Liela daļa Japānas iedzīvotāju ir pret olimpisko un paralimpisko spēļu norisi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SIPA/Scanpix

Liela daļa Japānas iedzīvotāju vēlas Tokijas olimpisko spēļu un paralimpisko spēļu pārcelšanu vai atcelšanu, liecina ziņu aģentūras "Kyodo News" nedēļas nogalē veiktās aptaujas rezultāti.

"Kyodo" telefonaptaujā piedalījās 1041 nejauši izvēlēts respondents, no kura 35,3% bija par spēļu atcelšanu, bet 44,8% - par spēļu pārcelšanu uz vēlāku laiku. 

Savukārt decembrī Japānas raidsabiedrības NHK pasūtītajā pētījumā noskaidrojās, ka 32% respondentu vēlas spēļu atcelšanu, 31% grib tās pārcelt uz vēl vēlāku laiku, bet par Olimpiādes rīkošanu šovasar ir 27%.

Šīs nedēļas pēdējās trīs darba dienās Tokijā katru dienu jauno Covid-19 gadījumu skaits pārsniedza 2000, bet sestdien tika atklāti jauni 1494 gadījumi. Covid-19 pandēmijas straujā izplatīšanās atkal radījusi bažas par Tokijas olimpisko un paralimpisko spēļu norisi.

Pirms Ziemassvētkiem 2021.gada Tokijas olimpisko spēļu rīkotāji paziņoja, ka to izmaksas sasniegušas 1,64 triljonus jenu (aptuveni 13 miljardus eiro).

Olimpisko spēļu pārcelšana no 2020.gada izmaksājusi papildu 294 miljardus jenu (2,3 miljardus eiro), no kuriem 96 miljardi jenu atvēlēti koronavīrusa izplatības ierobežošanai.

Pirms olimpisko spēļu pārcelšanas to izmaksas tika lēstas 1,35 triljonu jenu apmērā. No šī brīža izmaksām 721 miljardu jenu segs organizācijas komiteja, ar 702 miljardiem palīdzēs Tokijas pilsēta, bet ar 221 miljardu jenu - Japānas valdība.

2013.gadā, kad Tokija kandidēja uz spēļu rīkošanu, izmaksas tika lēstas 734 miljardu jenu apmērā, taču tagad tās pieaugušas divkārt. Spēļu pretinieki min, ka galējās izmaksas pārsniegs pat trīs triljonus jenu.

Vienkāršojot un optimizējot izmaksas, no iepriekš plānotās summas izdevies ietaupīt 280 miljonus ASV dolāru.

Tokijas olimpiskās pārceltas par gadu un to norise plānota no 23.jūlija līdz 8.augustam. Savukārt paralimpiskās spēles šovasar iecerētas no 24.augusta līdz 5.septembrim.

Kopš 1948.gada vasaras olimpiskās spēles notikušas ik pēc četriem gadiem. Lai gan olimpiskās spēles pieredzēja boikotus, teroraktus un protestus, tās ne reizi netika pārceltas, taču šoreiz koronavīrusa straujā izplatība pasaulē liedza sportistiem pērnvasar pulcēties Tokijā.

Pasaules vēsturē līdz šim atceltas tikai trīs olimpiskās spēles un visos gadījumos tas notika kara dēļ.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu