maskas, kas pagatavotas no materiāla, kas maina savas īpašības pēc mazgāšanas 60 grādos un maskas ar vienu slāni. Par nepareizu masku tiek uzskatīta arī tāda, kas ir ar izelpas vārstu vai ventilācijas atveri.

PTAC arī atgādina, ka Bērnu Klīniskās Universitātes slimnīca ir izveidojusi bērniem saistošu informatīvu video par sejas masku nēsāšanu, kā arī par sejas masku lietošanu aicinām sekot Veselības ministrijas norādēm.

Jau vēstīts, ka maskas iedzīvotājiem jānēsā obligāti sabiedriskajā transportā un visās iekštelpās, kurās uzturas vairāk nekā viena persona. Sejas maskas var nelikt bērni sabiedriskajā transportā un publiskās iekštelpās, kas nav sasnieguši septiņu gadu vecumu, cilvēki ar acīmredzamiem kustību traucējumiem, kas apgrūtina maskas uzlikšanu un cilvēki ar psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ trūkst spēju vai iemaņu sejas maskas lietošanai.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu